Sugauta viena labiausiai ieškotų pasaulio aferisčių: kruopščiai paruošta sistema padėjo išvilioti šimtus milijonų eurų

Ispanijos policija areštavo pasaulyje labiausiai ieškotą lenkę Joanną Segelström. Meno kūriniais prekiavusi moteris sukūrė neįprastą finansinę piramidę ir iš patiklių klientų išviliojo penktadalį milijardo eurų.

J.Segelström buvo pradingusi tarsi į vandenį – Interpolas jos ieškojo dvejus metus.<br>Interpolo nuotr.
J.Segelström buvo pradingusi tarsi į vandenį – Interpolas jos ieškojo dvejus metus.<br>Interpolo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Oct 30, 2021, 12:04 PM, atnaujinta Oct 30, 2021, 3:04 PM

Lenkijoje užaugusi, vėliau už švedo ištekėjusi ir Treleborgo mieste Švedijoje gyvenusi 51 metų moteris prieš dvejus metus pradingo drauge su savo 28-erių sūnumi Mikaelu, o Švedijos ir Lenkijos policijos prašymu Interpolas jų paiešką paskelbė net 190 šalių.

Bėglių ilgai nepavykstant aptikti netgi imta manyti, kad juos galėjo nužudyti kokie nors kiti šios milžiniškos aferos sumanytojai.

Bet praėjusią savaitę pradingėliai sulaikyti mažame Andalūzijos miestelyje Ajamontėje. Paaiškėjo, kad jie ten apsigyveno neatsitiktinai – miestelį nuo Portugalijos skiria tik upė, tad per tiltą galima greit sprukti į kitą šalį.

Sulaikymo operacijoje dalyvavęs lenkas detektyvas Wojciechas Koszczynskis paviešino: J.Segelström demaskuoti padėjo tai, kad ji kitu vardu ėmė dalyvauti nuotolinėse mišiose, rengiamose vieno Gdansko miesto kunigo.

Moteris su sūnumi buvo nusidažę plaukus ir iš esmės pakeitę išvaizdą. Juodu tikėjosi, kad niekada neįklius.

Po emigracijos – pokyčiai

Būsimoji aferistė užaugo Vadovicėse ir baigė tą pačią mokyklą kaip ir lenkas popiežius Jonas Paulius II.

Vadovicių gyventojai dabar neslepia pykčio, kad jų miestelis pastaruoju metu labiau siejamas su sukčiavimu, o ne pontifiku.

Tada Studlik pavardę turėjusią Joanną mokytojai ir bendraklasiai prisimena kaip pilką pelytę. Ji mokykloje prastai rengėsi, silpnai mokėsi, nerodė iniciatyvos.

Tik literatūros mokytoja mergaitę gyrė dėl gražių rašinių ir perskaitytų knygų.

J.Studlik augo ankštame bute kartu su valytoja dirbančia motina, neįgaliu broliu ir seneliais. Viskas apvirto aukštyn kojomis, kai abiturientę pirmą kartą gyvenime aplankė tėvas, gyvenantis emigracijoje Švedijoje. Iki tol tėvą vadinusi mėšlu mergina staiga jį karštai pamilo ir išvyko kartu į Treleborgą.

Ten vėliau ištekėjo už kone dvigubai vyresnio vyriškio ir pasikeitė pavardę. Sutuoktiniui, su kuriuo vėliau išsiskyrė, primelavo, kad jos tėvas buvo meno dirbinių prekeivis, o senelė – užsienio korespondentė Lenkijoje, nacių nužudyta Osvencimo koncentracijos stovykloje.

Vyro padedama J.Segelström prieš du dešimtmečius Treleborge atidarė meno dirbinių saloną „Gallery New Form“. Verslas ėjosi sunkokai, bet po kelerių metų moteris netikėtai nusprendė galerijos padalinį atidaryti Švedijos sostinėje Stokholme.

Žarstė dosnius pažadus

Kaip paaiškėjo vėliau, moteris skulptūrų pirkėjus nusprendė vilioti netikėtu pažadu po metų atpirkti nepatikusį kūrinį sumokant keliais procentais brangiau.

J.Segelström sudarė sutartį su keliais garsiais Švedijos skulptoriais dėl prekybos jų kūriniais, o klientams teigė, kad tų darbų vertė kils, tad nebijo įsipareigoti grąžinti pinigų.

Moteris prekiavo brangiais kūriniais, o jos siūlymas bet kuriuo atveju juos atpirkti sudomino vieną nekilnojamojo turto magnatą, nusprendusį skulptūromis puošti prabangius apartamentus.

Vėliau J.Segelström nusprendė verslą plėtoti Lenkijoje ir čia įkūrė net keturis salonus „Gallery New Form“.

Lenkams J.Segelström pasiūlė atpirkti skulptūras sumokant jau ne kelis, bet 15–18 proc. brangiau. Moteris teigė galinti tiek mokėti todėl, kad iš jos skulptūras dar brangiau dideliais kiekiais perka vienas JAV investuotojas. Tautiečiams ji esą parduoda pigiau vien todėl, kad reikia apyvartinių lėšų skulptoriams sumokėti į priekį.

Kad būtų įtikinamiau, J.Segelstrom prie kiekvienos skulptūros prisegdavo Londono meno ekspertų išduotą kūrinio įkainojmą. Vėliau žiniasklaida demaskavo, kad skulptūrų kaina buvo dirbtinai sukelta, o minėtos nedidelės Londono meno galerijos savininkė yra J.Segelström bičiulė – spėjama, aferos bendrininkė.

J.Segelström lenkų pirkėjams gyrėsi, kad jos parduodamas skulptūras užsisako JAV eksprezidentas Barackas Obama, britų dainininkas Eltonas Johnas, Ispanijos karalius, Jungtinės Karalystės karališkoji šeima, arabų šeichai.

Moteris rodė nuotraukas, kuriose įamžintos jos meno salonuose Ispanijos kurorte Marbeljoje ir JAV mieste Majamyje apsilankiusios įžymybės. Nuolatinius klientus J.Segelström kvietėsi pasirašyti sandorių į savo vilą Ispanijoje, namus Švedijoje ar sūnaus apartamentus Dubajuje.

Moteris mėgdavo sakyti, kad jos gyvenimo tikslas – meno propagavimas ir pagalba jauniems talentingiems skulptoriams.

Daug apmulkintųjų tyli

J.Segelstrom Lenkijos žiniasklaidoje nesireklamavo, bet jos pažadai brangiau atpirkti kūrinius sudomino meno verteivas, aktorius, politikus.

Kai kurie žmonės skulptūroms įsigyti ėmė kreditus, užstatė namus, skolinosi iš giminaičių, nes tikėjosi solidžiai pasipelnyti.

Juolab kad J.Segelström 5 metus tvarkingai mokėjo pažadėtus procentus. Įdomiausia, kad dauguma pirkėjų įsigytas skulptūras regėjo vien kataloguose. Moteris tvirtino, kad skulptūrų atgabenimas ir apdraudimas labai pabrangins sandorius. Tad klientai pasirašydavo sutartis, pagal kurias kūriniai likdavo J.Segelström meno galerijose ar sandėliuose.

Bet prieš pusantrų metų pirkėjai ėmė nerimauti, nes procentų pervedimai pradėjo strigti, o galerijų savininkė tapo sunkiau pasiekiama. J.Segelström tvirtino, kad problemos laikinos, ir gąsdino, jog tie, kurie kreipsis į prokuratūrą ar žiniasklaidą, pinigus atgaus paskutiniai.

Dalis pirkėjų vis dėlto puolė ieškoti teisėsaugos pagalbos, paviešino, kad J.Segelström skolos viršija 65 mln. eurų.

Bet aferistės ieškojęs Gdansko detektyvų firmos „InvestProtect“ vadovas W.Koszczynskis pareiškė, kad moters skolos klientams yra bent triskart didesnės. Vieni apgautieji esą tyli nenorėdami būti išjuokti, kiti – norėdami nuslėpti nelegalius sandorius, o treti vis dar viliasi atgausią lėšas, jei niekam nesiskųs.

Švedijos teisėsaugininkai skelbia, jog dauguma nukentėjusiųjų yra lenkai, ir teigia, kad bendra J.Segelström skola klientams siekia 200 mln. eurų.

J.Segelström taip pat liko įsiskolinusi skulptoriams ir Švedijos mokesčių inspekcijai. Paaiškėjo, kad moteris kataloguose demonstruojamus meno kūrinius vienu metu parduodavo net keliems pirkėjams, todėl realiai jokiu būdu negalėjo visiems sumokėti žadėtų procentų.

W.Koszczynskis įsitikinęs, kad J.Segelström su sūnumi vieni negalėjo įgyvendinti tokio masto apgaulės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.