Šalies įžymybės Helovino naktį užsiėmė raganiškais kulinariniais eksperimentais

Kad Keltų naujuosius metus, šiandien vadinamus Helovinu, galima atšvęsti be banalių amerikietiškų atributų, ketvirtadienį pademonstravo būrys Vilniaus dailės akademijos dizaino katedros studentų, dėstytojų ir žinomų žmonių, susibūrusių raganiškiems kulinariniams eksperimentams „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“.

Helovino vakarėlio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Helovino vakarėlio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-01 13:13, atnaujinta 2018-02-20 16:27

„Daugumai, kad Helovinas - tai amerikietiška šventė, skatinanti pirkti maskaradinius kostiumus ir tonas saldėsių, tačiau jos šaknys slypi keltų kultūroje. Keltų naujieji metai prasidėdavo lapkričio 1 d. ir buvo tikima, kad jų išvakarėse aplinkui klajodavo raganos ir kiti panašūs sutvėrimai“,- susirinkusiems svečiams pasakojo vakaro vedėjas.

Norintieji dalyvauti raganiškuose kulinariniuose eksperimentuose turėjo atsinešti po vieną žalios ar raudonos spalvos ingredientą. Žalia simbolizuoja žoleles, kurios yra nepamainomas raganų kerų priedas, o raudona – kraują, kuriuo, remiantis legendomis, žmonės numaldydavę raganų blogį.

Visi maisto produktai pradžioje buvo sudėlioti į spalvinę kompoziciją, o tuomet jų ėmėsi į dvi komandas pasidalinę svečiai. Žaliųjų komanda, vadovaujama Vilniaus dailės dizaino katedros dėstytojos Julija Mazurienės, iš brokolių, žirnelių ir avokado, pagardintų riešutais ir džiovintomis slyvomis pagamino įvairių užtepėlių, kurias panaudojo suktinukams su romėniškomis salotomis bei kartu patiekė blynelių, kuriems spalvą suteikė špinatų sultys. Žaliųjų stalą taip pat papildė orkaitėje keptų cukinijų griežinėliai su sūriu bei citrinomis apšlakstytos agurkų juostelės.

Tuo metu Aleksandro Pogrebnojaus vadovaujama raudonųjų komanda nusprendė, kad svarbiausia ne kiekybė ir pagamino jautienos faršu įdarytą vienintelę tarp raudonų ingredientų buvusią raudonąją papriką, o iš likusio faršo paruošė troškinį su vynuoginiais pomidorais ir iš žaliųjų komandos nugvelbtais žirneliais. Desertui raudonieji patiekė obuolių su granatų tyre ir tąsių saldainių gabaliukais. „Viskas prasideda nuo raudono pipiro“ – sakė originalų patiekalo pateikimą sugalvojęs dizaineris.

Kadangi įdarytą papriką svečių būriui pasidalinti būtų sunkoka, bendru sutarimu atlikėja Atlanta buvo deleguota nunešti ant auksinio padėklo paserviruotą patiekalą maloniai svečius pasitikusiam Vilniaus dailės akademijos pastato budėtojui.

Vakaro metu svečiai ragavo ne tik įvairių raganiškų užkandžių, bet ir vaišinosi žolelių arbata, verdama terasoje ant specialaus molinio aukuro. Pabaigoje burtai sėkmę lėmė Vilniaus dailės akademijos profesoriui Arkadijui Varankai, kuris iš renginio išvyko su šiuolaikine raganos šluota – belaidžiu dulkių siurbliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.