Po skandalingų gražuolių konkursų žmonės gūžčioja pečiais

Grožio konkursai vyksta jau beveik 7 dešimtmečius. Pastaruoju metu gruodį vykustant mis rinkimams būta ir skandalų, ir pokyčių – dažnai kritikuojami šou mėgina keistis ir prisitaikyti prie šių laikų. Tik ar pavyksta?

Šių metų gruodį įvyko du grožio konkursai – „Mis visata“, kurio nugalėtojos karūna atiteko filipinietei C.Gray, ir „Mis pasaulis“.<br>AP nuotr.
Šių metų gruodį įvyko du grožio konkursai – „Mis visata“, kurio nugalėtojos karūna atiteko filipinietei C.Gray, ir „Mis pasaulis“.<br>AP nuotr.
 Šių metų gruodį įvyko du grožio konkursai – „Mis visata“ ir „Mis pasaulis“, kurį laimėjo iš Meksikos kilusi V.Ponce de Leon.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Šių metų gruodį įvyko du grožio konkursai – „Mis visata“ ir „Mis pasaulis“, kurį laimėjo iš Meksikos kilusi V.Ponce de Leon.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ispanė A.Ponce tapo pirmąja transseksuale, kuri dalyvavo konkurse „Mis visata“.
Ispanė A.Ponce tapo pirmąja transseksuale, kuri dalyvavo konkurse „Mis visata“.
C.Gray – ketvirta Filipinų atstovė, tapusi konkurso „Mis visata“ nugalėtoja.<br>Scanpix nuotr.
C.Gray – ketvirta Filipinų atstovė, tapusi konkurso „Mis visata“ nugalėtoja.<br>Scanpix nuotr.
C.Gray – ketvirta Filipinų atstovė, tapusi konkurso „Mis visata“ nugalėtoja.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Gray – ketvirta Filipinų atstovė, tapusi konkurso „Mis visata“ nugalėtoja.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 28, 2019, 6:44 PM, atnaujinta Dec 29, 2019, 10:56 AM

Mis pasaulis“ ir „Mis visata“ – du skirtingi gražuolių konkursai, kurie vyksta skirtingose pasaulio šalyse.

Jų abiejų pradininkai ir prekės ženklo savininkai yra skirtingi, tačiau konkursai atsirado panašiu metu – beveik prieš 7 dešimtmečius.

Abiejų konkursų deklaruojami kilnūs tikslai kiek skiriasi.

Konkurso „Mis pasaulis“ nugalėtoja turi prisidėti prie to, kad būtų atkreiptas dėmesys į skurdą pasaulyje, vargingai gyvenančius vaikus. O konkurso „Mis visata“ karalienės dažniausiai rūpinasi su AIDS ar kitomis ligomis susijusiais labdaros projektais.

Gruodį įvyko abu šie konkursai. Įspūdinga 4,6 mln. eurų vertės „Mis visata“ karūna šiemet netikėtai papuošė Pietų Afrikos Respublikos atstovę Zozibini Tunzi (26 m.).

Londone vykusiame 69–ajame Mis Pasaulis konkurse nugalėtoja paskelbta jamaikietė Toni–Ann Singh. Ji nurungė dvi pagrindines konkurentes iš Nigerijos ir Brazilijos. Konkurse dalyvavo moterys iš 111 pasaulio šalių.

Pernai „Mis pasaulis“ laimėjo 26-erių Vanessa Ponce de Leon iš Meksikos. Pirmą kartą šio konkurso karūna atiteko meksikietei.

O 2018 metais Bankoke surengtas konkursas „Mis visata“, jos nugalėtojos titulas atiteko 24 metų filipinietei Catrionai Gray.

„Kai buvau 13 metų, mama susapnavo mane su raudona suknele. Jos sapne aš laimėjau konkursą „Mis visata“, – graudindamasi sakė C.Gray, kuri iš tiesų triumfavo konkurse vilkėdama ryškiai raudoną apdarą, „simbolizuojantį ugnikalnį jos gimtojoje šalyje“.

Mėgina keistis iš pagrindų

Jau pernai pastarojo konkurso tema buvo „stipri moteris“, o konkurso nugalėtoją rinko komisija, kurią sudarė ne tiktai buvusios „Mis visata“ laimėtojos, bet ir verslininkės, mados dizainerė.

Taip dažnai kritikuotas konkursas, kurio teisės anksčiau priklausė JAV lyderiui Donaldui Trumpui, mėgina atiduoti duoklę šių laikų moterų judėjimams.

Beje, nors „Mis Amerika“ konkurse jau buvo atsisakyta maudymosi kostiumėlių demonstravimo, „Mis visatos“ dalyvės podiumu žengė su bikiniais. O „Mis pasaulis“ dalyvės šiais metais žygiavo podiumu apsitempusius sidabriniais latekso kostiumais.

Pirmąkart pernai konkurse dalyvavo ir transseksualė – 27-erių Ispanijos atstovė Angela Ponce.

Mergina tvirtino, kad jai nebuvo svarbu laimėti. Jos didžiausia pergalė buvo atsidurti konkurse „Mis visata“.

Ispanė atkakliai kovoja už homoseksualų teises, dalyvauja viešuose renginiuose ir reiškiasi socialinėje erdvėje. Instagrame ją seka net 540 tūkst. žmonių.

„Nešti Ispanijos vardą ir vėliavos spalvas į pasaulį – mano didžiausia svajonė. Noriu nešti žinią apie toleranciją ir pagarbą gėjų bendruomenei, kuri išsisklaidžiusi po visą pasaulį“, – sakė A.Ponce, kuri pernai tapo „Mis Ispanija“.

Neaiški konkurso misija

Konkursas „Mis visata“ siekia parodyti, kad ieško merginos, kuri ne tik grakščiai pražingsniuoja per sceną avėdama aukštakulnius, puikiai atrodo ir žaviai šypsosi.

Jau nuo pernai kaip niekada anksčiau šios jaunos moterys turėjo daug kalbėti. Anksčiau pakakdavo šypsotis, o vedėjas Steve’as Harvey – tas pats, kuris 2015-aisiais supainiojo nugalėtojų vardus, – šnekėdavo kone vienas.

Panašiai buvo ir konkurse „Mis Pasaulis“ gruodžio pradžioje – moterys turėjo įrodyti esančios vertos karūnos ne tik rodydamos fizinius pranašumus.

Toks neseniai atsiradęs noras suteikti dalyvėms balsą žymi gražuolių konkursų pasiryžimą eiti į kompromisą su feministiniais judėjimais.

Tiesa, kartais tos pastangos atrodo kaip tas pats saldainis, tiktai įvyniotas į kitokį popierėlį.

Štai per bikinio konkursą gražuolės rodo savo kūną kaip ir anksčiau, tačiau šįmet jis buvo pristatomas taip, lyg tai nebūtų vertinama.

„Jūsų dėmesiui – pasitikėjimo savimi konkursas! Pasižiūrėkime, kuri dalyvė atrodo labiausiai savimi užtikrinta!“ – šūkavo S.Harvey, kol maudymosi kostiumėlius vilkinčios moterys žingsniavo per sceną.

Įkūnija Filipinų vertybes?

Kai kam pasirodė, kad grožio konkursai pernelyg nutolo nuo pramoginio žanro – dalyvėms kartais užduodami tokie klausimai, kuriuos išgirdęs turėtų pagalvoti ir patyręs politikas.

Penkios finalininkės pernai turėjo pasakyti savo nuomonę ir vertinimus marihuanos legalizavimo, migrantų kvotų, spaudos laisvės klausimais. Ir visa tai – tarp vaikščiojimo podiumu ir persirenginėjimo raundų.

Filipinietei C.Gray, kuri pernai laimėjo konkursą „Mis visata“ , kaip tik teko klausimas apie marihuanos legalizavimą.

Jos šalies prezidentas Rodrigo Duterte dažnai kritikuojamas dėl per daug nuožmios kovos su narkotikais.

„Esu už tai, kad marihuana būtų naudojama medicinos tikslais, bet ne pramoginiais. Manau, žmonės puls ginčytis: o kaip alkoholis ir cigaretės? Aš manau, kad viskas gerai, kas turi saiką“, – aiškino filipinietė.

„Panelė Gray visus Filipinus privertė didžiuotis, kai sužibėjo ant scenos ir parodė visą tikrąjį filipinietišką grožį: pasitikėjimą savimi, eleganciją, protą ir stiprybę iškilus sunkumų“, – merginą po konkurso gyrė prezidentas R.Duterte.

C.Gray – jau ketvirtoji filipinietė „Mis visata“. Jos pergalę pernai šventė dėl grožio konkursų pamišę Filipinai: kirpyklose ir grožio salonuose ta proga buvo nuolaidos, merginos istorija spausdinta visuose laikraščiuose.

Skandalai – politiniai

Galbūt grožio konkursai ir nėra pats rimčiausias renginys, bet juos lydintys skandalai gali sukelti politines krizes ar kam nors nulemti dienas už grotų.

Štai Tailando socialinių tinklų žvaigždė Wanchaleom Jamneanphol drįso sukritikuoti suknelę, kurią vilkėjo konkurs „Mis visata“ dalyvė iš jos šalies, – išvadino ją baisia.

Videoplatformos „YouTube“ tinklaraštininkei dėl to grėsė net laisvės atėmimas, nes jos įrašas laikomas karališkosios Tailando šeimos įžeidimu.

Pasirodo, sukritikuotą konkurso dalyvės suknelę sukūrė princesė Srivannavari – karaliaus Mahos Vajiralongkorno duktė.

Tinklaraštininkė skubiai ištrynė savo įrašą ir paviešino atsiprašymą, bet neaišku, ar tai ją išgelbės nuo baudos, mat į tokį elgesį Tailando teismas žiūri labai rimtai – jai gali grėsti piniginė bauda arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Įžeidė kitas dalyves

Per šiuos konkursus tarp dalyvių neišvengta pykčių.

Garsiai nuskambėjo, kaip Mis Jungtinės Valstijos Sarah Rose Summers pasišaipė iš Kambodžos ir Vietnamo atstovių dėl jų anglų kalbos.

S.R.Summers kartu su Mis Kolumbija Valeria Morales ir Mis Australija Francesca Hung instagrame gyvai transliavo savo pokalbius apie konkurentes. JAV atstovė išskyrė Kambodžos ir Vietnamo gražuoles – išjuokė jų anglų kalbos žinias.

„Ką manote apie vietnamietę? Ji tokia miela. Apsimetinėja, kad jos anglų kalba tobula, bet kai jos ko nors paklausia, ji tiesiog šypsosi, – juokdamasi kalbėjo S.R.Summers. – Ji nepakartojama. Kaipgi taip?“

Amerikietė buvo išvadinta pasipūtėle, internautai iš skirtingų šalių puolė plūstis, kad konkursas skirtas ne tiktai anglakalbiams, o visam pasauliui.

Supratusi savo klaidą Mis JAV ėmė atgailauti. Savo instagramo paskyroje mergina pasidalijo atsiprašymu: „Konkursas „Mis visata“ – tai galimybė moterims iš viso pasaulio įgyti žinių apie kitų šalių kultūras, dalyvių gyvenimo patirtį ir požiūrį.

Mes visos atvykome iš skirtingų kraštų ir viena šalia kitos augame, mokomės. Tuomet, kai norėjau pasigėrėti savo seserų drąsa, pasakiau kai ką, kas, tik dabar suprantu, galėjo įžeisti.“

Pamoka ir siekiamybė

Konkurso organizatoriai ir dalyvės akcentuoja svarbias konkurso pamokas ir kilnią misiją. O kritikai grožio konkursus vadina kūno ir nuogumo paroda.

Tačiau Filipinams, kur daugybė žmonių gyvena skurdžiai, C.Grey laimėjimas įkūnija svajonę – Pelenės istoriją realiame gyvenime.

„Panelės Gray triumfas aukštai pakelia kartelę ir yra paskatinimas Filipinų moterims tikėti savimi ir kovoti dėl savo vietos pasaulyje“, – kalbėjo prezidento atstovas spaudai Salvadoras Panelo.

Tokiai šaliai kaip Filipinai, kur penktadalis populiacijos gyvena žemiau skurdo ribos, grožio konkursai dovanoja pergales, kuriomis nuo ekonominių pralaimėjimų pavargę filipiniečiai taip didžiuojasi.

Parengta pagal AP, „USA Today“, „The Washington Post“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.