Ebolos viruso suvaldymui prireiks mažiausiai keturių mėnesių

Žurnalistas pasveiko

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2014, 12:49 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 3:13 AM

Visų laikų didžiausias hemoraginės karštinės protrūkis Vakarų Afrikoje nusinešė jau per 4,5 tūkst. žmonių gyvybių, o ekspertai perspėja, kad iki gruodžio pradžios užsikrečiančių žmonių skaičius gali padidėti iki 10 tūkst. per savaitę.

Kol kas nėra licencijuotos vakcinos arba vaistų nuo Ebolos viruso, kuriuo taip pat užsikrėtė keli sveikatos apsaugos darbuotojai Ispanijoje bei Jungtinėse Valstijose, tačiau tie atvejai buvo izoliuoti.

Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (IFRC) generalinis sekretorius Elhadjas As Sy (Elhadžas As Si) išvardijo priemones, kurios galėtų padėti suvaldyti Ebolos viruso epidemiją, įskaitant „gerą izoliaciją, gerą gydymą tais atvejais, kai (užsikrėtimas) patvirtinamas, gerą, saugų ir orų mirusių žmonių laidojimą“.

„Bus įmanoma – kaip būdavo įmanoma praeityje – suvaldyti šią epidemiją per 4–6 mėnesius“, jeigu atsakas bus tinkamas, pridūrė jis.

„Manau, kad tai mūsų geriausios perspektyvos, ir darome viską, kas įmanoma, mobilizuodami savo išteklius ir pajėgumus šiam tikslui“, – sakė E.As Sy

Kalbėdamas IFRC Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono konferencijoje, jis perspėjo: „Visada tenka sumokėti už neveiklumą“.

Jungtinėse Valstijose trečiadienį bus įvestos naujos priemonės: keleiviai, atvykstantys į šalį iš Ebolos karštinės epidemijos krečiamos Liberijos, Siera Leonės ir Gvinėjos, bus nukreipiami į penkis oro uostus, kur bus atliekami papildomi sveikatos patikrinimai.

Tačiau medicinos žurnale „The Lancet“ ekspertai antradienį rašė, kad keleivių tikrinimas prieš išvykstant būtų geresnė priemonė negu stebėsena jiems atvykus į kitą šalį.

E.As Sy sakė „neturintis tvirtos nuomonės“ šiuo klausimu ir sakė, kad tokią priemonę galima taikyti, „jeigu tai suteikia žmonėms ramybę ir jeigu jie turi išteklių tam daryti“.

Žurnalistas pasveiko

JAV fotožurnalistas Ashoka Mukpo antradienį sakė, jog jaučiasi dėkingas už tai, kad yra gyvas, kai jį gydžiusi ligoninė paskelbė, kad jis jau pasveiko nuo Ebolos karštligės.

Jo pasveikimas yra dar viena mažytė pergalė prieš šį virusą, kuris jau pareikalavo daugiau kaip 4,5 tūkst. gyvybių.

A.Mukpo, kuris kaip laisvai samdomas operatorius televizijai NBC dirbo Liberijos sostinėje Monrovijoje, kai susirgo, trečiadienį išvyks namo ir, taip pat, pasikalbės su žiniasklaida.

„Pasveikti nuo Ebolos (karštligės) išties kelia nusižeminimo jausmą, – ligoninės pareiškime sako 33 metų Mukpo. – Tiek daug žmonių nesulaukė tokios sėkmės kaip aš. Jaučiuosi labai laimingas, kad esu gyvas“.

Nuo Ebolos karštligės Vakarų Afrikoje šiemet jau mirė daugiau kaip 4,5 tūkst. žmonių ir tai pakurstė nuogąstavimus, kad mirtį sėjantis virusas gali išplisti toli už labiausiai nukentėjusių trijų valstybių – Liberijos, Siera Leonės ir Gvinėjos – ribų ir tapti pasauline grėsme.

Aštuoni žmonės, tarp jų – A.Mukpo, buvo ar yra gydomi Jungtinėse Valstijose dėl Ebolos karštligės. Vienas tų žmonių, vyras iš Liberijos, mirė.

A.Mukpo, kuris spalio 6 dieną atvyko į Nebraskos medicinos centrą ir kuris galėjo pats išlipti iš lėktuvo, kuriuo buvo evakuotas iš Vakarų Afrikos, pareiškime priduria, jog nėra tikras, kaip užsikrėtė.

„Buvau prie daugelio ligonių savaitę prieš tai, kai susirgau, – sakė jis. – Maniau, kad laikiausi per gerą atstumą, ir norėčiau žinoti, kas tiksliai buvo ne taip“.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) patvirtino, jog kraujo tyrimai parodė, kad A.Mukpo organizme viruso nebėra, sakoma Nebraskos medicinos centro pareiškime.

Siera Leonėje - riaušės

Su Ebolos karštligės protrūkiu kovojančioje Siera Leonėje per riaušes, kurios kilo sveikatos apsaugos darbuotojams pabandžius paimti vienos pagyvenusios moters kraujo mėginį, žuvo du žmonės, trečiadienį pranešė gydytojai. 

Šalies rytuose esančiame Sefadu mieste mačetėmis ginkluota minia antradienį susirėmė su saugumo pareigūnais, o tada pradėjo siautėti, prieš tai sutrukdę medikų komandai paimti vieno jaunimo lyderio 90-metės motinos kraujo, sakė vietos ligoninės gydytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.