Krizių apsuptyje – intensyvi terapija: italai su viltimi žiūri į naująją valdžią

Krizių slegiamą Italiją iš duobės trauks visoje Europoje žinomas Mario Draghi. Supermario pravardę jau gavęs italas, daugelio manymu, yra geriausia, kas galėjo nutikti Italijai šiuo sudėtingu metu.

Naujoji vyriausybė, anot M.Draghi, nebegali gaišti laiko peštynėms.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Naujoji vyriausybė, anot M.Draghi, nebegali gaišti laiko peštynėms.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Naujoji vyriausybė, anot M.Draghi, nebegali gaišti laiko peštynėms.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Naujoji vyriausybė, anot M.Draghi, nebegali gaišti laiko peštynėms.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Naujoji vyriausybė, anot M.Draghi, nebegali gaišti laiko peštynėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Naujoji vyriausybė, anot M.Draghi, nebegali gaišti laiko peštynėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

2021-02-20 20:58

Vien M.Draghi pavardės užteko, kad Milano birža šoktelėtų į viršų. Jam pavyko padaryti dar vieną dalyką – suvienyti iki šiol besipešusias Italijos partijas.

Naujoji plati vyriausybė, paties M.Draghi teigimu, nebegali gaišti laiko peštynėms, nes turi tik vieną pasirinkimą: dirbti, kad Italija pagaliau išbristų iš krizės.

Su M.Draghi Italija žengia į intensyvią terapiją.

Atėjo gelbėti šalies

Italijos gelbėtoju vadinamas M.Draghi prie vyriausybės vairo stojo pačiu sudėtingiausiu momentu, kai šaliai, be sveikatos apsaugos ir ekonominės krizės, teko patirti dar ir politinę.

Dėl solidžios patirties ir žinių vertinamas 73 metų ekonomikos profesorius į šį postą buvo kviečiamas ne kartą, tačiau visuomet atsakydavo, kad į politiką kištis nenori.

Atėjo momentas, kai buvęs Europos centrinio banko (ECB) vadovas tiesiog nebegalėjo pasakyti „ne“ ir pakviestas šalies prezidento Sergio Mattarellos ėmėsi sunkiai įgyvendinamos užduoties – suvienyti besiriejančias Italijos politines stovyklas, kad šalis pagaliau pradėtų bristi iš duobės.

Italijos žiniasklaida pabrėžė, kad M.Draghi taip pradėjo naują Italijos politikos epochą, kur svarbiausia bus atsakomybė ir šalies interesai.

„Ideologijos ir išankstinės nuostatos, asmeninių interesų siekis šioje situacijoje yra tikrai ne vietoje. Pastaraisiais mėnesiais būta per daug improvizacijų ir per mažai planavimo, leidusio manyti, kad einame klaidingu keliu“, – rašė vieno didžiausių Italijos dienraščių „Corriere della Sera“ direktorius Luciano Fontana.

Trečiadienį vyriausybės programą Italijos Senate pristatęs M.Draghi pabrėžė, kad virusas yra visų priešas ir įveikti jį galima tik dirbant kartu.

„Šiandien vienybė – ne pasirinkimas, o pareiga, kurios pagrindas, tikiu, yra vienijantis mus visus – tai meilė Italijai“, – pareiškė naujasis premjeras.

Jo kalba buvo palydėta ovacijomis ir didžiuliu palaikymu: net 262 Senato nariai balsavo už naująją vyriausybę ir tiktai 40 buvo prieš.

Kalba išsaugojo euro zoną

Supermario, sugebančio išspręsti bet kokią problemą, pravardę gimtojoje šalyje gavęs politikas kartą jau įrodė, kad vien jo žodžiai gali daug ką.

Pastarosiomis savaitėmis visa Italija linksniavo žymiąją istoriją, kai 2012-aisiais per euro zonos skolų krizę M.Draghi bendrą valiutą išgelbėjo vos trimis žodžiais. Jis pareiškė, kad padarys „viską, ką reikės“ (angl. „Whatever it takes“).

Ryžtingi jo komentarai, jog ECB padarys viską, kad išsaugotų eurą, ir kad to tikrai pakaks, tuomet padėjo sustiprinti investuotojų pasitikėjimą, euro kursas JAV dolerio atžvilgiu sustiprėjo ir Europos akcijų rinka atsigavo.

Italai viliasi, kad M.Draghi pavyks padaryti stebuklą ir šį kartą. Akcijų rinkos vien į žinią apie galimą jo atėjimą sureagavo palankiai. Kaip ir aukščiausi Europos pareigūnai, siuntę naujajam Italijos premjerui akivaizdžią savo paramą.

„Italijai ir Europai labai pasisekė, kad M.Draghi priėmė iššūkį padėti Italijai išspręsti ekonominę ir socialinę krizę tokiu momentu, kai ši šalis yra labiausiai nukentėjusi nuo pandemijos“, – sakė ECB prezidentė Christine Lagarde.

Žavi savo paprastumu

Iš tiesų M.Draghi, daug tarptautinės patirties turintis politikas, baigęs savo kadenciją kaip ECB vadovas, gyveno tyliai ir kone nematomai mažame Centrinės Italijos regiono Umbrijos miestelyje. Jis nelaidė komentarų apie pasaulį kaustančią pandemiją ir ekonominę krizę.

Italai nustebo sužinoję, kad šis gerai žinomas žmogus neturi nė vienos asmeninės paskyros jokiuose socialiniuose tinkluose.

„Jį dažnai matome su žmona Serena eilėje turguje ar vaikštinėjantį miestelyje. Ir karantiną jis praleido čia“, – sakė Čita dela Pjevės miestelio meras Fausto Risini.

„Kai M.Draghi šalies prezidento pakviestas vyko į Romą, mes čia, Čita dela Pjevės miesto bažnyčioje, meldėmės už jį ir už šalį“, – atviravo kunigas Augusto Panzanelli.

Dienraštis „La Repubblica“ rašė, kad profesorius dar 2009 metais įsigijo kaimo turizmo sodybą tarp vynuogynų ir šafrano laukų, kur vėliau gyveno niekuo neišsiskirdamas iš kitų.

Į miestelį jis atvykdavo savo paprastu „Fiat Panda“ automobiliu, pietaudavo užeigose tarp daugybės eilinių žmonių, o bažnyčioje per mišias sėdėdavo paskutiniame suole.

„Galėčiau jį apibūdinti kaip dorą krikščionį, kuris net ir būdamas ECB prezidentu nepamiršdavo per šventes apsilankyti bažnyčioje ir kuris neseniai prisidėjo prie XIX a. vargonų restauravimo“, – sakė tėvas A.Panzanelli.

Žada intensyvią terapiją

„Su profesoriumi Italija žengia į intensyvią terapiją ir per artimiausius kelis mėnesius turės pademonstruoti esanti pajėgi vakcinuoti savo piliečius greičiau nei kiti, nesvarbu, kiek tai kainuotų. Skiepijama turės būti nedelsiant, ir M.Draghi žino, kaip tai padaryti“, – rašė šalies žiniasklaida.

Būtent sėkmingas ir spartus vakcinavimas nuo COVID-19 yra vienas M.Draghi vyriausybės prioritetų. Jau pranešta, kad jis atsisakys ankstesnės valdžios idėjos masiniam žmonių vakcinavimui pastatyti įspūdingus modernius paviljonus, papuoštus rožinėmis raktažolėmis.

Tam bus naudojami stadionai, sporto salės, parodų rūmai ir taip sutaupyta pusė milijardo eurų.

Kad procesas vyktų sparčiau, žadama pasitelkti kariuomenę.

„Užtenka gėlyčių, atvyksta kariai“, – skelbė Italijos spauda ir pabrėžė, kad ankstesnė valdžia sugaišo per daug laiko neesminėms detalėms.

Pristatydamas Italijos gelbėjimo planą M.Draghi taip pat tikino ketinantis reformuoti šalies sveikatos apsaugos sistemą, kad būtų sustiprinti teritoriniai padaliniai ir sudarytos sąlygas kiek galima daugiau žmonių gydyti namuose.

Jis pareiškė, kad didžioji finansinės paramos dalis bus sutelkta tiems, kurie nuo krizės nukentėjo labiausiai.

Vyriausybė laikysis vienintelės proeuropietiškos linijos, nors jos sudėtyje yra ir prieš ES dažnai kalbanti kraštutinė dešinioji Italijos partija „Lyga“.

Neabejojama, kad plačiai ir iš skirtingų politinių polių suformuotai M.Draghi vyriausybei įgyvendinti šiuos tikslus nebus lengva.

Nors politikai garsiai deklaruoja ryžtą dirbti vardan Italijos, pirmasis rimtas konfliktas jau įvyko. Kai su M.Draghi palaiminimu buvo nutarta trečiąkart atidėti slidinėjimo sezono pradžią, o sprendimas paskelbtas likus vos pusdieniui iki žadėto atidarymo, daugybę lėšų į pasiruošimą saugiai startuoti investavę slidinėjimo verslai tikino, kad tai jiems prilygo nokautui.

Ar Italija atsigaus po nokauto priklausys ne tik nuo superherojumi praminto šalies premjero.

„Kai kurie mano, kad tragedija, kurią išgyvename jau 12 mėnesių, yra lyg ilga elektros energijos tiekimo pauzė. Anksčiau ar vėliau šviesa grįš ir viskas bus, kaip buvę. Bet iš krizės niekada neišeiname tokie, kaip buvome anksčiau. Jei išeini, tai išeini geresnis arba blogesnis, bet niekada toks pat“, – sakė Supermario.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.