Kas iš tiesų išrado putojantį vyną: prancūzai ar anglai?

Kokių asociacijų jums kelia žodžiai „putojantis vynas“? Griausmingai iššautas kamštis, vidurnaktį besiliejantys purslai... Leiskite sugriauti šį mitą. Visų pirma, vakarą putojančiu vynu reikėtų ne užbaigti, o pradėti. Antra, pati baisiausia putojančio vyno patiekimo etiketo klaida – iššauti butelio kamštį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:40 PM

Tai ne vienintelis mitas apie putojantį vyną, todėl naujienų portalas lrytas.lt nusprendė sugriauti visus šį gėrimą supančius mitus.

Putojantis vynas – prie deserto

Saldų putojantį vyną galima gurkšnoti vietoj deserto, o ne prie deserto. Nors Lietuvoje itin madinga putojantį vyną gurkšnoti valgant saldų tortą, tai visai netinkamas derinys.

Butelį reikia įmerkti į ledų kibirėlį

Iš dalies tai tiesa, tačiau butelis turėtų būti laikomas kibirėlyje su šaltu vandeniu ir ledukais. Per žema temperatūra yra pražūtinga vyno burbuliukams, tad geriausia putojantį vyną atšaldyti dedant ne į šaldymo kamerą, o į kibirėlį su lediniu vandeniu. Butelį reikėtų palaikyti 20 minučių.

Sidabrinis šaukštelis neleidžia išgaruoti burbuliukams

Nėra prasmės kišti sidabrinio šaukštelio į atidarytą putojančio vyno butelį. Kad burbuliukai kuo ilgiau išsilaikytų, prireiks specialaus kamščio. Be to, burbuliukai laikysis ilgiau, jei gėrimas bus atšaldytas.

Kuo brangesnis gėrimas, tuo jis geresnis

Nėra loginio ryšio tarp putojančio vyno kainos ir jo skonio kokybės. Vienam gali patikti putojantis vynas už 8 litus, o kitam – už 60 litų. Tai tiesiog skonio reikalas.

Putojantis vynas negali prilygti šampanui

Putojantis vynas, cava, prozekas – tai pigesnė alternatyva tradiciniam šampanui.

Prancūzai išrado putojantį vyną

Prancūzai ištobulino putojantį vyną Šampanės regione, tačiau jie jo neišrado. Pasak plačiai paplitusio mito, putojantį vyną visai netyčia išrado prancūzų vienuolis Dom Perignon. Vis dėlto iki šio nutikimo putojantį vyną anglai gamino jau du dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.