Išsami legendinių Bordo vyno ūkių istorija

Netrukus pasirodys pirma išsami istorija apie legendinius Bordo vyno ūkius, kurie turi aukščiausią I-ier Cru Classe klasifikaciją. Knygą „Bordo legendos“ parašė žurnalo „Decanter“ autorė Jane Anson, o pratarmę sukūrė garsus režisierius Francis Fordas Coppola.

Išsami legendinių Bordo vyno ūkių istorija.<br>"Vyno žurnalas"
Išsami legendinių Bordo vyno ūkių istorija.<br>"Vyno žurnalas"
Daugiau nuotraukų (1)

"Vyno žurnalas"

Aug 23, 2012, 6:57 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:51 AM

Kaip žinia, pagal 1855 metais sudarytą pirmųjų vyno augintojų klasifikaciją tokių yra tik penki. Rašydama „Bordo legendas“ autorė turėjo beprecedentę galimybę apsilankyti ir bendrauti su visų penkių legendinių ūkių – „Haut Brion“, „Latour“, „Margaux“, „Lafite-Rothschild“ ir „Mouton-Rothschild“ - atstovais. „Kai kuriose vyninėse praleidau po keliolika valandų, o kai kur netgi kelias savaites“, - pasakojo knygos autorė. Ji taip pat atliko išsamius tyrimus Bordo miesto, Londono „Christie‘s“ , „Berry Brothers“ aukcionų archyvuose.

Francis Fordas Coppola, kuris Napos slėnyje yra įsigijęs vieną labiausiai vertinamų „Iglenook“ vyninę, įžangoje šį leidinį apibūdino kaip labai įdomų ir vertingą tiems, kurie suvokia, kad išties didieji vynai yra kažkas stebuklinga, ne taip paprastai suvokiama.

„Bordo legendos“ buvo rašomos apie porą metų. Dėl šio leidinio autorei teko intensyviai padirbėti ne tik Bordo, kur ji gyvena, bet ir Paryžiuje, Londone bei Honkonge. J. Anson vertingą informaciją kaupė iš pokalbių su tikrų tikriausiais profesionalais, tarp kurių buvo ir pilių savininkai, vadovai, techninis personalas, pirkliai, verslo partneriai, didmenininkai, aukciono namų atstovai.

Knygoje aprašyti Bordo istorijos šimtmečiai, čia yra net kai kurių įtakingų šeimų geneologiniai medžiai. Pavyzdžiui, airių kilmės pirklio Abrahamo Lawtono, kurio pavardė visada minima greta Margo pilies. Jo proproproprovaikaitis, šių dienų pirklys Danielis Lawtonas, kuriam dabar yra 81 metai, yra paskutinis gyvas asmuo, kuris 1973 metais prisidėjo, kad „Mouton Rothschild“ ūkis gautų aukščiausią klasifikaciją.

Berenkant informaciją, autorę nustebino keletas faktų, pavyzdžiui, kad XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje „Lafite“ ir „Mouton-Rothschild“ pasikeitė vynuogių eilėmis (kaip tai įmanoma, matyt, bus galima suvokti tik skaitant knygą), kad tarp legendinių vyno ūkių per penkis šimtus metų buvo neįprastai daug santuokų tarp giminaičių, kad Rothschildai Pujeko miestelyje Le Pouyalet įkūrė pradinę mokyklą, kuri veikia iki šiol.

Autorė pabrėžia, kad ji nerašė atskirų ūkių istorijų, bet stengėsi atskleisti jų tarpusavio ryšius ir kaip jie visi kartu įtakojo Bordo regiono augimą. „Šitas darbas man buvo lyg dėlionė“, - pripažino rašytoja. Knyga prancūzų kalba bus išleista spalio viduryje ir kainuos apie 155 litus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.