Kaip atskirti, ar vaisius ir daržovė prinokę?

Nėra nieko blogiau nei gaminant sudėtingą patiekalą suvokti, kad pjaustomi vaisiai ir daržovės yra nepakankamai sunokę ir kieti it akmuo. Tai ypač stebina, kai maistą perkame vadinamojo vaisių sezono metu ir vis tiek nesugebame išsirinkti geriausiai prinokusių produktų.

Maistą perkame vadinamojo vaisių sezono metu ir vis tiek nesugebame išsirinkti geriausiai prinokusių produktų.<br>J. Stacevičius
Maistą perkame vadinamojo vaisių sezono metu ir vis tiek nesugebame išsirinkti geriausiai prinokusių produktų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2012, 2:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:41 AM

Kartais tokie pirkiniai būna paprasčiausio apsirikimo rezultatas, tačiau gerokai dažniau jie šaldytuve atsiduria dėl paprasčiausio žinių trūkumo. Huffingtonpost.com su savo skaitytojais pasidalijo geriausių patarimų ir triukų sąrašu, kaip sutaupyti daugiau pinigų perkant geriausius vaisius bei daržoves ir taip pagerinti gaminamo maisto kokybę.

Ananasai. Geriausias indikatorius renkantis ananasą yra jo spalva – ji turėtų būti rudai auksinė, o ne žalia. Taip pat vaisius turėtų turėti maloniai saldų kvapą, tačiau jei nieko negalite užuosti – ananasas tikrai neprinokęs.

Melionai. Puikiai prinokęs melionas turėtų būti sunkokas bei saldžiai kvepėti. Dar vienas geras būdas patikrinti vaisių – švelniai paspausti ir pažiūrėti, ar liks įspaudas. Jei taip – jis prinokęs.

Baklažanai. Reikėtų ieškoti šios daržovės, kurios kotas ryškiai žalias, spalva sodri ir tamsi, odelė lygi ir elastinga. Jeigu paspaudimo vietose lieka pirštų žymės – baklažanas neprinokęs.

Arbūzai. Tikrai prinokęs arbūzas bus sunkus, nes tai parodys, kad jame daug vandens. Taip pat gerai, jei arbūzo apačioje matote geltoną ar tiesiog šviesią dėmelę, o kiek patapšnojus vaisių galima girdėti garsą jo viduje. Jeigu arbūzas atrodo labai dryžuotas – palikite jį nokti toliau.

Pomidorai. Jie turėtų būti ryškiai raudonos spalvos, tačiau priklausomai nuo daržovės rūšies, ji gali būti kitokia. Geriausiai prinokęs yra tas pomidoras, kurio odelė elastinga ir nesiraukšlėja prisilietus.

Mangai. Spalva neparodo, ar mangas prinokęs – jį prilietus reikėtų pažiūrėti, ar vaisius minkštas. Jei taip – jis prinokęs.

Kukurūzai. Jeigu kukurūzo išorinis sluoksnis nėra sausas ir žalias – jis nėra gerai prinokęs. Svarbi ir kukurūzo spalva, dydis.

Braškės. Svarbiausias indikatorius – braškės kvapas. Jeigu jis malonus, gaivus, saldus – uoga puikiai prinokusi.

Avokadas. Nors ne visos avokado rūšys prinokusios atrodo vienodai, geriausia jį yra tikrinti pridėjus delną ir žiūrint, ar lieka nedidelis švelnus antspaudas. Jei taip – avokadas prinokęs.

Persikai. Jie būna prinokę, kai spalva pasidaro rausva, ryški, sodri. Daugiau saulės šviesos gavusi vaisiaus pusė bus raudonesnė, mažiau – geltona. Svarbus ir vaisiaus kvapas – jis turėtų būti saldus, malonus.

Slyvos. Jų spalva priklauso nuo rūšies, tad nieko atskirti nepavyks. Prinokusios slyvos bruožas – švelni ir lygi odelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.