Taifūnas „Neoguri“ grasina smogti pagrindinei Japonijos daliai

Taifūnas „Neoguri“

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 9, 2014, 10:35 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:13 AM

Taifūnas, kurio gūsių greitis siekia 180 km per val., jau ketvirtadienį gali smogti pietinei iš pagrindinių salų Kiūšiū, o paskui judėti į rytus palei Japonijos salyną, pranešė nacionalinė meteorologijos agentūra.

Pareigūnai sakė, kad „Neoguri“ gali atnešti smarkias liūtis, ir perspėjo dėl potvynių bei nuošliaužų pavojaus, nors audra, kuri anksčiau buvo supertaifūnas, dabar susilpnėjo.

Antradienį Okinavoje dėl „Neoguri“ turėjo evakuotis pusė milijono žmonių.

Trečiadienį ryte taifūnas buvo už maždaug 500 km nuo pietvakarinės Kiūšiū pakrantės ir slinko į šiaurę virš Rytų Kinijos jūros 20 km per val. greičiu.

Kiūšiū – esanti šalia didžiausios Honšiū salos, kur įsikūrę tokie miestai kaip Tokijas ir Osaka, – jau prasidėjo liūtys ir pučia stiprus vėjas. Prieš tai, kai taifūnas pasieks pakrantę, pareigūnai tikriausiai paskelbs raginimą gyventojams evakuotis ir ieškoti prieglobsčio.

Pirmadienį pareigūnai buvo paskelbę aukščiausio laipsnio taifūno pavojų Okinavai ir perspėję, kad „Neoguri“, kurio pavadinimas korėjiečių kalba reiškia usūrinį šunį, gali pareikalauti aukų.

Trečiadienį meteorologijos agentūros vyriausiasis sinoptikas Satoshi Ebihara sakė, kad situacija Okinavoje tebėra rimta, nors taifūnas ir nuslinko į jūrą. Agentūra perspėja dėl tolesnių liūčių.

Okinavoje dėl smarkių liūčių vis dar yra padėtis, „kurios anksčiau niekada nesame matę“, sakė S.Ebihara ir pridūrė, kad netrukus galima „rimta krizė“.

„Nebūtų netikėtumo, jei šios precedento neturinčios liūtys sukeltų rimtą nelaimę su žemės nuošliaužomis ir potvyniais“, – sakė jis.

Okinavos sostinėje Nahoje antradienį neveikė šviesoforai, medžiai buvo perplėšti, iškabos skriejo oru, buvo sunaikintas vienas restoranas.

Dešimtys žmonių šiame salyne buvo sužeisti. Pakrančių apsaugos ir policijos pareigūnai pranešė, kad žuvo 62 metų vyras, kuris audringoje jūroje netoli pagrindinės Japonijos teritorijos dalies buvo išverstas iš savo valties. Visuomeninis transliuotojas NHK pranešė, kad pietvakarinėje Kumamoto prefektūroje žuvo 81 metų žvejys.

Mokyklos buvo uždarytos, nutrūko susisiekimas oru ir jūra, beveik 70 tūkst. būstų Okinavoje liko be elektros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: rugsėjį startuos dronų valdymo kursai