Baltarusijos politologas: „Mano šaliai iškilęs rimtas pavojus“

„Polskie radio“ pakalbino baltarusių politologą P.Usovą, kuris teigė, kad tarp jo šalies valdžios ir Kremliaus vyksta slaptos derybos, kurios kelia grėsmę Baltarusijos nepriklausomybei. 

 V.Putinas ir A.Lukašenka ne kartą rengė susitikimus dėl galimos integracijos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir A.Lukašenka ne kartą rengė susitikimus dėl galimos integracijos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir A.Lukašenka ne kartą rengė susitikimus dėl galimos integracijos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir A.Lukašenka ne kartą rengė susitikimus dėl galimos integracijos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir A.Lukašenka ne kartą rengė susitikimus dėl galimos integracijos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir A.Lukašenka ne kartą rengė susitikimus dėl galimos integracijos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 25, 2019, 12:32 PM

Baltarusijos politologas įsitikinęs – Baltarusijos valstybei šiuo metu yra labai pavojingas metas.

Šiais metais Rusija ir Baltarusija surengė visą eilę susitikimų, kuriuose buvo aptariama galima valstybių integracija. Po vieno susitikimo Rusijos leidinys „Kommersant“ išplatino straipsnį, kuriame kalbama apie Rusijos ir Baltarusijos konfederaciją.

„Tai buvo ne šiaip straipsnis ar žurnalisto nuomonė. Tekste minimas konkretus dokumentas, skirtas bendros Rusijos ir Baltarusijos valstybės sukūrimui. Teigiama, kad jis buvo pasirašytas dar rugsėjo 6 dieną.

Jei ši informacija būtų klaidinga, ją būtų paneigusi Rusijos valdžia.

Labai rimtai vertinu susiklosčiusią padėtį. Baltarusijai ir jos nepriklausomybei šis laikotarpis yra labai pavojingas. Klausimas yra, kodėl Baltarusijos valdžia ir toliau tęsia slaptas derybas, keliančias pavojų jos valstybingumui, ir kodėl šis dokumentas iki šiol nėra paviešintas“, – tikino P.Usovas.

Minėtame straipsnyje buvo teigiama, kad iki 2021 m. Rusija ir Baltarusija turi sukurti bendrą mokesčių sistemą.

„Tai reiškia mūsų ekonominės nepriklausomybės pabaigą. Atsirastų bendri įstatymai, bendri mokesčių rinkimo mechanizmai, bendras biudžetas. Juk jei būtų bendrai surenkami mokesčiai, turi būti ir vienas centras, kuris juos skirstys.

Kitas žingsnis – politinė integracija. Sąlygos jai jau sukurtos. Parlamentas yra, trūksta tik bendros valstybės prezidento posto. Maskva planuoja iki 2022 m. įgyvendinti savo ekonominius planus. Tai simbolinė data, juk lygiai prieš 100 metų – 1922-aisiais – buvo įkurta Sovietų Sąjunga“, – tikino politologas.

„Mes kalbame apie visišką Baltarusijos suvereniteto praradimą“, – įsitikinęs P.Usovas

Pasak jo, toks planas yra labai realus.

„Mes matome, kad Maskva to siekia. Aliaksandras Lukašenka yra įtrauktas į derybas, jis pasirašo dokumentus, o tai reiškia, kad jis neprieštarauja Rusijai. Tai verčia nerimauti.

Dokumentus reikia paviešinti. Jei A.Lukašenka neturi galimybių priešinti Maskvai, tuo labiau apie tai reikia kalbėti, būtina žinoti, kas vyksta.

Be abejo, tai gali sulaukti atgarsių visuomenėje. Tačiau prezidentas galėtų išnaudoti visuomenės nepasitenkinimą, kad įšaldytų derybas arba atsisakytų tam tikrų jo dalių. Tačiau tokių Baltarusijos valdžios žingsnių mes nematome. Jų veiksmai manęs nenuteikia optimistiškai. Tai bus ne okupacija, o suvereniteto praradimas per integraciją. Įvyks integracinė Baltarusijos okupacija“, – tvirtino P.Usovas.

2017 m. Rusija ir Baltarusija pasirašė susitarimą dėl bendros karinės infrastruktūros naudojimo. Tai reiškia, kad esant reikalui, Maskva gali permesti savo karius ir techniką į Baltarusijos karines bazes.

Kalbant apie ekonominę sritį, A.Lukašenka atsidūrė labai sudėtingoje padėtyje, nes Baltarusijos priklausomybė nuo Rusijos didėja sulig kiekvienu mėnesiu.

„Jis tiesiog neturi resursų. Jei A.Lukašenka norėtų sustabdyti integracijos procesą, jis paviešintų dokumentus, galbūt ieškotų paramos tarp Europos šalių. Tačiau Baltarusijos valdžia to nedaro“, – kalbėjo P.Usovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.