Studentiški receptai: varškės pyragas ir sausainiai

Kauno kolegijos studentus ir dėstytojus vienija bendras pomėgis – gaminti maistą. Jaunimas kepa pyragus, vaišina jais bendramokslius ir tikisi, kad ateityje pomėgis pravers darbe.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

Dec 2, 2012, 2:51 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:49 PM

Kauno kolegijos Maisto pramonės verslo vadybos katedros vedėja Vilija Mieliauskienė bendradarbiams ir studentams seniai žinoma kaip puiki virėja.

„Gaminti labai mėgstu. Virtuvėje nuolat eksperimentuoju. Pastaruosius kelerius metus geriausiai pavyksta varškės pyragas. Jo receptą esu išdalijusi savo draugėms“, – prisipažino moteris.

Dėstytoja pasakojo, kad kolegijoje maisto pramonės vadybos studijos yra vienintelės Lietuvoje. Šios specialybės Kaune mokosi 180 studentų.

Jaunuoliai įgyja ne tik vadybos žinių. Studijų metu ir patys mokosi gaminti, kad žinotų, ką ateityje pardavinės.

Studentai perpranta pieno, gėrimų fermentacijos, mėsos ir duonos gaminių technologijas.

„Pabandę gaminti, daugelis studentų tai daro ne tik dėl pažymių. Ir mano, ir kitų specialybių merginos buriasi, dalijasi receptais, gamina ir vaišina bendramokslius“, – pasakojo V.Mieliauskienė.

Tai patvirtino ir kolegijoje turizmo bei viešbučių vadybą studijuojančios merginos Sandra Peskovaitė ir Silvija Dorofejeva.

„Ateityje abi ketiname dirbti viešbučių versle. Tačiau šis darbas neatsiejamas ir nuo maitinimosi. Manome, kad, mokant gerai gaminti, savo skanumynais būtų smagu vaišinti viešbučių svečius.

Įgūdžiai virtuvėje pravers ir norint palepinti mylimus žmones“, – svarstė merginos.

Kol kas pirmakursės kepa paprastus, nebrangiai kainuojančius studentiškus sausainius. Bet įdėmiai klausėsi, kai kolegijos dėstytoja dalijosi sudėtingesnio varškės pyrago receptu.

Biskvitinis varškės pyragas

Desertui reikės 250 g miltų, 1 indelio sutirštinto pieno, 200 g sviesto, 250 g cukraus, 400 g varškės, 3 šaukštų grietinės arba jogurto, 2 kiaušinių, kelių šaukštų kakavos, saujos mėgstamų riešutų.

Ant pjaustymo lentos suberiami miltai, cukrus, kakava, ant viršaus uždedamas sviestas. Masė ilgokai kapojama peiliu. Dvi jos stiklinės atidedamos į šalį. Iš likusios tešlos padaromas paplotėlis, dedamas į kepimo formą ir kepamas 15 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Kol biskvitas kepa, išplakami kiaušiniai, į juos sudedama varškė, supilamas sutirštintas pienas, grietinė arba jogurtas. Mišinys dedamas ant pakepto biskvito ir viskas dar kepama 7–10 min.

Kepinį ištraukus iš orkaitės, uždedama likusi tešlos masė, paviršius pabarstomas riešutais. Pyragas kepa dar 20 – 30 min.

Studentiški sausainiai

Desertui reikės 250 g sviesto, 250 g miltų, 500 g grietinės, 1 kg želatinos saldainių.

Iš sviesto, miltų ir grietinės suminkoma tešla. Ji iškočiojama plonu sluoksniu ir supjaustoma rombo formos sausainiais.

Į juos dedami per pusę ar į keturias dalis supjaustyti želatinos saldainiai. Sausainių kampai sujungiami.

Desertas kepa 10 – 15 min. 170 laipsnių temperatūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.