Neįtikėtinas ukrainiečio skrydis: nuo skurdaus emigranto – iki Baltųjų rūmų pareigūno

Amerikos ukrainietis Aleksandras S.Vindmanas buvo pirmasis Baltųjų rūmų pareigūnas, nutaręs liudyti prezidento Donaldo Trumpo apkaltos tyrime. Emigrantų sūnaus istorija – amerikietiškos svajonės įkūnijimas.

Nacionalinio saugumo taryboje dirbantis A.S.Vindmanas jautė pareigą pranešti apie D.Trumpo pokalbį su V.Zelenskiu Baltųjų rūmų teisininkui. Pats prezidentas teigia, kad apkalta – raganų medžioklė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nacionalinio saugumo taryboje dirbantis A.S.Vindmanas jautė pareigą pranešti apie D.Trumpo pokalbį su V.Zelenskiu Baltųjų rūmų teisininkui. Pats prezidentas teigia, kad apkalta – raganų medžioklė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Praėjusią gegužę, mėnesį po V.Zelenskio pergalės Ukrainos prezidento rinkimuose, D.Trumpas paprašė A.S.Vindmano keliauti į jo inauguraciją Kijeve kartu su dabar jau postą palikusiu energetikos sekretoriumi Ricku Perry. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Praėjusią gegužę, mėnesį po V.Zelenskio pergalės Ukrainos prezidento rinkimuose, D.Trumpas paprašė A.S.Vindmano keliauti į jo inauguraciją Kijeve kartu su dabar jau postą palikusiu energetikos sekretoriumi Ricku Perry. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2020, 3:06 PM

Metų pabaigoje Atstovų Rūmai nubalsavo už apkaltą JAV prezidentui D.Trumpui. Dabar procesas persikėlė į Senatą.

Prieš tai ne vieną mėnesį vyko apkaltos tyrimas, buvo galima išgirsti JAV pareigūnų liudijimus. A.S.Vindmanas buvo pirmasis šio procesas liudytojas – jis girdėjo D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbį.

Tiesa, įdomus buvo ne tik liudijimas, bet ir A.S.Vindmano asmenybė.

A.S.Vindmanas ir jo dvynys brolis Jevgenijus buvo trejų metų, kai su savo tėvu ir močiute paliko sovietinę Ukrainą ir atvyko Niujorką kaip žydai pabėgėliai turėdami kelis lagaminus ir 750 JAV dolerių.

Emigrantų iš Ukrainos sūnaus istorija primena amerikietiškąją svajonę – nuo nelengvos vaikystės naujoje šalyje iki geriausio išsilavinimo Harvardo universitete, pulkininko leitenanto rango Jungtinių Valstijų armijoje ir darbo Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryboje.

44 metų A.S.Vindmano praeitis ir dabartis susidūrė spalio pabaigoje, kai būdamas ukrainiečių kilmės amerikietis jis jautė pareigą liudyti JAV Atstovų Rūmuose D.Trumpo apkaltos tyrime dėl pastarojo spaudimo Kijevui atlikti tyrimą, kuris jam būtų politiškai naudingas, mainais Ukrainai žadant amerikiečių karinę pagalbą.

Augo Niujorko Braiton Biče

„Nemaniau, jog dera reikalauti, kad užsienio vyriausybė atliktų tyrimą dėl JAV piliečio, ir nerimavau, kaip tai paveiks JAV vyriausybės paramą Ukrainai“, – sakė A.S.Vindmanas, Baltuosiuose rūmuose klausęsis liepos 25-osios pokalbio tarp D.Trumpo ir naujojo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio.

A.S.Vindmanas jautė pareigą apie savo susirūpinimą pranešti Baltųjų rūmų teisininkui.

Kaip rašė „The New York Times“, JAV armijos pulkininko leitenanto liudijimas atskleidė ir įdomią emigrantų istoriją: kaip dvyniai iš Ukrainos sukūrė nepaprastą gyvenimą Amerikoje.

Abu ėjo tuo pačiu keliu nuo vaikystės, kai dar dėvėjo vienodas trumpikes ir mėlynas kepures su snapeliu lakstydami po Braiton Bičą – Bruklino rajoną, dėl imigrantų iš buvusios Sovietų Sąjungos vadinamą Mažąja Odesa.

Užaugę abu broliai tapo armijos pulkininkais leitenantais. Kaip ir Aleksandras, Jevgenijus irgi dirba D.Trumpo Nacionalinėje saugumo taryboje. Jis yra teisininkas, kuris rūpinasi etikos klausimais.

Fotografė susipažino gatvėje

Kai A.S.Vindmanas nusprendė pranešti Baltųjų rūmų teisininkui apie savo susirūpinimą dėl D.Trumpo pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu, pirmiausia kreipėsi į savo dvynį.

Į pokalbį su Nacionalinės saugumo tarybos vyriausiuoju teisininku Johnu A.Eisenbergu jie ėjo kartu.

Baltųjų rūmų Vakarų sparne dvyniai turi biurus vienas priešais kitą. Abu yra vedę.

Apie brolių asmenybes „The New York Times“ pasakojo Carol Kitman – fotografė, kuri susipažino su Vindmanų šeima, kai išgarsėję broliai buvo vaikai, bėgant metams fiksavo jų gyvenimą ir iki šiol yra artima šeimos draugė.

Tačiau nei su ja, nei su kitais artimaisiais savo požiūrio į D.Trumpą Vindmanai neaptarinėja.

„Jie nieko nekalba. Yra labai protingi ir labai diskretiški“, – sakė C.Kitman.

Dvyniai kartu su vyresniuoju broliu Leonidu ir savo tėvu bei močiute persikėlė iš Kijevo į JAV po to, kai mirė motina. Laukdama JAV vizų šeima pardavė viską, ką turėjo.

„Man atrodo, kad tėvas jautė, jog jiems, žydams, Amerikoje bus geriau“, – pasakojo C.Kitman.

Ši fotografė susipažino su šeima netyčia – tiesiog pamatė vyresnę moterį ir du berniukus, vadintus Sania ir Ženia, stovinčius Brukline po iškeltais traukinio bėgiais.

Ji šnektelėjo jidiš kalba, o kitą dieną C.Kitman grįžo su pasiūlymu parengti fotografijų knygą apie jų gyvenimą.

Šeimos istorija – internete

„Atvykęs į Niujorką 1979-aisiais mano tėvas dirbo daugybę darbų, kad galėtų mus išlaikyti, o naktimis jis mokėsi anglų kalbos, – pasakojo A.S.Vindmanas. – Jis pabrėždavo tai, kaip svarbu visiškai integruotis naujoje šalyje. Daug metų gyvenimas buvo gana sunkus.

Bet, nepaisydama iššūkių pradžioje, mano šeima dirbo ir pasiekė savo amerikietiškąją svajonę.“

Fotografės C.Kitman interneto svetainėje galima pamatyti šeimos istoriją nuotraukose.

„Ženia visada buvo dvynys su šypsena. Sania yra rimtasis“, – prirašyta prie nuotraukos, kurioje berniukai 1980-aisiais dėvi mėlynas beisbolo kepures ir šortus.

Kitoje nuotraukoje iš 1985-ųjų dvyniai sėdi su savo močiute ponia Kalmanovič prie jūros Braiton Biče.

Kai jiems buvo trylika, C.Kitman nufotografavo paauglius vilkinčius vienodais raudonais marškinėliais.

Kai A.S.Vindmanas vedė savo mylimąją Rachel, fotografė užfiksavo, kaip jaunieji per vestuves stovi po talitu – žydišku šventu apsiaustu, kuris buvo naudojamas kaip hupa – vestuvių uždanga.

Buvo sužeistas Irako kare

Kaip pasakojo C.Kitman, dvynių tėvas Amerikoje tapo inžinieriumi, o vyresnysis brolis universitete įsirašė į kariuomenės rezervą. Leonidas jaunesniesiems broliams buvo kaip pavyzdys, ir jie abu nusprendė eiti jo pėdomis siekdami karininkų karjeros.

1998-aisiais A.S.Vindmanas baigė Niujorko valstijos universitetą Bingamtone. Kitąmet jis baigė karinius mokymus Fort Beninge, Džordžijos valstijoje, ir buvo išsiųstas į Pietų Korėją, kur vadovavo pėstininkų ir prieštankinei divizijai.

Savo liudijime Atstovų rūmuose A.S.Vindmanas užsiminė apie tarnybą Amerikai Pietų Korėjoje, Vokietijoje bei Irake, kur 2003-iaisiais buvo sužeistas šalikelėje sprogusios bombos. Už tai karininkas apdovanotas Purpurine žvaigžde.

Nuo 2008-ųjų JAV armijoje A.S.Vindmanas buvo tarptautinių reikalų, politinių ir karinių operacijų ekspertas, daugiausia specializavosi Eurazijoje.

Harvardo universitete jis baigė magistrantūros studijas Rusijos, Rytų Europos ir Centrinės Azijos studijų centre. Jis dirbo JAV ambasadose Kijeve ir Maskvoje, o prieš prisijungdamas prie Baltųjų rūmų komandos praėjusiais metais dirbo JAV generaliniame štabe.

Sakė esąs Amerikos patriotas

Praėjusią gegužę, mėnesį po V.Zelenskio pergalės Ukrainos prezidento rinkimuose, D.Trumpas paprašė A.S.Vindmano keliauti į jo inauguraciją Kijeve kartu su dabar jau postą palikusiu energetikos sekretoriumi Ricku Perry.

Jau liepą A.S.Vindmanui pradėjo kelti įtarimą JAV administracijos elgesys ir bandymai spausti V.Zelenskį tirti prezidento oponentų Bidenų šeimos reikalus Ukrainoje. Nerimas tik sustiprėjo po garsiojo liepos 25-osios telefono pokalbio.

Ukrainietiškos šaknys, ukrainiečių ir rusų kalbos žinios, suteikė jam unikalią įžvalgą dėl D.Trumpo užkurtos spaudimo kampanijos. Patys ukrainiečiai ne kartą yra prašę jo konsultacijų bandydami suvokti, kaip jiems elgtis su D.Trumpo asmeniniu teisininku Rudy Giuliani.

Spalio pabaigoje liudydamas Atstovų Rūmuose A.S.Vindmanas neslėpė savo kilmės, kelio iš užjūrio į Ameriką ir pabrėžė amerikiečio pareigą, garbę ir patriotizmą: „Sėdžiu prieš jus, JAV armijos pulkininkas leitenantas, emigrantas. Labai vertinu amerikietiškas vertybes ir idealus bei laisvės galią. Esu patriotas ir mano šventa pareiga bei garbė – ginti mūsų šalį, nepriklausomai nuo partijos ar politikos.“

Vindmanų šeimos kelią fotografavusi C.Kitman sakė, kad iš išgarsėjusių dvynių buvo galima tikėtis būtent to: „Kai kalbame apie tai, ką daro emigrantai, reikia pamatyti, kaip mūsų šaliai dirba šie emigrantai.“ 

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.