Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kokteilių ruošimas – požiūrio į gyvenimą klausimas (receptai)

Anot Vilniaus naktiniuose klubuose besisukiojančių barmenų, lietuviai trokšta, kad kokteiliai būtų kuo stipresni ir pigesni, mat skoniu turtingi kokteiliai vis dar siejami su prabanga. Tačiau kokteilių ruošimas – ne tiek pinigų, kiek požiūrio į gyvenimą klausimas.

Net klasikinius gėrimus kiekvienas barmenas paruošia skirtingai, tad kokteilių rūšių yra begalė.<br>123rf nuotr.
Net klasikinius gėrimus kiekvienas barmenas paruošia skirtingai, tad kokteilių rūšių yra begalė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:28 PM

Juk įveikti alkį galima nusipirkus užkandį greitojo maisto restorane. Tačiau patiekalas yra daug gardesnis, kai jį ruoši pats ar bent jau stebi gamybos procesą. Tas pats galioja ir kokteiliams. Jie nėra skirti malšinti troškulį ar sparčiai gerti.

Įvairių gėrimų mišinius, šiandien vadinamus kokteiliais, viso pasaulio žmonės ragauja dar nuo XIX amžiaus pabaigos. Tačiau iki šiol nėra žinoma, kodėl šiuos mišinius imta vadinti kokteiliais. Šis pavadinimas dažniausiai siejamas su angliškais žodžiais „cock“ ir „tail“ (liet. „gaidys“ ir „uodega“).

Viena gražiausių kokteilio pavadinimo kilmės versijų yra pasakojimas apie Betsi Flanagan. Sakoma, kad pokštauti mėgusi B.Flanagan turėjo smuklę, į kurą per JAV Nepriklausomybės karą užsukdavo jauni amerikiečių karininkai. Kartą kareiviai pareiškė nepasitenkinimą turtingu vietiniu žemvaldžiu, kuris gyveno prabangiai, o jiems patiems stigo net būtiniausių daiktų.

Vieną vakarą Betsi patiekė jiems romo ir vaisių sulčių mišinį, papuošusi jį gaidžio uodegos plunksna. Ši plunksna buvo iškritusi iš turtingojo žemvaldžio gaidžio uodegos per gaidžių kovą. Jauniems karininkams tai patiko, o prancūzų leitenantas sušuko prancūzų ir anglų kalbų kratiniu: „Vive le coq's tail!“

Vis dėlto pirmieji žinomi kokteiliai buvo gaminami iš naminio viskio. Jis būdavo maišomas su gėrimais, įvežamais iš Europos. Daugelis klasikinių kokteilių atsirado iš rūgščių ir putojančių gėrimų. Tačiau net klasikinius gėrimus kiekvienas barmenas paruošia skirtingai, tad kokteilių rūšių yra begalė. Šį kartą siūlome išbandyti kokteilius su pusiau sausu putojančiu vynu.

Putojančio vyno sangrija

Reikės:

persiko;

nektarino;

tvirto, sultingo obuolio;

150 ml persikų brendžio;

butelio (750 ml) atvėsinto pusiau sauso putojančio vyno „Alita“;

250 ml persikų sulčių.

Gaminimo procesas:

Ąsotyje sumaišykite skiltelėmis pjaustytus persiką, nektariną ir obuolį. Vaisius užpilkite persikų brendžiu ir palikite mažiausiai vienai valandai. Supilkite gerai atvėsintą putojantį vyną ir persikų sultis.

Jei mėgstate saldžiau, galite įberti cukraus. Kokteilį patiekite atšaldytą.

Kokteilis „Poilsis su mėtomis“ (1 asmeniui)

Reikės:

60 ml apelsinų skonio likerio;

šaukštelio cukraus;

180 ml atvėsinto pusiau sauso putojančio vyno „Alita“.

Gaminimo procesas:

Į aukštą stiklinę įdėkite kelis mėtų lapelius ir švelniai patrinkite grūstuvėliu. Smarkiai nespauskite, kad mėtos neapkarstų. Į tą pačią taurę supilkite apelsinų likerį, cukrų ir galiausiai iki viršaus pripilkite putojančio vyno. Papuoškite mėtos lapeliu. Patiekite su šiaudeliu.

Putojantis greipfrutų kokteilis (8 asmenims)

Reikės:

stiklinės cukraus;

8 žvaigždinio anyžiaus žiedų;

6 stiklinių atšaldytų raudonųjų greipfrutų sulčių;

1/3 stiklinės kampario;

2 stiklinių atšaldyto pusiau sauso putojančio vyno „Alita“.

Gaminimo procesas:

Į nedidelį puodą įpilkite stiklinę vandens ir suberkite cukrų bei žvaigždinį anyžių. Mišinį užkaiskite ir retkarčiais pamaišydami leiskite jam užvirti. Virkite tol, kol cukrus ištirps, tačiau neleiskite jam karamelizuotis. Palikite sirupą ataušti.

Iš šalto cukraus sirupo išgriebkite anyžiaus žvaigždutes. Paruoštą sirupą, greipfrutų sultis ir kamparį supilkite į vieną dubenį. Viską gerai išmaišę išpilstykite mišinį į aštuonias taures. Į kiekvieną taurę įpilkite po 1/4 stiklinės atšaldyto putojančio vyno. Gėrimą svečiams patiekite iš karto.

„Elderflower“ (1 asmeniui)

Reikės:

70 ml atšaldyto pusiau sauso putojančio vyno „Alita“;

3 mėtos lapelių;

ledukų;

20 ml agurkų sulčių;

Gaminimo procesas:

Į taurę sudėkite mėtas ir ledukus. Jei norite ryškesnio mėtų skonio, galite jas šiek tiek patrinti grūstuvėliu.

Ant mėtų su ledukais užpilkite agurkų sulčių ir atšaldyto putojančio vyno.

Putojančio vyno ir alaus kokteilis (6 asmenims)

Reikės:

litro pusiau sauso putojančio vyno;

50 ml šviesaus kvietinio alaus;

šaukštelio smulkiai tarkuoto šviežio imbiero.

Gaminimo procesas:

Į didelį dubenį įdėkite imbiero, supilkite alų ir putojantį vyną. Pamaišykite ir supilstykite į taures.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.