Lauktuvės iš Gvatemalos - egzotiškų patiekalų receptai

Nors Gvatemaloje po ilgų karų ekonominė padėtis vis dar sunki, svetingi žmonės ir patys valgo, ir svečius vaišina sveikais ir sočiais patiekalais. Po šią Centrinės Amerikos valstybę savaitę keliavusius vilniečius Olgą (37 m.) ir Gediminą (37 m.) Malaškevičius pakerėjo ne tik sunkiai išbrendamos džiunglės, rūkstantys ugnikalniai, vietos žmonių audžiami margaspalviai audiniai, bet ir gardūs valgiai. Gediminas gvatemalietiškus valgius net ėmė ruošti namie.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

May 5, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:32 AM

Juodosios pupelės, avokadai, kukurūzai, žemės riešutai – visa tai yra pagrindiniai maisto produktai, iš kurių Gvatemaloje ruošiami gardūs valgiai, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas".

Paskanavę vietos virtuvės patiekalų LNK kanalų grupės spaudos atstovas G.Malaškevičius ir jo žmona, viešųjų ryšių specialistė O.Malaškevičienė, pastebėjo, kad kone prie visų jų patiekiama iš avokadų paruošta tyrė – gvakamolė (ispanų k. – guacamole) bei virtos juodosios pupelės.

Avokadai ir pupelės labai paplitę, todėl keliautojai susidarė įspūdį, kad tai – nacionaliniai produktai. Bet gvakamolė populiari ir kaimyninėje Meksikoje.

Pirmieji sutuoktinių pusryčiai Gvatemalos viešbutyje buvo kiaušinienė, kepti platanų vaisiai ir juodosios pupelės. Kepti platanai priminė bulvių skonį. Nors derinys lėkštėje atrodė keistas, skonis – įsimintinas.

„Gvatemalos virtuvė yra egzotiškas tradicinės kolonijinės ispanų ir vietos gyventojų majų virtuvės mišinys, ją įdomu ruošti ir skanu ragauti“, – patikino šios šalies kulinarijos paslaptis perpratęs G.Malaškevičius.

Gvakamolė įprastai valgoma su kukurūzų tortilijomis ir traškučiais. Lygiai taip pat galima panaudoti ir virtas bei sugrūstas juodąsias pupeles (ispanų k. – frijoles volteados).

Gvatemaloje šių užkandžių galima nusipirkti net gatvėje. Valgiai žadina apetitą, nes atrodo spalvingai: ant gelsvo paplotėlio užtepta žalios arba juodos tyrės, uždėta svogūnų žiedų, apibarstyta trupintu sūriu. Tortilijos paplotėlis su šiais įdarais kainuoja penkis kecalius (apie 1,6 lito). Nebrangu ir sotu.

Nors pora šių patiekalų visą savaitę ragavo Gvatemaloje, jų atsivalgyti neįmanoma. Grįžę iš kelionės sutuoktiniai pabandė jų paruošti ir savo namuose. Puikų gvatemaliečių vaišių skonį jau įvertino ne tik Malaškevičių dukterys – septynerių Marija bei devynerių Julija, bet ir šeimos bičiuliai. Atžalos noriai kremta aliejuje apvirtus tortilijų paplotėlius, ant kurių užtepta avokadų tyrės arba trintų pupelių.

Gvakamolė bei virtos pupelės, net ir suvalgius jų nedaug, ilgam suteikia sotumo. Tad šiais užkandžiais galima pasisotinti pietų metu. Tokios vaišės puikiai tinka ir vakarėliams.

Pakeliavus po Gvatemalą ir paragavus tos šalies patiekalų iškart perprasti receptus nebūtų paprasta. G.Malaškevičius patiekalų receptus pasitikslino internetinėje kulinarijos mokyklos (anglų k. – Cooking School) svetainėje.

Daugelio Europos, Azijos ir Amerikos gurmaniškų šalių sostinėse veikia kulinarijos mokyklos, kuriose praleidus dieną galima pasimokyti ruošti nacionalinius patiekalus. Tad šios mokyklos internetinės svetainės patiekia tiksliausius receptus, jeigu nenorite gaišti laiko praktikai.

„Man paruošti gvatemalietiškus patiekalus puikiai pavyko iš pirmo karto“, – tikino G.Malaškevičius, ne tik gerai perpratęs šios šalies valgių savitumą, bet ir turintis kulinarinę nuojautą. Lietuvoje mėgstami bulvių patiekalai, Italijoje – makaronai, o Gvatemaloje – pupelės.

Apsilankę Gvatemalos turguje lietuviai pastebėjo, kad prekeiviai juodąsias pupeles parduoda maišais, nes jos yra itin paklausios.

Turguje maišais parduodamos ir neskrudintos kavos pupelės, nes ši šalis garsėja kavamedžių plantacijomis. Vietos žmonėms jų šalies kava – nepakeičiamas karštas gėrimas.

Kavinėse išgėrę Gvatemalos kavos lietuviai liko pamaloninti jos švelnaus skonio.

Kodėl pora pasirinko lietuvių dar retai lankomą Gvatemalą?

„Vaikams buvo atostogos, todėl keliauti neturėjome daug laiko. JAV oro linijos pasiūlė pasirinkti du miestus ir vieną Centrinės arba Pietų Amerikos šalį. Pasiteiravome vieno keliautojo, kokią šalį verta pamatyti. Jis pasiūlė Gvatemalą, su kuria susipažinti pakanka savaitės“, – pasakojo G.Malaškevičius, norįs dar kartą grįžti į šalį, kurioje alsuoja net 30 ugnikalnių.

Dirvožemis neretai užliejamas lavos, pabarstomas ugnikalnių spjaudomais pelenais.

Tai – trąša žemei, kurioje puikiai veša pupelės ir kukurūzai, maitinantys skurdžios šalies gyventojus.

Kasdien – avokadai ir juodosios pupelės

Gvatemala neturi išskirtinio nacionalinio patiekalo, o juodosios pupelės, kukurūzai, avokadai yra pagrindiniai produktai, iš kurių gaminami tradiciniai patiekalai.

Troškintų pupelių užtepėlė (frijoles volteados)

Reikės:

0,5 kg džiovintų juodųjų pupelių

1 smulkiai pjaustyto svogūno

3 didelių česnako skiltelių

1–2 šaukštelių druskos

Du tris kartus perplaukite pupeles vandeniu, nusausinkite. Užpilkite 2 litrais vandens. Jo turi būti apie 7 centimetrus virš pupelių.

Į puodą sudėkite svogūną, česnaką ir druską. Virkite pusantros dvi valandas, kol pupelės suminkštės. Kai išvirs, pupelės gali būti patiekiamos kaip garnyras prie ryžių ar kitų patiekalų arba ruošiant tolesnį receptą.

Mažą svogūną susmulkinkite ir pakepkite keptuvėje su aliejumi. Į keptuvę sudėkite pupelių tyrę (išvirusias pupeles susmulkinkite su šiek tiek juodųjų pupelių nuoviro, kurio liks puode). Kaitinkite ant vidutinės ugnies iki norimos konsistencijos, net iki labai tirštos masės, kai košė sulimpa į vientisą masę išgaravus skysčiui.

Gauta kepta pupelių tyrė gali būti tepama ant tortilijų arba naudojama kaip garnyras prie kitų patiekalų. Papildomai galima pagardinti uoginėmis arba aitriosiomis paprikomis.

Gvatemalietiškos juodosios pupelės labai mažos, bet kietos. Jas galima pamerkti iš vakaro, kad išbrinktų ir reikėtų trumpiau virti.

Gautą užtepėlę (frijoles volteados) tepti ant tortilijų, apibarstyti sūriu ir kalendra, uždėti kelis plonus svogūnų žiedus.

Gvatemalietiška gvakamolė

Reikės:

1 didelio arba 2 vidutinių prinokusių (minkštų) avokadų

1/4 smulkiai supjaustyto mažo svogūno

1 kupino šaukštelio druskos

1 šaukštelio džiovintų raudonėlių

1 šaukštelio žaliosios citrinos sulčių

Sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir iškart patiekite. Skirtingi avokadai turi skirtingą skonį, gvatemalietiški yra labai dideli ir riebios tekstūros.

Gvakamolę galima valgyti su traškučiais arba ruošti tostadas, t.y. ant kukurūzinio paplotėlio tortilijos (iškeptos aliejuje iki trapumo) užtepti sluoksnį gvakamolės, uždėti kelis svogūno žiedus ir pabarstyti tarkuotu sūriu bei kalendromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.