Anokia čia paslaptis, kad didžioji dalis greito maisto – toli gražu ne pats sveikiausias pasirinkimas. Greitas maistas stokoja vitaminų bei antioksidantų, užtat gali pasiūlyti tikrai įspūdingą kiekį kalorijų bei ingredientų, kurie yra kenksmingi žmogaus kūnui.
Išbraukti visus pusfabrikačius bei nesveiką maistą iš savo raciono gali būti sudėtinga užduotis, tačiau galime ženkliai pagerinti savo savijautą atsisakę šių 7 patiekalų:
Traškūs vištienos sparneliai. Kai kurie gali pamanyti, jog šie sparneliai – baltymų bomba, tačiau tiesa ta, kad greito maisto restoranuose vištiena yra bene 50 proc. riebesnė. O ir blogųjų angliavandenių čia bene perpus daugiau, nei baltymų.
Dažniausiai vištienos sparneliai yra gruzdinti aliejuje, o sveikatai pavojingas kancerogenas atsiranda būtent kepant ir gruzdinant daug angliavandenių turinčius valgius.
Saldūs gaivieji gėrimai. Šiuose gėrimuose vitaminu nei su žiburiu nerasite, tai – tik tuščios kalorijos. Dirbtiniais saldikliai gardinti gaivieji gėrimai išties kenksmingi sveikatai. Bene visi savo sudėtyje turi kukurūzų sirupo – pigaus cukraus pakaitalo, kuris gali pažeisti kepenis. Gaivieji gėrimai JAV pripažinti vieni iš pagrindinių faktorių, įtakojančių nutukimą šalyje.
Dešrainiai. Didžiulis kiekis druskos, dirbtinių dažiklių, glutamatų bei mechaniškai atskirta mėsa. Daugelis žmonių nežino, jog mechaniškai apdorota mėsa yra gaunama specialiu įrenginiu nugramdant mėsos likučius nuo paukščių skerdenėlių kaulų, kurie lieka išpjovus vertingąsias dalis. Paprasčiau tariant – valgome nuograndų nuo kaulų masę, kuri beveik neturi jokios maistinės vertės.
Prekybos centrų pyragaičiai, pyragai, keksiukai bei sausainiai. Neabejotinai lydimi didelio kiekio cukraus bei druskos. Sudėtyje rasite ir hidrogenizuotų riebalų, kurie yra ypatingai kenksmingi. Hidrogenizuoti riebalai – nenatūralus, tad organizmas jų neatpažįsta ir nesugeba suvirškinti, todėl riebalai nusėda ant kraujagyslių. Verta paminėti, kad hidrogenizuoti riebalai yra viena iš moters krūties vėžio priežasčių, gali sukelti apsigimimus bei išvystyti diabetą.
Dauguma populiariųjų sausų pusryčių rūšių. Ar žinote, kad dauguma sausų pusryčių yra prisotinti vitaminais bei mineralais? Priežastis ta, kad kitu atveju jie būtų tokios žemos maistinės vertės, kad niekas nedrįstų jų pirkti. Kodėl prisotinti? Todėl, kad vitaminais yra prisotinti dirbtiniu būdu. Sausuose pusryčiuose daug cukraus, o kartais galime rasti ir kukurūzų sirupo, minėto anksčiau.
Javainių batonėlis. Tikriausiai nustebote, kodėl jis šiame sąraše. Išreklamuotas kaip sveikuolių maistas, batonėlis taip pat turi kukurūzų sirupo, kuris tikram sveikuoliui turėtų būti tabu. Pigesni batonėliai sudėtyje gali turėti net hidrogenizuotų riebalų ar daug natrio. Nepamirškite skaityti etikečių!
Riebieji padažai. Daugelis padažų rūšių savo sudėtyje turi kukurūzų sirupo, kuris yra pigi ir skani alternatyva maisto pramonininkams bei ypač kenksminga sudedamoji dalis vartotojui. Net šviežių daržovių salotos gali akimirksniu tapti kalorijų užtaisu, jeigu užpilsime ant jų padažo. Saugiausias būdas – padažą gamintis pačiam, kontroliuojant sudedamąsias dalis bei jų kiekius.