Britai įvardijo pagrindinį įtariamąjį lėktuvo sprogdinimo tyrime

Jungtinės Karalystės pareigūnai tikina nustatę pagrindinį įtariamąjį, kuris galėjo suorganizuoti Rusijos lėktuvo susprogdinimą virš Sinajaus pusiasalio.

„Sinajaus provincija“ išplatino garso įrašą, kuriame A.O.al-Masri tikina, esą jo grupuotė numušė Rusijos avialinijų „Kogalymavia“ lėktuvą.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
„Sinajaus provincija“ išplatino garso įrašą, kuriame A.O.al-Masri tikina, esą jo grupuotė numušė Rusijos avialinijų „Kogalymavia“ lėktuvą.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-09 09:17, atnaujinta 2017-10-05 05:31

„International Business Times“ pranešė, jog kad su „Islamo valstybe“ siejamos teroristinės grupuotės „Sinajaus provincijos“ vadeiva Abu Osama al-Masri yra įtariamas surengęs 224 žmonių gyvybę nusinešusį išpuolį.

A.O.al-Masri atsakomybę už išpuolį prisiėmė ir anksčiau. Trečiadienį „Sinajaus provincija“ išplatino garso įrašą, kuriame šis Egipto teroristas tikina, esą jo grupuotė numušė Rusijos avialinijų „Kogalymavia“ lėktuvą.

Sinajaus pusiasalyje veikiančių džihadistų socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje tą pačią dieną taip pat užsiminta, kad lėktuvo katastrofa įvyko ne dėl į jį paleistos raketos, bet viduje padėtos bombos.

42 metų grupuotės lyderis, žinomas kaip A.O.al-Masri, anksčiau užsiėmė rūbų importu į Egiptą ir dėstė Kairo universitete.

Praėjusių metų lapkričio mėnesį jo vadovaujama organizacija paskelbė paramą Sirijoje ir Irake veikiančios grupuotės „Islamo valstybė“ lyderiui Abu Bakr al-Baghdadi.

Mainais už tai „Sinajaus provincija“ paprašė ginklų, finansavimo ir žinių apie sprogstamųjų įtaisų gamybą.

Prieš sprogimą JAV žvalgybos agentūros taip pat užfiksavo teroristų pokalbius, kurių metu jie įspėjo apie regione įvyksiantį „didelį dalyką“.

Manoma, kad šiuose pokalbiuose taip pat buvo informacijos ir apie tai, kaip buvo numuštas lėktuvas, tačiau JAV pareigūnai šių detalių neatskleidė.

„Iki šiol matėme „Islamo valstybės“ įkvėptus vienišus vilkus, bet šis išpuolis yra kruopštaus ir vientiso darbo rezultatas“, – teigė Amerikos progreso centro tyrėjas Mokhtaras Awadas.

Žvalgybos pareigūnai mano, kad „Sinajaus provincijos“ grupuotės narys sprogmenį įnešė į „Kogalymavia“ lėktuvą Šarm aš Šeicho oro uoste.

Nepatvirtintais duomenimis, prie išpuolio galėjo prisidėti ir Sirijoje apmokyti Jungtinės Karalystės džihadistai, mokantys konstruoti elektroninius prietaisus.

Tyrėjai mano, kad paskutinę sekundę prieš orlaivio „Airbus A321“ tragediją įrašuose girdimas garsas buvo sukeltas sprogmens.

„Esame 99,9 proc. įsitikinę, kad tai buvo bomba“, – CNN teigė JAV žvalgybos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.