Italiją sudrebino žiauri žmogžudystė: meilės trikampį pats sumezgęs italas nudūrė nėščią sužadėtinę Specialiai „Lietuvos Rytui“, Italija

Smurto prieš moteris nepajėgiančią sustabdyti Italiją sukrėtė itin žiauri nėščiosios žmogžudystė. Nors iš pradžių pranešta apie mįslingą jos dingimą, pareigūnai netruko išsiaiškinti tikrąsias kraupaus filmo scenarijų primenančio įvykio aplinkybes.

Giulios Tramontano nuotrauka tapo smurto prieš moteris problemos simboliu.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Giulios Tramontano nuotrauka tapo smurto prieš moteris problemos simboliu.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Giulios Tramontano nuotrauka tapo smurto prieš moteris problemos simboliu.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Giulios Tramontano nuotrauka tapo smurto prieš moteris problemos simboliu.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Žmonės nešė gėles į vietą, kur buvo aptiktas G.Tramontano kūnas. A.Impagnatiello (nuotr. kairėje) pareigūnams netrukus prisipažino įvykdęs baisų nusikaltimą.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Žmonės nešė gėles į vietą, kur buvo aptiktas G.Tramontano kūnas. A.Impagnatiello (nuotr. kairėje) pareigūnams netrukus prisipažino įvykdęs baisų nusikaltimą.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Dar viena „feminicidio“ – moteržudystė, bet šį kartą dvigubai žiauresnė, sukrėtė visą šalį. Lombardijoje, Milano pašonėje įsikūrusiame nedideliame Senago miestelyje, kur jauna pora kartu gyveno, paskelbtas gedulas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Dar viena „feminicidio“ – moteržudystė, bet šį kartą dvigubai žiauresnė, sukrėtė visą šalį. Lombardijoje, Milano pašonėje įsikūrusiame nedideliame Senago miestelyje, kur jauna pora kartu gyveno, paskelbtas gedulas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Italijos ir ES vėliavos.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Italijos ir ES vėliavos.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Italija

Jun 11, 2023, 8:50 PM, atnaujinta Jun 12, 2023, 11:28 AM

Liepos pabaigoje turėjusiai gimdyti sužadėtinei mirtinus smūgius peiliu prisipažino sudavęs jos gyvenimo draugas, į meilės trikampį įsipainiojęs prestižinio Milano baro barmenas.

Po šios tragedijos Italijos politikai darkart pažadėjo persvarstyti smurtautojams taikomas bausmes ir ragino keisti įstatymus, kad besilaukiančios moters nužudymas būtų prilygintas dvigubai žmogžudystei.

Sūnaus taip ir nepamatė

29 metų Giulios Tramontano nuotrauka, kurioje ji prie jūros švelniai glosto ir žvelgia į savo nėščiosios pilvą, tapo Italiją jau kurį laiką kamuojančios smurto prieš moteris problemos simboliu.

Ji niekada nebegalės apkabinti savo sūnaus, kuriam jau buvo išrinkusi Thiago vardą.

Abiem gyvybę atėmė artimiausiu turėjęs būti žmogus, vaiko tėvas ir Giulios sužadėtinis Alessandro Impagnatiello.

Prestižinio „Bamboo“ baro, įsikūrusio „Armani“ viešbutyje Milane, trisdešimtmetis barmenas, prispaustas tyrėjų surinktų įrodymų, prisipažino negailestingai virtuviniu peiliu nužudęs G.Tramontano, o jos kūną paslėpęs apleistoje vietoje netoli namų.

Vyrui pateikti įtarimai tyčiniu nužudymu sunkinančiomis aplinkybėmis, kūno slėpimu ir nėštumo nutraukimu prieš moters valią.

Dar viena „feminicidio“ (liet. moteržudystė), bet šį kartą dvigubai žiauresnė, sukrėtė visą šalį.

Lombardijoje, Milano pašonėje įsikūrusiame nedideliame Senago miestelyje, kur jauna pora kartu gyveno, paskelbtas gedulas.

Vieta, kur buvo rastas į polietileno plėvelę suvyniotas Giulios kūnas, nuklota gėlių jūra, pliušiniais žaislais, priešiniais ir maldomis, skirtomis mamai ir jos negimusiam sūnui Thiago.

Tragedijos ženklų nebuvo

Šimtai čia atėjusių sukrėstų žmonių braukė ašaras ir tikino negalintys patikėti, jog tokia tragedija galėjo įvykti. Vietiniai pasakojo, kad jauna, graži pora įtarimų nekėlė, niekas anksčiau nepastebėjo jokių smurto apraiškų.

„Alessandro su mano sūnumi ėjo į pradinę mokyklą, jie klasės draugai. Jis buvo drovus, visada nurausdavo. Kai sužinojome, kas įvyko, negalėjome tuo patikėti. Nežinau, kas jam nutiko per šiuos metus, kaip jis toks tapo. Žiūrėdama į klasės nuotraukas suprantu, kad niekada nebūčiau galėjusi to įsivaizduoti“, – kalbėjo įtariamąjį žudiką pažinoję miestelio gyventojai. Dvasininkai tikino, kad kūdikio besilaukusi pora jau ruošėsi krikštynoms.

„Šiomis dienomis Senago parapijoje turėjo prasidėti susitikimai su tėvais, nusprendusiais eiti Krikšto sakramento keliu, tarp jų buvo laukiami ir Giulia su Alessandro. Netrukus turėjau susitikti su Giulia, kad supažindinčiau su šiuo etapu, todėl įvykusi tragedija mane sukrėtė dar labiau.

Galvojau, su kokiu džiaugsmu būčiau pakrikštijęs jų kūdikį, labai norėjau tai padaryti, ypač tada, kai Giulia pradingo ir visi tikėjomės surasti ją gyvą“, – sakė Senago parapijos dvasininkas Francesco Buono.

Kraupus atsisveikinimas

Kraupaus filmo scenarijų primenanti istorija prasidėjo būtent nuo netikėto Giulios dingimo gegužės 27-osios vakarą.

Tą šeštadienį jauna moteris galutinai suprato, kad sužadėtinis ją jau metus apgaudinėjo susitikinėdamas su 23-ejų bendradarbe, kuri taip pat laukėsi jo kūdikio, tačiau nėštumą prieš kelis mėnesius nutraukė.

Savimi pasitikintis, moterų dėmesiu besimėgavęs A.Impagnatiello meilės trikampį profesionaliai slėpė ilgą laiką, naują mylimąją parsivesdavo net į namus, prieš tai kruopščiai išslapstydamas visas sužadėtinės nuotraukas ir asmeninius daiktus.

Paaiškėjus tiesai tragedijos dieną abi išduotos moterys susitiko pasikalbėti.

Įtardama, kad Giuliai į namus grįžti gali būti pavojinga, antroji A.Impagnatiello draugė pasiūlė nėščiajai pernakvoti pas ją.

Bet Giulia atsisakė tikindama, kad nori išsiaiškinti su neištikimu mylimuoju ir pranešti apie santykių pabaigą. Tai buvo paskutinis jų pokalbis, po jo Giulia dingo.

Pirmieji merginos pasigedo Neapolyje gyvenantys tėvai – įtarimų sukėlė išjungtas dukters telefonas. Giulia juos buvo įspėjusi, kad vakare stipriai susipyko su ją išdavusiu mylimuoju.

Sekmadienį policiją apie sužadėtinės dingimą informavo ir pats A.Impagnatiello, teigdamas, kad jos pasigedo grįžęs iš darbo. Jis tikino, kad išeidama Giulia nepasiėmė rūbų, bet turėjo telefoną, pasą ir 500 eurų grynaisiais.

Stengėsi visus klaidinti

Į septintą mėnesį nėščios italės dingimą žaibiškai reagavo visuomenė ir aktyvią paiešką pradėję pareigūnai.

Netrukus tėvu turėjęs tapti italas atsitvėrė tylos siena motyvuodamas skausmu. Dingusiai sužadėtinei jis tuo metu siuntė jausmingas žinutes prašydamas sugrįžti.

„Prie mūsų namų susirinkę žurnalistai, kurie neatstoja. Prašau, taip neįmanoma toliau gyventi, mano mama verkia, mano brolis ir Luciano taip pat.

Šiandien jau praėjo keturios dienos nuo dingimo, baik šią istoriją, duok kokią žinutę, maldauju tavęs“, – siekdamas įtikinti tyrėjus savo sukurta dingimo versija rašė A.Impagnatiello.

Nors viltis surasti moterį gyvą dar ruseno, pareigūnai ir artimieji tikino iškart supratę, kad dingti pati ji nebūtų galėjusi.

Nusikaltimas buvo išnarpliotas per kelias dienas. A.Impagnatiello melą pareigūnams padėjo atskleisti intymių santykių su juo turėjusi bendradarbė. Per apklausas būtent ji papasakojo tyrėjams, kad tragedijos vakarą jie susisiekė vaizdo skambučiu ir jo elgesys pasirodė labai įtartinas.

„Jis buvo nerimastingas ir suprakaitavęs. Aš iš karto paklausiau, kur yra Giulia. Jis pasakė, kad balkone. Paprašiau, kad man parodytų. Atsakė, kad yra išėjęs pas draugą.

Aš toliau reikalavau parodyti Giulią, jis įėjo į namus ir parodė lovą, kurioje jos nebuvo, vėliau ir tuščią sofą. Buvo aiškiai susijaudinęs“, – Italijos žiniasklaida citavo merginos parodymus bylą tiriantiems prokurorams.

Kaip paaiškėjo, Giulios tuo metu jau nebebuvo gyvos. Teigiama, kad žudiku tapęs sužadėtinis buvo ką tik nunešęs jos kūną į garažą ir išplovęs laiptinę.

Po pusvalandžio jis nuvyko į antrosios merginos namus, bet ji išsigandusi jo nebeįsileido. Nusikaltimo tyrėjai dabar kelia versiją, kad A.Impagnatiello galbūt ketino nužudyti abi jo išdavystę atskleidusias merginas.

Kitą dieną italas lyg niekur nieko pasirodė darbe – prestižiniame Milano bare ruošė kokteilius pasiturintiems klientams. Čia jo elgesys ir vėl sukėlė įtarimų: minėta vyro kolegė pastebėjo iš jo kuprinės kišenės kyšančias vienkartines pirštines ir, padariusi nuotrauką, ją skubiai išsiuntė tyrėjams.

Kūną norėjo sudeginti

Kaimynai tikino nusikaltimo momentu negirdėję aukos riksmo, tačiau vėliau laiptinėje ir šalia garažo jautę stiprų dezinfekuojamųjų priemonių, kuriomis įtariamas žudikas bandė panaikinti nusikaltimo pėdsakus, kvapą. Taip pat pastebėjo išbarstytus pelenus.

Įtariamajam prisipažinus netrukus paaiškėjo ir daugiau kraupaus nusikaltimo aplinkybių.

A.Impagnatiello patvirtino, kad pirštines, paimtas iš baro, naudojo norėdamas sudeginti Giulios ir mažojo Thiago palaikus.

Tai padaryti jis bandė kelis kartus, bet nesėkmingai – sužadėtinės drabužiai esą neužsidegė.

Kelias dienas aukos kūną italas laikė mašinos, kuria važinėjo, bagažinėje, vėliau išmetė netoli namų šalia apleistų garažų.

Prispaustas ne vieną jo kaltės įrodymą surinkusių pareigūnų pats parodė šią vietą, taip pat atskleidė, kad nusikaltimui panaudotą peilį paliko namų virtuvėje.

Dabar A.Impagnatiello teisingumo laukia Šv.Viktoro (San Vittore) kalėjime Milane, ypatingo stebėjimo kameroje, skirtoje rizikos grupėje esantiems nusikaltėliams. Jo atsakymas, kodėl įvykdė tokį žiaurių nusikaltimą, buvo trumpas, šaltas ir šokiruojantis.

„Nužudžiau ją be motyvo. Tuo momentu aš nejaučiau nei pykčio, nei keršto troškimo. Neturiu paaiškinimo, nuolat apie tai galvoju. Susiklosčiusi situacija man, jei galiu taip pasakyti, kėlė stresą. Tai vienintelis dalykas, kurį galiu pasakyti, kito motyvo neturėjau“, – per apklausas sakė įtariamas žudikas, kuriam gali grėsti kalėjimas iki gyvos galvos.

Pareigūnai kol kas aiškinasi, ar jis turėjo bendrininkų ir ar nusikaltimą iš anksto planavo. Tokių įtarimų sukėlė dar iki tragedijos internete ieškota informacija, kaip atsikratyti aukos kūno.

Kratų metu poros namuose taip pat buvo rasta žiurkių nuodų, o A.Impagnatiello, kaip paaiškėjo, kelios dienos iki nužuymo paieškoje internete bandė išsiaiškinti, kokį poveikį jie daro žmogui.

Prokurorų perspėjimas

„Atleisk, Giulia, #mes visi tai žinojome (it. #lo sapevamo tutti)“, – netrukus socialiniuose tinkluose pradėjo plisti tokia apie dar vieną siaubingą moteržudystę artimoje aplinkoje liudijanti grotažymė.

Sukrėsta visuomenė piktinosi ir apgailestavo, kad tikrąją Giulios dingimo priežastį buvo galima nuspėti iš anksto, kad ji tapo dar viena vyro auka, o tokiems nusikaltimams, nepaisant griežtinamų bausmių, valstybė neužkerta kelio.

„Giulios šeima iškart bijojo šio tragiško epilogo, nes buvo sunku patikėti, kad jų dukra, besilaukianti mažylio, nepaisant sentimentalių santykių su mylimuoju žlugimo, savo noru galėjo palikti namus“, – aiškino šeimai atstovaujantis advokatas Giovanni Cacciapuoti.

Nusikaltimą tiriantys prokurorai ragino moteris būti atsargias ir pašlijus santykiams niekada nesutikti ateiti į paskutinį susitikimą.

„Ši istorija turi mus, moteris, išmokyti, kad niekuomet neturime eiti pasiaiškinti. Tai akimirka, kurios niekada negalima patirti, nes ji labai pavojinga. Ši istorija dar kartą parodo smurto, kurį moteris patyrė nuo savo sugyventinio rankos, baigtį ir tragiškas pasekmes“, – įspėjo bylą nagrinėjanti prokurorė Letizia Mannella.

„Šiuo atveju mes susidūrėme ne tiktai su žudiku, bet ir su tuo, kuris tikino, kad myli moterį, besilaukusią jo vaiko, turėjusio netrukus gimti. Vaiko, kuris teisine prasme dar neegzistuoja.

Taigi žmogžudystė yra tik moters“, – sakė Milano karabinierių vadas generolas Iacopo Mannucci Benincasa.

Sieks keisti įstatymus

Vis dėlto ši tragiška istorija Italijos politikus vėl privertė galvoti apie įstatymų pataisas, kurios galėtų pažaboti smurtautojus.

Prabilta net apie būtinybę atskirai įvertinti smurtą prieš nėščiąsias. Giulios kūdikis būtų gimęs liepos pabaigoje, todėl šiuo atveju nusikaltimas esą galėtų būti įvertintas daug griežčiau.

„Septynių mėnesių vaikas jau yra susiformavęs, jis gali gimti ir tapti suaugusiuoju. Tai – dviguba žmogžudystė. Turime pateikti šį atvejį Parlamentui, kad pakeistume teisės aktus. Buvo nužudyta ne tik Giulia, bet ir jos sūnus. Kartoju, tai – dviguba žmogžudystė. Taip ir turėtų būti vertinama. Bausmės turi būti griežtos, griežčiausios. „41 bis“ straipsnis (įkalinimas iki gyvos galvos sugriežtintu režimu. – Aut.) visiems, kurie atima savo moters gyvybę“, – per švelniomis bausmėmis piktinosi deputatė, televizijos laidų vedėja Rita dalla Chiesa.

Artimoje aplinkoje nužudytų moterų statistikos skaičiai Italijoje pastaruosius kelerius metus išlieka šokiruojamai dideli.

Žiniasklaidos paskelbtais duomenimis, vien per šiuos metus šalyje nužudytos 47 moterys, 39 iš jų tapo smurtaujančių vyrų aukomis. Panašūs skaičiai buvo fiksuoti ir ankstesniais metais.

„Tęsiasi skerdynės, apie kurias mes gerai žinome, už kurias turi būti baudžiama, bet pirmiausia joms iš anksto būtina užkirsti kelią. Mes nenugalėsime smurto be moralinio ir kultūrinio perversmo, esminių mąstymo pokyčių, viešosios politikos palaikymo ne tik kovos su smurtu centrams ir parengto veiksmų plano.

Turime skirti dėmesį moterų laisvei, jų ekonominiam savarankiškumui ir vyrų požiūrio kaitai. Tai būtina ir skubu.

Prieš moteris vyksta karas. Per daug aukų ir vis dar per mažai suvokimo, koks šis fenomenas sunkus, paliekantis gilią žaizdą mūsų bendruomenėje“, – kalbėjo Demokratų partijos senatorė Cecilia D’Elia.

„Mums reikia tolesnio institucijų, pilietinės bendruomenės, moterų ir vyrų įsipareigojimo kartu pašalinti kliūtis, paneigti išankstines nuostatas, imtis konkrečių veiksmų. Visomis galiomis turime užkirsti kelią nepriimtinam smurtui ir moterų žudymui – tai labai sunkūs nusikaltimai, už kuriuos turi būti baudžiama itin griežtai“, – sakė Italijos prezidentas Sergio Mattarella.

Pirmąja šalies premjere moterimi tapusi Giorgia Meloni nekart žadėjo, jog kova su smurtu prieš moteris bus šios vyriausybės prioritetas, bet akivaizdu, kad dabartinių priemonių nebepakanka.

Specialistai sako, jog šalia griežtesnių bausmių ir įvairių viešų, parodomųjų iniciatyvų dėmesys turi būti telkiamas tokių nusikaltimų prevencijai, visuomenės švietimui, mokymams atpažinti smurtą ir smurtautoją tol, kol tragedija dar neįvyko. Kad netektų ir vėl prisipažinti: mes visi tai žinojome, tačiau nieko nedarėme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.