Europa pavojuje? Ebolos virusas pradeda sėti paniką Ispanijoje

Slaugytoja užsikrėtė būdama namie?

Ebolos virusas Ispaniją privertė sunerimti.<br>AOP nuotr.
Ebolos virusas Ispaniją privertė sunerimti.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-10-08 13:41, atnaujinta 2018-01-28 03:48

M.Rajoy sakė, kad parlamento pareigūnai „suteiks visą įmanomą informaciją visuomenei – visiškai skaidriai“, kai ta slaugė tapo pirmuoju žmogumi, užsikrėtusiu gyvybei pavojingu Ebolos virusu ne Afrikoje.

„Ką dabar turime daryti dabar? Būti budrūs, tačiau išlikti ramūs“, – pabrėžė premjeras.

Dar keturi žmonės, įskaitant minėtos slaugės vyrą, buvo hospitalizuoti ir bus stebimi, įtariant, kad jie irgi galėjo užsikrėsti ta liga.

Vyriausybė įkūrė specialią komisiją, kuri koordinuos darbą tarp Ispanijos pareigūnų ir palaikys ryšius su Europos institucijomis, sakė M.Rajoy.

Europos Komisija antradienį pareikalavo, kad Ispanija paaiškintų, kaip užsikrėtė slaugė, dirbanti specializuotame užkrečiamųjų ligų skyriuje.

M.Rajoy sakė, kad prioritetas bus išgydyti pacientę, taip pat stebėti su ja kontaktų turėjusius žmones.

Tuo tarpu pareigūnai „tirs, kas nutiko ir kodėl įvyko užsikrėtimas“, pridūrė jis.

Opozicinės Socialistų partijos lyderis Pedro Sanchezas, klausinėdamas M.Rajoy parlamente, pasmerkė išlaidų sveikatos apsaugai karpymus, vykdytus pastaraisiais metais dėl ekonomikos krizės.

Pasak jo, dėl tų apkarpymų sveikatos apsaugos specialistai priversti dirbti „neprastai sunkiomis sąlygomis“.

Medicinos darbuotojų profsąjungos antradienį skundėsi, kad jų nariai nėra tinkamai apmokyti saugaus darbo su Ebolos virusu užsikrėtusiais pacientais.

Slaugytoja užsikrėtė būdama namie?

Ispanų slaugytoja, kuri Madrido ligoninėje užsikrėtė Ebolos virusu, po to, kai pajuto pirmuosius mirtinai pavojingos ligos simptomus, „daugiausia“ buvo namie, trečiadienį paskelbtame interviu sakė jos vyras. 

Ispaniją apėmė nuogąstavimai, kai vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad ta slaugytoja yra pirmasis žmogus, užsikrėtęs Ebolos virusu ne Afrikoje. 

Minima slaugytoja Madrido ligoninėje „La Paz-Carlos III“ su kolegomis rūpinosi dviem pagyvenusiais ispanų misionieriais, kurie nuo Ebolos karštligės mirė netrukus po to, kai grįžo iš Afrikos. Testai pirmadienį patvirtino, kad ji užsikrėtė Ebolos virusu, kuris Vakarų Afrikoje jau nužudė daugiau kaip 3,4 tūkst. žmonių. 

Ispanų žiniasklaida praneša, kad ta slaugytoja yra keturiasdešimt kelerių metų Teresa Romero. Ji prastai pasijuto rugsėjo 30-ąją, per atostogas, bet į ligoninę nevažiavo iki sekmadienio. 

Paklaustas, kur ji buvo tuo metu, jos vyras Javieras Limonas  dienraščiui „El Mundo“ sakė: „Daugiausia namie“. 

Ispanijos sveikatos apsaugos pareigūnai stengiasi išsiaiškinti, su kuo ta slaugytoja galėjo bendrauti iki pirmadienio, kai buvo izoliuota, ir stebi 52 žmones, daugiausia – medikus. 

Slaugytoja, kuri yra gydoma ligoninės, kurioje dirba, izoliatoriuje, laikraščiui sakė, kad jaučiasi „truputį geriau“. 

Paklausta, ar žino, kaip galėjo užsikrėsti, ji atsakė: „Nežinau, ką pasakyti, nė nenumanau“. 

Manoma, kad ji užsikrėtė besirūpindama 69 metų misionieriumi Manueliu Garcia Viejo, kuris grįžo iš Siera Leonės ir mirė rugsėjo 25-ąją. 

Pareigūnai sakė, kad ji palatoje buvo du kartus: kartą jo nuprausti, o paskui – paimti medžiagos jam mirus. 

„El Mundo“ paklausta, ar laikėsi griežtų taisyklių medikams, kurie rūpinosi tuo misionieriumi, ji atsakė: „Laikiausi“. 

Jos vyras, kuris atsargumo dėlei buvo paguldytas į karantiną, sakė, kad jaučiasi „idealiai gerai“. 

Tuo tarpu dienraštis ABC pranešė, kad minima slaugytoja kelias valandas praleido laukiamajame ligoninėje pietiniame Madrido priemiestyje Alkorkone, kur prieš Ebolos diagnozę buvo nuvykusi dėl karščiavimo.

Užsikrėtė ir Jungtinių Tautų misijos pareigūnas

Jungtinių Tautų (JT) misijos Liberijoje tarptautinės medikų komandos pareigūnui buvo nustatytas Ebolos virusas ir jis yra gydomas, sakoma trečiadienį paskelbtame JT misijos (UNMIL) pareiškime. 

Pareigūnas, kurio tapatybė neskelbiama, yra jau antras Ebolos virusu užsikrėtęs misijos narys. 

Pirmasis mirė rugsėjo 25 dieną. Per didžiausią pasaulyje Ebolos viruso protrūkį, daugiausia Liberijoje, Gvinėjoje ir Siera Leonėje, mirė jau daugiau nei 3 400 žmonių.

Duobkasiai Siera Leonėje paskelbė streiką

Siera Leonėje trečiadienį kilo sumaištis po to, kai gatvėse buvo matyti Ebolos viruso aukų kūnai, kuriuos vietos duobkasiai neketino užkasti dėl nemokamų atlyginimų, rašo AP. 

Duobkasiai Siera Leonėje dėl neišmokamų atlyginimų surengė protesto akcijas. Šalies sveikatos ministerijos atstovai susidariusią situaciją vadino „itin keblia“ ir patikino, kad atlyginimai greitu metu bus išmokėti. Nuo Ebolos mirusių žmonių kūnai, kurie virusą lengvai gali perduoti kitiems, gulėjo gatvėse ir namuose. 

Šiuo metu mirtinai karštinei gydyti neišrastas patikimas ir patvirtintas medikamentas, nors JAV, Didžiosios Britanijos, Kanados, Rusijos ir Japonijos mokslininkai kuria vakcinas. 

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Ebola Vakarų Afrikoje jau nusinešė beveik 3 500 gyvybių. PSO spėja, kad iki lapkričio mėnesio mirtinu virusu gali užsikrėsti dar 20 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.