Kaune atidarytoje Kulinarijos akademijoje – pamokymai iš prancūzų virėjo lūpų

Kauno restorane „Gralis“ rugsėjį pradėjo veikti Kulinarijos akademija, kuriai vadovauja iš Prancūzijos regiono Burgundijos kilęs profesionalus virėjas Patrickas Olejniczakas.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 13, 2012, 6:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:06 PM

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje gyvenantis virtuvės virtuozas gimtinėje maistą yra ruošęs daugybei aukštuomenės pobūvių.

51 metų P.Olejniczako vedami kursai sudomino ne tik kauniečius. Kulinarijos akademijos lankytojais panoro tapti ir keli vilniečiai. Kursuose lankytojai įgauna praktinių žinių: kaip ilgiau išsaugoti šviežius maisto produktus, kaip pasigaminti skanų karamelizuotą padažą, kuo skiriasi įvairūs aliejai, kokie desertai tirpsta burnoje.

Per kiekvieną savaitę maždaug porą valandų trunkančią pamoką lankytojai išmoksta paruošti tris gurmaniškus prancūziškus valgius: šaltąjį užkandį, karštąjį patieką ir desertą.

P.Olejniczakas kulinarija besidomintiems žmonėms ne tik pateikia patiekalų receptus ir parodo kaip juos gaminti. Pasirišę prijuostes dalyviai patys mokosi praktiškai ruošti maistą.

Pirmoje pamokoje virėjas mokė paruošti Prancūzijoje itin mėgstamą karštąjį patiekalą – keptą anties krūtinėlę su karamelizuotu padažu, kuris gaminamas iš greipfrutų ir cukraus.

Šaltajam patiekalui prancūzas pasiūlė išmokti paruošti lašišos tartarą su kaparėliais, raugintais agurkėliais ir apelsinais. Jį gaminant reikia itin smulkiai supjaustyti visas sudėtines dalis, išskyrus žuvį. Kursų dalyviai stebėjosi, kad net nedidelį kaparėlį galima susmulkinti į daugybę dar mažesnių gabalėlių.

Šiuos valgius prancūzas skanino šviežiomis gražgarstėmis, petražolėmis, rozmarinais, čiobreliais, balzamiko actu, bazilikų padažu.

Ypač daug dėmesio virėjas skyrė patiekalų patiekimui ir jų papuošimui prieskoninėmis žolelėmis ir gyvomis gėlėmis. Prie valgių virėjas mokė atsakingai derinti vyną.

Skaniai išmokti ruošti prancūzišką desertą - creme brulee buvo viena didžiausių daugelio kursų dalyvių svajonių. Jį ruošiant būtina turėti virtuvinį degintuvą. Priešingu atveju, skanėsto plutelė nebus traški.

Po kulinarijos pamokos prie stalo su lankytojais maloniai bendravęs prancūzas atsakinėjo į jam pateiktus klausimus.

Paklaustas apie lietuvišką virtuvę jis tikino, jog lietuviai turi daugybę skanių patiekalų. Tačiau jis stebėjosi kai kuriais mūsų tautiečių įpročiais.

„Vis dar dar negaliu suprasti, kodėl vasarą parduotuvėse driekiasi eilės prie marinuotos kiaulienos ar vištienos. Dažnai valgyti ant ugnies čirškintą mėsą ne tik nėra labai sveika, bet ir gana nuobodu“, - įsitikinęs P.Olejniczakas.

Vyras mano, kad pietus lauke derėtų pradėti nuo trintos žuvies sriubos. Prancūzijos restoranuose ji ruošiama iš Viduržemio jūros ar Atlanto vandenyno sugautos žuvies.

Tačiau Lietuvoje ne prastesnę galima paruošti iš pačių sugautų žuvų, net jei jos nėra didelės. Žuvis reikėtų išvirti baltame vyne kartu su česnakais, svogūnais, pomidorais ir sutrinti trintuve. Tinka pagardinti žalumynais, šafranu ir apkeptais baltos duonos gabalėliais.

Šaltajam užkandžiui prancūzas siūlė salotas su rūkyta žuvimu ar kumpiu, prie kurių tiktų pasigaminti pomidorų šerbetą. Jam prireiks pomidorų sulčių ar pastos, vandens ir šiek tiek rozmarino. Viską suplakus plaktuvu reikėtų kuriam laikui palikti šaldiklyje, kad sušaltų.

Besiilsintiems gamtoje P.Olejniczakas patarė karštą patiekalą paruošti iš šviežios žuvies.

Ją galima įvairiais būdais kepti ant atviros ugnies ar žarijose. Prie žuvies puikiai dera keptos daržovės: pomidorai, cukinijos, paprikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo