Skanėstų kvapas dainininkei M. Linkytei primena gimtuosius namus

Iš šeimos moterų kulinarijos paslaptis perėmusiai dainininkei Monikai Linkytei (20 m.) labiausiai patinka ruošti ir valgyti saldumynus. Atlikėja savo draugus dažnai pavaišina gardžiais spalvingais kepiniais – keksais su varškės kremu.

„Galėčiau gyventi vien šokoladu. Man labai skanu ir grietinėlė. Tačiau stengiuosi valgyti saikingai“, – šypsodamasi patikino M.Linkytė.<br>V. Ščiavinskas
„Galėčiau gyventi vien šokoladu. Man labai skanu ir grietinėlė. Tačiau stengiuosi valgyti saikingai“, – šypsodamasi patikino M.Linkytė.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

2013-06-01 13:07, atnaujinta 2018-03-06 00:34

Pyragai ir keksai dainininkės figūrai nekenkia, mat ji gyvena judrų gyvenimą.

„Galėčiau gyventi vien šokoladu. Man labai skanu ir grietinėlė. Tačiau stengiuosi valgyti saikingai“, – šypsodamasi patikino M.Linkytė.

Jeigu dainininkė, padauginusi saldumynų, jaučiasi pasunkėjusi, bėga krosą, pluša treniruoklių salėje. Tačiau Monika įsitikinusi, kad labiausiai kalorijas degina intensyvi dienotvarkė – egzaminai, koncertai.

Vilniaus universiteto Medicinos fakultete visuomenės sveikatos mokslus studijuojanti M.Linkytė nuo ryto iki vakaro praleidžia paskaitose. Bet antrakursė stengiasi kuo dažniau ruošti valgį pati, o ne maitintis kavinėse, picerijose.

Į viešojo maitinimo įstaigas atlikėja užsuka tik tuomet, kai visiškai nėra laiko tarp paskaitų grįžti į tetos butą, kuriame per mokslo metus apsistojusi sostinėje studijuojanti gargždiškė.

Kavinėse studentė pietums įprastai užsisako sriubos, o grįžusi namo vakarienei dažniausiai ruošia vištienos krūtinėlę su ryžiais ir daržovių salotomis.

M.Linkytės valgiaraštyje retai būna studentiškas patiekalas – keptos bulvės. Jų dainininkė per dvejus studijų metus kepė vos porą kartų.

„Sveikai maitintis įpratau tėvų namuose. Mama stengiasi visko nekepti riebaluose ir nemaitinti šeimos vien bulvėmis ir kotletais. Dienos namie neįsivaizduoju be sriubos, salotų“, – sakė dainininkė.

Būdama vos trejų Monika verždavosi į virtuvę padėti mamai, muzikos pedagogei Rasai, ruošti valgį. Nors tuo metu ji dar nebuvo didžioji pagalbininkė, stebėti veiksmą jai visuomet patikdavo. Labiausiai viliodavo kepamų keksų ir pyragų aromatas.

Keksų receptas keliauja iš kartos į kartą.

Moniką kepti šiuos skanėstus išmokė mama, pati kadaise išmokusi iš savo motinos, pradinių klasių mokytojos ekspertės Danutės.

„Kiek pasakodavau draugėms receptą, nė viena nežinojo, kad keksų tešlą galima ruošti kitaip. Mūsų šeimos keksų receptūra skiriasi tuo, kad tešla ruošiama netradiciškai: į dubenį sudedami ir maišomi ne iškart visi produktai, o dalimis.

Taip kepti keksus įpratau nuo mažens, todėl nežinau, kas turėtų atsitikti, kad tas įprotis pasikeistų“, – pasakojo šeimos konditerijos tradicijas tęsianti M.Linkytė.

Pramogų pasaulyje sklando geri atsiliepimai apie dainininkės keksus. Savo kepiniais ji yra vaišinusi draugus ir kolegas.

Nors Monika atmintinai moka keksų receptą, ne visada jai pavyksta nutaikyti iškepti tiek vaišių, kiek nori.

Sykį ji ketino išsikepti lėkštę keksų, bet išėjo net trys lėkštės. Žinodama, kad tiek daug jų viena nesuvalgys, dainininkė keksus vežėsi į televizijos projektą ir pavaišino dalyvius.

Iš Gargždų kilusi dainininkė kepiniams mėgsta naudoti tėvų sodo gėrybes. Keksų tešlą ji kartais pagardina namine vyšnių uogiene, o vasarą – šviežiomis vyšniomis.

Varškės kremą, lyg kepurę pūpsantį ant kiekvieno keksiuko, atlikėja puošia arba pabarstukais, arba tėvų darže vasaros pradžioje prisirpusiomis braškėmis.

Ne tik keksai, bet ir aguoniniai, obuolių ar varškės pyragai Vilniuje studijuojančiai M.Linkytei primena gimtųjų namų jaukumą. Juk šiais mamos ir močiutės keptais skanėstais per šventes pakvimpa namai.

Monika prieš grįždama namo neretai artimiesiems prasitaria, kokių patiekalų pasiilgo. Dažniausiai prašo išvirti sriubos, kartais – didžkukulių.

Smaližė dainininkė savo dvidešimtajam gimtadieniui močiutės paprašė iškepti „Napoleoną“.

„Pamenu, gardų „Napoleoną“ ji buvo iškepusi per mano aštuntąjį gimtadienį. Šį tortą sunku iškepti, sugaištama visa diena. Todėl nelengvai išsiprašiau šios skanios dovanos“, – džiaugėsi dainininkė.

Keksų tešla maišoma septynis kartus

Tešlai reikia:

250 g cukraus

500 g miltų

250 g sviesto

6 kiaušinių

1 pakuotės vanilinio cukraus

1 nepilno šaukštelio kepimo miltelių

Kremui reikia:

200 ml grietinėlės

1 pakelio grietinėlės standiklio

1 citrinos

200 gramų varškės kremo

įvairių pabarstukų papuošti

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Keksų formeles ištepkite sviestu.

Jei metalinių formelių neturite, ne bėda. Užtenka ir popierinių formelių, bet vienam kepiniui naudokite ne vieną, o kelias viena į kitą sudėtas formeles.

Susiruošę formeles, galite pradėti keksiukų gamybą!

Sviestą išsukite iki purios masės. Dėkite vieną šaukštą cukraus, vieną šaukštą miltų ir vieną kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Šį procesą kartokite dar 5 kartus.

Po to suberkite likusius miltus, cukrų, vanilinį cukrų bei kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite.

Jeigu norite rudų keksiukų, į tešlą įdėkite kakavos arba lydyto šokolado.

Tešlą sudėkite į formeles. Kepkite maždaug 40 min.

Atšalusius keksus papuoškite kremu. Jo per kelias minutes paruošite suplakę grietinėlę, įspaudę citriną, įdėję varškės kremo ir supylę grietinėlės standiklio. Viską gerai išmaišę, turėsite kuo puikiausią kremą. Varškė kremui suteikia daugiau gaivumo nei jis būtų ruošiamas vien iš grietinėlės. Todėl papuošimas – ne toks riebus.

Kremą apibarstykite įvairiais pabarstukais. Puošybai nėra ribų – galite puošti ir gardinti šviežiomis uogomis arba tarkuotu šokoladu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.