Užverbuoti kaliniai Ukrainoje krenta kaip lapai: „Wagner“ samdinių kapinės kasdien plečiasi

Nedideliame Bakinskajos kaime Rusijos pietvakariuose privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai kasdien laidojami specialiose kapinėse. Jos pastaruoju metu itin smarkiai išsiplėtė.

„Wagner“ samdinių kapinės.<br>Stop kadras.
„Wagner“ samdinių kapinės.<br>Stop kadras.
Teigiama, kad didžioji dalis Ukrainoje kovojančių „Wagner“ samdinių – kalėjimuose užverbuoti nuteistieji.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Teigiama, kad didžioji dalis Ukrainoje kovojančių „Wagner“ samdinių – kalėjimuose užverbuoti nuteistieji.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2023, 12:54 PM

Nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžios 2022 m. vasarį vien šioje vietoje palaidota daugiau kaip 300 kovotojų, o dabartinis kapinių augimas sutapo su kruvinu ir brangiai kainavusiu Rusijos puolimu Rytų Ukrainoje, kur „Wagner“ samdiniai atliko pagrindinį vaidmenį.

Manoma, kad Ukrainoje yra maždaug 50 tūkst. „Wagner“ vyrų. JAV skaičiavimais, grupuotė šiame kare neteko daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Vis didesnę samdinių dalį sudaro kaliniai, kurie buvo užverbuoti kovoti mainais už laisvę pasibaigus sutarčiai su „Wagner“, kuriai vadovauja Rusijos oligarchas Jevgenijus Prigožinas. Rusijos žmogaus teisių gynimo grupė „Russia Behind Bars“ mano, kad iki šiol buvo užverbuota 40 tūkst. nuteistųjų. Amerikiečių vertinimais, net 90 proc. „Wagner“ samdinių sudaro kaliniai.

Laidoja dieną ir naktį

Bakinskajos kapinėse matyti šviežių kapų eilės ir ką tik padarytos lentynos, skirtos urnoms su kremuotais palaikais.

Ant daugelio kapų greta gėlių ir vainikų padėti koviniai apdovanojimai. Ant daugumos jų matyti stačiatikių kryžiai, bet ant dalies pavaizduoti islamiški pusmėnuliai.

Nepaisant išorinių gedulo ženklų, vietos gyventojai sako, kad nematė jokių organizuotų laidotuvių.

„Per dieną kapinėse iškasama apie 15 duobių. Laidojama ir dieną, ir naktį, – sakė Bakinskajos gyventojas Andrejus. – Nebuvo kur jų laidoti, todėl „Wagner“ samdiniams ir buvo skirtos atskiros kapinės.“

„Radio Free Europe/Radio Liberty“ analizė, atlikta patikrinus mirusiųjų vardus ir gimimo datas internetinėse teismų duomenų bazėse, parodė, kad dauguma kapinėse palaidotų asmenų buvo nuteisti už smurtinius nusikaltimus.

Krasnodaro krašte stovi ir speciali „Wagner“ samdiniams skirta koplyčia. Bakinskajos kapinės yra netoli Molkino – kaimo, kuriame įsikūrusi „Wagner“ valdoma mokymo bazė.

Išlindo iš šešėlio

Apie naujas kapines gandai sklando ne vieną mėnesį, bet jų egzistavimą pernai gruodį pirmą kartą patvirtino vietos aktyvistas, buvęs Rusijos karinių oro pajėgų karininkas Vitalijus Votanovskis.

Didėjantis kapinių plotas matomas įvairiuose internete platinamuose vaizdo įrašuose ir palydovinėse nuotraukose.

Po viešų pranešimų apie Bakinskajos kapines jose apsilankė pats J.Prigožinas – apie tai liudijo „Telegram“ kanale paskelbti vaizdo įrašai.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą J.Prigožinas ir jo valdoma samdinių grupuotė pakeitė taktiką – ėmė aktyviau reikštis viešumoje. Oficialiai nepriklausydama Rusijos karinei struktūrai „Wagner“ kadaise buvo šešėlinė organizacija, su kuria bet kokias sąsajas neigė ir J.Prigožinas, ir Kremlius.

Grupuotė neviešai veikė užsienyje – Sirijoje, Libijoje, Centrinės Afrikos Respublikoje, kur įgijo veiksmingos ir žiaurios jėgos reputaciją.

Nuo karo Ukrainoje pradžios 2022 m. vasarį „Wagner“ žinomumas išaugo.

Samdinių daliniai suvaidino svarbų vaidmenį Rusijai užimant Ukrainos miestus, pavyzdžiui, Mariupolį. „Wagner“ taip pat pagarsėjo rizikingais puolimais mūšiuose dėl Rytų Ukrainos miestų, tokių kaip Soledaras ir Bachmutas.

Žmogžudysčių bylos

Jauniausiam Bakinskajos kapinėse palaidotam samdiniui buvo vos 18 metų, kai jis žuvo, o didžioji kovotojų dalis yra 35–50 metų.

Tačiau nors vyrų amžius skiriasi, daugelį jų sieja panaši smurtinė kriminalinė praeitis, dėl kurios jie stojo į „Wagner“ gretas siekdami išvengti ilgų įkalinimo bausmių už įvairius nusikaltimus – nuo žmogžudysčių iki vagysčių ir išžaginimų.

Iš 2020 m. teismo dokumentų matyti, kad kapinėse palaidotas 46 metų Sankt Peterburgo gyventojas Sergejus Marinka buvo 5 metams pasiųstas į koloniją už tai, kad girtas per muštynes peiliu dūrė pažįstamam asmeniui į nugarą.

Dar vienas neseniai palaidotas „Wagner“ samdinys, Moldovoje gimęs 47 metų Filaretas Gamurjakas buvo nuteistas 10 metų už žmogžudystę ir pasikėsinimą nužudyti kelis kitus asmenis.

Teismo dokumentuose teigiama, kad jis 10 kartų peiliu smogė moteriai.

Aleksandras Korchalevas, kuris, kaip rodo užrašas ant kapo, Ukrainoje krito sausio 14 d., už motinos nužudymą buvo nuteistas kalėti 12 metų. Ją peiliu subadė, kai ji atsisakė duoti jam pinigų nusipirkti alkoholio ir cigarečių.

Byloje rašoma, kad vyras išėjo išgerti ir grįžęs rado motiną vis dar sąmoningą kraujo klane, tačiau atsisakė kviesti greitąją pagalbą.

Prieštaringa reakcija

Nors daugelis šių kriminalinę praeitį turinčių kalinių laidojami specialiose Bakinskajos kapinėse, yra ir tokių, kurie po žūties Ukrainoje sugrąžinami į gimtąjį miestą. Dėl to kyla aršių vietinių reakcijų.

Vienas tokių incidentų neseniai įvyko Žirekeno kaime, esančiame maždaug 300 km į šiaurės rytus nuo Čitos, Pietryčių Sibire. Žirekeno gyventojas 23 metų Nikita Kasatkinas, kuris prisijungė prie „Wagner“ tikėdamasis bausmės sušvelninimo, buvo iš Ukrainos pargabentas palaidoti.

Už moters nužudymą N.Kasatkinui 2020 m. buvo skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė. Manoma, kad už grotų jis praleido tik dvejus metus, nes 2022 m. prisijungė prie „Wagner“.

Dėl tamsios N.Kasatkino istorijos daugelis kaimo gyventojų nepritarė, kad atsisveikinimas su juo būtų surengtas vietos bendruomenės centre. Tačiau dalis ragino vietos valdžią laidoti vyrą iškilmingai, nepaisant žuvusio kareivio kriminalinės praeities.

Šis atvejis suskaldė kaimą ir atskleidė nesutarimus dėl to, kaip vertinti Rusijos vardu Ukrainoje kovojančius „Wagner“ samdinius, atsižvelgiant į jų kriminalinę praeitį.

„Žmogžudystė įvykdyta prieš kelerius metus, žmonės ją prisimena, – kalbėjo Žirekeno seniūnė Aliona Kogodejeva. – Daugelis gyventojų pasipiktinę, yra ir tokių, kurie sako: „Ar dabar iš žudikų darysime didvyrius?“

Perengta pagal „Radio Free Europe/Radio Liberty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.