Minkšti indai tinka ne visoms šeimininkėms

Ką rinktis – tradicinę kepimo formą ar pagamintą iš silikono? Parduotuvių lentynose ir virtuvių spintelėse vis daugiau vietos užima spalvingi, lankstūs ir žaismingi silikoniniai indai. Ar šiuos indus jau įvertino šeimininkės?

Ar brangesnėje formoje pyragas iškepa skanesnis? Gal ne skanesnis, tiesiog kokybiškesni indai ilgiau naudojami.
Ar brangesnėje formoje pyragas iškepa skanesnis? Gal ne skanesnis, tiesiog kokybiškesni indai ilgiau naudojami.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

2013-02-17 14:53, atnaujinta 2018-03-11 17:30

Gal tai dar ne revoliucija virtuvėje, tačiau patogumo suteikia labai daug. Jonavoje ir Kaune veikiančios įmonės „Aldilė” atstovė Eglė Kvedaravičiūtė pastebėjo, kad populiariausios tarp silikoninių indų – kepimo formos.

Bet galima įsigyti šluotelių, kepimo kilimėlių, padėklų puodams, plakiklių, formų kiaušiniams kepti.

Tinka kepti 3000 kartų

Norint išsirinkti patikimą daiktą moteris pataria pirmiausia paskaityti gaminio etiketę.

„Mes prekiaujame italų gamintojų produkcija. Ne kartą lankiausi parodose ir žiūrėjau kitų kompanijų gaminius.

Pavyzdžiui, nepatiko lenkų silikoniniai indai.

Patariu tiesiog pačiupinėti kelis skirtingus gaminius ir tikrai suprasite, kuris geriausios kokybės. Silikonas turi būti ne tik tvirtas, bet ir lankstus, taip pat nei per storas, nei per plonas”, – sakė E.Kvedaravičiūtė.

Renkantis tokį indą dera atkreipti dėmesį, ar jis pagamintas tik iš silikono, be jokių kitų priedų. Kai kurios įmonės šimto procentų medžiagos ženklą deda kaip kokybės garantiją. Taip pat siūloma atkreipti dėmesį, ar indas tinkamas kepti, mat silikoniniai indai būna skirti ir produktams šaldyti. Ypač gražiai atrodo šiuose induose sušalusi želė.

Silikoniniai indai atsparūs šalčiui iki 60 laipsnių.

Silikoninę kepimo formą geriausia rinktis su rėmeliu – taip bus lengviau tešlos pripildytą formą nunešti iki orkaitės.

„Šie indai – tai tarsi didelių mergaičių žaislai, su jais iš kepinio gali išgauti drugelio ar saulėgrąžos raštus bei formas. Pats indas savaime sukuria dekoracijas”, – silikoninių indų privalumus vardijo E.Kvedaravičiūtė.

Viename silikoniniame inde galima kepti maždaug tris tūkstančius kartų.

Kada pyragas skanesnis?

Gargžduose įsikūrusios, taip pat šiais indais prekiaujančios bendrovės atstovė Ingrida Eidukytė irgi pastebėjo, jog šeimininkių susidomėjimas silikoniniais indais vis dar didėja.

Nors būna, kad pirkėjos pasiteirauja, ar tokiuose induose tikrai galima ruošti maistą.

„Šeimininkėms šie indai patogūs pirmiausia todėl, kad iš jų iškeptą gaminį lengviau išimti, juos lengviau išplauti”, – aiškino I.Eidukytė.

Pasak jos, šiuo metu silikoninių kepimo formų parduodama net daugiau nei tradicinių. Vidutiniška kekso formos kaina – 45–50 litų, pyrago – 50 litų, ledų formos – 25 litai. Kaina priklauso tik nuo gamintojo, tad ji gali skirtis ir du kartus. Ar brangesnėje formoje pyragas iškepa dvigubai skanesnis?

„Gal ne skanesnis, tiesiog kokybiškesni indai ilgiau naudojami”, – tikino žinovės.

Gurmanė vertina natūralumą

Ne tik gurmaniškus patiekalus gaminanti, bet juos ir fotografuojanti, be to, elektroniniame dienoraštyje aprašanti Eglė Aleksandravičiūtė savo virtuvėje yra išbandžiusi silikonines kepimo formas. Viena jų suplyšo, o kita – pridegė.

„Bene svarbiausias šių indų privalumas – patogumas, mat jie neužima daug vietos, yra lankstūs. Bet tik tiek. Vertinu natūralumą, deja, silikonas yra sintetika. Jei mes stengiamės maitintis sveikai, kodėl maistą turėtume ruošti sintetiniame inde? Manau, kepiniams puikiai tinka tradicinės kepimo formos”, – sakė žurnalo „Virtuvė. Nuo... iki...” redaktorė E.Aleksandravičiūtė.

Ji verčiau renkasi molinius, stiklinius ar keraminius indus.

Receptų knygos autorei Agnei Jagelavičiūtei taip pat senos tradicinės formos atrodo patikimesnės. Ją nuvylė tai, kad jei nėra specialaus padėklo, norint supilti tešlą į silikoninę formą tenka prašyti kito žmogaus pagalbos – kad palaikytų kraštus.

Ne tik privalumai

Be daugybės privalumų, silikoniniai indai turi ir trūkumų.

Gaminant silikoniniuose induose būtina naudoti tik specialius virtuvės reikmenimis, kad nepakenktų gaminio paviršiui. Lopetelės ir peiliai turi būti pagaminti iš plastiko, medienos ar to paties silikono.

Maišyti maistą silikono inde galima tik tuomet, kai šis padėtas ant padėklo. Išėmus kepinį iš orkaitės, jo nereikia tuoj pat traukti iš indo. Pradžioje jis turi atvėsti.

Ilgai laikomą silikoniniuose induose ledą būtina uždengti maistine plėvele. Pats indas neturi specifinio kvapo, tačiau kai kurių maisto produktų kvapas juose išlieka ilgai, pavyzdžiui, žuvies.

Aštrių formų silikoninių indų kampučiuose gali įstrigti paruošto patiekalo (jį išimant iš formos) gabalėlių. Todėl geriau rinktis apvalių formų silikoninius indus.

Silikoniniai indai gamtoje nesuyra.

Priežiūra – paprasta

Silikoninių indų negalima statyti ant atviros ugnies ar įkaitusios elektrinės kaitlentės, nes silikonas išsilydys.

Plauti juos patogu – tiesiog galima išversti į kitą pusę ir gerai išplauti visas rašto įdubas.

Silikoninės kepimo formos valomos tik ypač minkštomis priemonėmis. Silikoniniams indams valyti jokiu būdu negalima naudoti priemonių, pagamintų iš kietos kristalinės smulkiagrūdės arba miltelių pavidalo medžiagos.

Šiuos indus galima plauti indaplovėse.

Žinoma, maisto pėdsakai bėgant laikui matyti ant kiekvieno indo – ar jis būtų stiklinis, ar silikoninis. Tačiau ant tamsesnių spalvų jie galbūt nėra tokie ryškūs.

Pirkėjai nesiskundžia gaminių kokybe

2012 metais Valstybinė ne maisto produktų inspekcija pateikė silikoninių kepimo formų bandinius akredituotai Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai.

Galiojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimų nebuvo nustatyta.

Praėjusiais metais Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nusiskundimų dėl silikoninių gaminių kokybės iš pirkėjų negavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.