Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Prasti lietuvių įpročiai, arba su kuo derinamas putojantis vynas (receptai)

Derinti putojantį vyną su maistu yra ir sunku, ir paprasta. Sunku, jei baiminamasi pažeisti kokią nors snobišką taisyklę. Paprasta, jei bandoma atrasti mažų naujovių. Kiekvienas patiekalas ir kiekvienas putojantis vynas turi savo ypatumų, tad vietos eksperimentuoti – į valias.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:18 PM

„Vyno klubo“ direktorė Rasa Starkus tikino, kad lietuviai klysta manydami, jog putojantis vynas geriausiai tinka su saldžiu ir riebiu tortu. Tikrasis klasikinis derinys – austrės ir putojantis vynas.

Prie vaisių ir lengvo deserto galima derinti nebent saldų ar bent jau pusiau saldų putojantį vyną. Tačiau sausas putojantis vynas šiukštu negeriamas kartu su saldžiu desertu.

„Nuo senų laikų šventės pabaigoje gerdavome putojantį vyną ir valgydavome tortą. To paprastai pasaulis nedaro“, – tvirtino R.Starkus.

Daugelis sauso putojančio vyno rūšių praranda savo tikrąjį skonį, jei prie jo pasirenkami saldūs užkandžiai. Todėl geriausia sausą putojantį vyną derinti su sūriais patiekalais. Prie brandinto putojančio vyno puikiai dera plakto kiaušinio ir žalios žuvies apkepas, įvairios sūdytos jūros gėrybės.

Šviežias salotas pagardinantis jūros gėrybių kokteilis dažnai pakeičia patiekalo charakterį. Ryškesnis patiekalo skonis ir jame neretai dominuojantis „jūros“ charakteris puikiai dera su gana lengvu vynu. Prie jų tinka ne tik įprastas baltasis, bet ir brandus putojantis vynas briutas.

Prie prancūziškojo bri sūrio, kukurūzų spragėsių su sviestu, krevečių ir moliuskų, saliamio, daržovių, rūkytos lašišos, įdarytų grybų, saldžios duonos, maskarponės, vaisių desertų tinka sausas putojantis vynas.

Prie rausvojo putojančio vyno galima derinti džiovintą kumpį, rūkytą lašišą, šokoladą, avietes, šokoladu aplietas uogas.

Štai saldus putojantis vynas geriausiai dera su saldžiais patiekalais. Šiuo atveju saldus gėrimas išryškina deserte esančių vaisių ar uogų skonį.

„Vis dėlto nereikia bijoti eksperimentuoti ir derinti putojančio vyno su maistu“, – sakė R.Starkus, tikindama, kad tik taip atrandami geriausi deriniai.

Nemėgstantiems rizikos siūlome išbandyti keletą geriausių receptų.

Prie sauso putojančio vyno tiks traškios makaronų lazdelės:

Reikės:

115 g spagečius primenančių storų japoniškų makaronų;

alyvuogių aliejaus;

nori lakšto;

šaukšto druskos.

Gaminimo eiga:

Išvirkite makaronus. Jie turi būti paruošti, bet kieti ir tvirti. Nusunktus makaronus patepkite alyvuogių aliejumi ir išdėliokite ant padėklo taip, kad jie nesukibtų.

Pakaitinkite nori lakštą virš ugnies. Dumblis turi patamsėti ir tapti traškus. Kepinimas turėtų užtrukti vos po 5 sekundes kiekvienai pusei. Atvėsusį nori lakštą sutrupinkite ir sumaišykite su druska.

Atvėsusius makaronus pakepinkite. Kai makaronai įgaus aukso atspalvį, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio – jis sutrauks riebalus. Paruoštus makaronus apibarstykite nori lakšto ir druskos mišiniu.

Prie saldaus putojančio vyno puikiai dera figų krepšeliai su medumi:

Reikės:

8 figų;

50 g sviesto;

3 šaukštų skysto medaus;

5 arbatinių šaukštelių brendžio arba viskio;

4 šaukštų smulkintų ir pakepintų riešutų;

žiupsnelio cinamono.

Gaminimo eiga:

Figas nuplaukite, nusausinkite ir įpjovę iki pusės padalykite į keturias dalis. Sudėkite jas į kepimo indą.

Į kiekvieną figą, atsargiai praskėtę, įdėkite sviesto, įpilkite brendžio ar viskio, apšlakstykite medumi, užbarstykite riešutų ir cinamono.

Paruoštas figas dėkite į iki 180–190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Jos turėtų būti minkštos.

Prie rausvojo putojančio vyno tiks burokėlių daugiaryžis:

Reikės:

300 g ryžių;

1,5 l sultinio;

150 ml šviežiai spaustų burokėlių sulčių;

1 mažo svogūno;

2–3 skiltelių česnako;

1–2 saliero stiebų;

80 g tarkuoto kietojo sūrio;

70 g smulkintų graikinių riešutų;

40 ml alyvuogių aliejaus;

40 ml sviesto.

Gaminimo eiga:

Susmulkintus česnaką, salierą ir svogūną pakepkite aliejuje. Tuomet sukrėskite ryžius ir pakepinkite juos maždaug 1–2 minutes. Viską maišydami po samtelį įpilkite karšto sultinio.

Kitą sultinio samtelį pilkite tik tada, kai pirmasis beveik išgaruos.

Kai ryžiai bus beveik išvirę, o sultinio nebeturėsite, įpilkite burokėlių sulčių. Šiek tiek nugarinkite ir nuimkite puodą nuo ugnies.

Sudėkite sviestą ir tarkuotą sūrį. Medine mentele viską gerai išmaišykite – masė turi tapti vienalytė.

Daugiaryžis turi būti vidutiniškai skystas. Jei masė per sausa, įpilkite šiek tiek sultinio, išmaišykite ir palaukite 3–4 min. Prieš patiekdami patiekalą apibarstykite jį graikiniais riešutais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.