Chaosas Italijos politikoje: šalies nacionalistai pasiruošę šturmuoti priešiškai nusiteikusius regionus

Italijos kraštutinė dešinė yra pasirengusi milžiniška jėga šturmuoti priešiškai nusiteikusius regionus. Oponentai baiminasi, kad jei nacionalistai laimės ten, daugiau jų nesustabdys niekas.

M.Salvini rengiasi šturmuoti Kalabrijos ir Emilijos-Romanijos regionų valdžią.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
M.Salvini rengiasi šturmuoti Kalabrijos ir Emilijos-Romanijos regionų valdžią.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
M.Salvini rengiasi šturmuoti Kalabrijos ir Emilijos-Romanijos regionų valdžią.<br>Imago/Scanpix nuotr.
M.Salvini rengiasi šturmuoti Kalabrijos ir Emilijos-Romanijos regionų valdžią.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Italijos kaštutinės dešinės lyderis Matteo Salvini yra pasirengęs su milžiniška jėga šturmuoti anksčiau priešiškai jam nusiteikusius regionus. Oponentai baiminasi, kad jeigu jis laimės ten, jo nebesustabdys niekas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italijos kaštutinės dešinės lyderis Matteo Salvini yra pasirengęs su milžiniška jėga šturmuoti anksčiau priešiškai jam nusiteikusius regionus. Oponentai baiminasi, kad jeigu jis laimės ten, jo nebesustabdys niekas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-01-26 14:17

Chaosas Italijos politikoje vėl tapo įprasta kasdienybe. Vyriausybė nėra stabili, o politinės partijos skyla ir neranda bendros kalbos. Tačiau vienas veikėjas išlieka šiame galios žaidime stiprus ir nesustabdomas.

Tai prieš migrantus kovojančios partijos „Lyga“ pirmininkas ir buvęs vidaus reikalų ministras Matteo Salvini. Nors praėjusią vasarą jam nepavyko išlaikyti turėtos pozicijos valdžioje, savo galios jis neprarado.

Kitos didžiosios partijos buvo suvienytos kovoti prieš 46-erių M.Salvini, kad būtų išvengta pirminių rinkimų, kuriuose šis politikas, anot apklausų, būtų triumfavęs. Tačiau bėgant laikui bendro priešo suvienytoms partijoms nepavyko jo susilpninti, o koalicija išliko itin trapi.

Šį sekmadienį dalyje Italijos vyks vietos rinkimai, o M.Salvini mes rimtą iššūkį savo priešams vyriausybėje.

Šturmuos kairiųjų bastioną

Apklausos rodo, kad „Lyga“ turėtų laimėti šiauriniame Emilijos-Romanijos regione, kuris dešimtmečius buvo Italijos kairiųjų sinonimas. Pergalė M.Salvini žadama iš Kalabrijoje, kurioje buvęs vicepremjeras dar neseniai kalbėjo apie Šiaurės Italijos atsiskyrimo planus.

Jeigu M.Salvini pavyks laimėti šiuose regionuose, jis įtvirtins savo galią visoje šalyje ir taps labai tikėtina, kad pergalę galės pasiekti visur.

„Tai ir yra mūsų tikslas, kuris nacionaliniu lygiu paskleis labai aiškią žinutę“, – žurnalistams sakė politikas.

Vakarieniaudamas su partijos aktyvistais Lugo mieste M.Salvini kalbėjo, kaip jo pergalė į kairę linkstančiame regione parodytų, kad jis turėtų būti vienintelis šalies vadovas.

Tikisi sužlugdyti koaliciją

Politikas spėja, kad jo triumfas gali sužlugdyti valdančiąją koaliciją, kurią dabar sudaro populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas („M5S“) ir centro kairės Demokratų partija. Tai, anot M.Salvini, šalyje nulemtų pirmalaikius Parlamento rinkimus.

O toks scenarijus yra itin tikėtinas. Trečiadienį pasitraukė „M5S“ lyderis Luigi Di Maio, kuris ankstesnėje vyriausybėje kartu su M.Salvini užėmė vicepremjero pareigas.

L.Di Maio pasitraukimą lėmė mažėjantys partijos reitingai ir vidinis nepasitenkinimas jo vadovavimu. M.Salvini oponentai rimtai baiminasi, kad jo pergalė parodys, jog visuomenė nori alternatyvos ir jiems atsibodusios tradicinės politinės partijos.

Pergalė Kalabrijoje taip pat reikštų, kad Šiaurės Italijoje susikūrusi lokalinė partija dabar savo įtaką plačiai išplėtė po visą šalį.

Ilgus metus „Lyga“ engė Italijos pietinę dalį ir vadino juos gyvenančiais iš turtingesnės šalies šiaurės lėšų. Tačiau partijai pradėjus kovą su migrantais, išsiplėtė ir jo rinkėjų bazė Italijos pietuose.

„Kalabrija ir Italija – pirmiausia, o tada likęs pasaulis“, – dabar susitikimuose su rinkėjais pietuose šnekėjo M.Salvini.

Emilijos-Romanijos regione jis nenuilstamai agitavo už savo kandidatę Lucia Borgonzoni.

Šiame regione jis savo prieš migrantus nukreiptą retoriką sujungia su apeliavimu į „senas geras dienas“.

Nusivylusius rinkėjus M.Salvini taip pat bando paveikti teigdamas, kad tradicinės kairės partijos juos apleido dėl bankų interesų, o „Lyga“ yra dabar likęs vienintelis pasirinkimas darbo klasės žmonėms.

Nebėra tik vietos rinkimai

Tačiau labiausiai politikas siekia šiuos rinkimus paversti nacionalinės reikšmės įvykiu.

„Tai nebėra tik vietos rinkimai, nes pirmą kartą per 50 metų galime laimėti ir viskas yra jūsų rankose“, – rinkėjams jis sakė vieno renginio metu.

Vienus tokia strategija žavi, tačiau kiti rinkėjai tvirtina, kad savo buvimo valdžioje metais M.Salvini naudojosi tik populiarumui didinti, o ne šalies problemoms spręsti.

Italijoje netgi kilo prieš M.Salvini nukreiptas liberalių jėgų judėjimas, kuris įgavo „sardinių“ pavadinimą. Praėjusį sekmadienį dešimtys tūkstančių „sardinių“ užplūdo pagrindinę Bolonijos aikštę ir agitavo prieš „Lygos“ lyderio skleidžiamas idėjas.

Dabar „Lyga“ palaiko apie 30 proc., o antroje vietoje esančiai Demokratų partijai simpatijas reiškia apie 20 proc. italų.

Rinkimai šiemet vyks 8 iš 20 šalies regionų. Net 6 iš jų dabar vadovauja Demokratų partija.

Kalabrija ir Emilija-Romanija balsuos jau šiandien.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.