Programišių kerštas po A. Navalno mirties: sukėlė tikrą chaosą Rusijos kalėjimų sistemose

Vos po kelių valandų po Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirties prieš Kremlių nusistačiusi programišių grupė ėmėsi keršto. Pasinaudoję prieiga prie kompiuterių tinklo, susijusio su Rusijos kalėjimų sistema, programišiai įsilaužė į Rusijos kalėjimų sistemą ir sukėlė chaosą.

A. Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos programi<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos programi<br>123rf. asociatyvi nuotr.
A. Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Navalnas.<br>EPA/ELTA nuotr.
A. Navalnas.<br>EPA/ELTA nuotr.
A. Navalnas ir jo žmona J. Navalnaja.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas ir jo žmona J. Navalnaja.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 1, 2024, 8:30 PM, atnaujinta Apr 1, 2024, 9:18 PM

Įsilaužę į kalėjimo svetainę programišiai patalpino A. Navalno nuotrauką, rodo CNN peržiūrėti įsilaužėlių interviu, ekrano nuotraukos ir duomenys.

„Tegyvuoja Aleksejus Navalnas!“ – buvo rašoma kuomet programišiai įsilaužė į tinklalapį. Šie žodžiai buvo užrašyti ant A. Navalno ir jo žmonos Julijos nuotraukos iš politinio mitingo.

CNN praneša, kad įsilaužėliai taip pat pavogė duomenų bazę, kurioje buvo informacija apie kalinius, jų artimuosius ir kontaktinius asmenis. Be to, programišiai tikina, kad nutekino duomenis ir apie kalinius Arkties kalėjimo kolonijoje, kurioje vasario 16 d. mirė A. Navalnas.

„Įsilaužėliai dalijasi šiais duomenimis, įskaitant kalinių ir jų giminaičių telefono numerius ir el. pašto adresus, tikėdamiesi, kad kas nors galės su jais susisiekti ir padėti suprasti, kas nutiko A. Navalnui“, – CNN aiškino įsilaužimo dalyviu prisistatęs asmuo.

Maistas po centą

Įsilaužėliai pasinaudojo prieiga prie Rusijos kalėjimų sistemos internetinės parduotuvės, kurioje šeimos nariai perka maistą kaliniams. Jie pakeitė tokių prekių kaip makaronai ir jautienos konservai kainas į vieną rublį, t. y. maždaug 0,01 euro cento.

Pasak įsilaužėlio, internetinės kalėjimų parduotuvės administratoriui prireikė kelių valandų, kad pastebėtų, jog rusai perka maistą už centus. Iki kol kalėjimo parduotuvės techniniai darbuotojai sugebėjo visiškai sustabdyti programišių suteiktas nuolaidas turėjo praeiti trys dienos.

„Stebėjome prisijungimo prie internetinės parduotuvės žurnalus ir jie tiesiog vis greičiau slinko, o pirkėjų, kurie pirko, vis daugėjo“, – portalui CNN nuotoliniu būdu pasakojo įsilaužėlis.

Jis teigia, kad duomenų bazėje yra informacijos apie maždaug 800 tūkst. kalinių, kartu su jų giminaičiais bei kontaktiniais asmenimis.

CNN atlikus duomenų peržiūrą nustatyta, kad duomenų bazėje kai kurie įrašai dubliuojasi, tačiau joje vis tiek yra informacijos apie šimtus tūkstančių žmonių. Naujienų portalui pavyko sugretinti kelis kalinių vardus įsilaužėlių pasidalytose ekrano nuotraukose su asmenimis, kurie šiuo metu yra Rusijos kalėjimuose.

Internetinė kalėjimų parduotuvė, į kurią įsilaužė programišiai, priklauso Rusijos valstybei ir oficialiai vadinasi UAB „Kaluzhskoe“, rodo CNN peržiūrėti Rusijos verslo dokumentai.  Ši bendrovė aptarnauja 34 Rusijos regionus.

Praėjus dienai po įsilaužimo UAB „Kaluzhskoe“ Rusijos socialinės žiniasklaidos platformoje VK paskelbė, kad patyrė „techninį gedimą“, dėl kurio „neteisingai atsispindėjo maisto ir būtiniausių prekių kainos“.

Kibernetinio saugumo ekspertas Tomas Hegelis portalui CNN teigė, kad nutekinti duomenys turi visus autentiškumo požymius ir kad jie buvo gauti iš nulaužtos kalėjimo parduotuvės.

„Įsilaužėliai aiškiai turėjo visapusišką prieigą, kad visa tai gautų, – aiškino T.Hegelis. – Užfiksuotų vaizdų ir pateiktų duomenų kiekis yra gana kruopštus.“

Įsilaužėlių grupė perspėjo internetinės kalėjimų parduotuvės administratorius laiškus, kad jie nepašalintų iš svetainės ten įkeltų pranešimų. Jie tikino, kad atsisakius tai padaryti, įsilaužėliai atkeršys sunaikindami vieno iš administracinių kompiuterių serverius.

Įsilaužimas į internetinę kalėjimų parduotuvę buvo susijęs su žinia, kurią paskelbė patys save vadinantys rusų emigrantai.

„Mes, IT specialistai, palikome šiandieninę Rusiją, – buvo rašoma vienoje iš kalėjimų parduotuvės svetainių rusų kalba. – Mes mylime savo šalį ir grįšime, kai ji bus laisva nuo Vladimiro Putino režimo. Ir šiuo keliu eisime iki galo.“

Paruošta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.