Zikos virusas gali staigiai virsti pandemija

[[ge:lrytas:lrytas:231475]]

JAV mokslininkai ragina Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) imtis skubių veiksmų prieš Zikos virusą, kuris gali staiga virsti pandemija.<br>Reuters nuotr.
JAV mokslininkai ragina Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) imtis skubių veiksmų prieš Zikos virusą, kuris gali staiga virsti pandemija.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2016, 9:13 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:52 AM

JAV mokslininkai ragina Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) imtis skubių veiksmų prieš Zikos virusą, kuris gali staiga virsti pandemija, skelbia BBC.

Mokslininkai tvirtina, kad PSO turėtų pasimokyti iš Ebolos viruso protrūkio ir sušaukti skubų ligų ekspertų komitetą. Anot jų, vakcinos nuo viruso bandymams įmanoma būtų paruošti per dvejus metus, tačiau gali prireikti dešimtmečių, kol ji taps prieinama visuomenei.

Anksčiau mokslininkai paskelbė nustatę, kad esama biologinio sąryšio tarp Lotynų Amerikoje siautėjančio Zikos viruso ir mikrocefalijos – stiprios naujagimių smegenų deformacijos.

Laboratoriniais testais nustatyta, kad šis virusas veikią ląsteles, kurios yra svarbios smegenų vystymui, naikina jas arba padaro jas neveiklias, sako biologai.

Šis atradimas yra pirmas tiesioginis įrodymas, kad esama ryšio tarp uodų pernešamo viruso ir mikrocefalijos, nes lig šiol tai buvo nustatoma šalutiniais būdais, sakė Guo-li Ming, kuri yra neurologijos profesorė Johnso Hopkinso ląstelių inžinerijos institute bei viena minimo tyrimo vadovų.

„Embrionų ir kūdikių su mažomis smegenimis ir mikrocefalinėmis galvomis Zikos paveiktuose rajonuose tyrimų metu buvo nustatyta anomalijų (smegenų) žievėje, o Zikos virusų buvo rasta tame embrionų audinyje“, – sako tyrėjai.

Su neišsivysčiusiomis kūdikių smegenimis siejamas Zikos virusas sukėlė paniką Brazilijoje. Šalyje tūkstančius žmonių užkrėtęs virusas jau išplito į 20 valstybių.

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff paragino Lotynų Amerikos šalis susivienyti kovojant su virusu. Per susirinkimą Ekvadore ji sakė, kad keitimasis informacija yra vienintelis būdas nugalėti virusą. Regiono šalių sveikatos ministrų susitikimas turėtų vykti kitą savaitę.

JAV mokslininkai teigia, kad PSO neveiksnumas, prasidėjus Ebolos viruso protrūkiui, kainavo tūkstančius gyvybių. Jie įspėja, kad tokia katastrofa gali pasikartoti, jei nebus imtasi skubių veiksmų prieš Zikos virusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.