Pasaulinė cepelinų diena: viskas prasidėjo nuo futbolo kamuolio

Lyg ir juokais tarp Amerikos lietuvių prasidėjusi Pasaulinės cepelinų dienos iniciatyva kaipmat paplito po visą pasaulį. Šiandien šią dieną mini lietuvių bendruomenės Australijoje, Argentinoje, Vokietijoje, kituose pasaulio kraštuose.

Pasaulinės cepelinų dienos ženklas šiemet primena euro reversą, kuriame vietoje Vyčio pavaizduota lėkštė cepelinų.
Pasaulinės cepelinų dienos ženklas šiemet primena euro reversą, kuriame vietoje Vyčio pavaizduota lėkštė cepelinų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Šaltė

2015-02-01 17:00, atnaujinta 2018-01-14 10:49

„Būsiu laimingas, jeigu ši diena suvienys kuo daugiau lietuvių“, – neslėpė šios iniciatyvos pradininkas, Detroite (JAV) gyvenantis 63 metų Juozas Vaičiūnas.

Kaip atsirado ši diena? Ir kodėl ji paskelbta būtent pirmąjį vasario sekmadienį?

Pasaulinės cepelinų dienos idėja kilo stebint amerikietiškojo futbolo finalus, kurie Amerikoje, pasak J.Vaičiūno, – didžiulis įvykis, įtraukiantis šeimas, gimines, bendruomenes.

„Kartą man kilo mintis – amerikietiškojo futbolo kamuolys yra tarsi didžiulis cepelinas. O finalą čia žiūri visi – taip pat ir lietuviai. Tad kartą ir sakau: gal per finalą, kuris paprastai būna pirmąjį vasario sekmadienį, kažką padarome su cepelinais?

Sukūriau svetainę „Facebook“. Ir pamačiau, kad ta idėja visiems patinka – galima susirinkti, kartu žiūrėti futbolą, valgyti cepelinus, bendrauti su artimaisiais.

O tie, kuriems futbolas neįdomus, gali susiburti dėl cepelinų“.

Amerikoje gimęs ir auges Juozas su cepelinais, kaip sako, užaugo. Pats juos išmoko virti iš mamos, o dabar cepelinų dažnai paskanauja savaitgaliais po mišių – Detroito lietuvių bendruomenei juos verda puiki šeimininkė Regina.

„Mums cepelinai nėra kažkas labai ypatingo. Bet yra lietuvių, kurie nei patys pasigamina, nei jų kur nors gauna. Tad Pasaulinė cepelinų diena ir yra ta diena, kai jie gali prisiminti šį patiekalą, dėl jo susirinkti, pasigaminti.

Smagiausia būtų, kad tai suvienytų visus – žinote, kaip būna, kai vyrai skuta ir trina bulves, o moterys jiems vadovauja“, – pajuokavo Juozas.

Jis pats šiandien su šeima vyks pas žmonos Janinos seserį, kuri kasmet amerikietiškojo futbolo finalo proga rengia vaišes. Susirinks maždaug 20 žmonių, ragaus ne tik cepelinų, bet ir kitų valgių.

Pasaulinės cepelinų dienos proga sukurti ir specialūs marškinėliai, kurių galima įsigyti interneto parduotuvėje. Jie atsirado tik dėl idėjos – ne dėl uždarbio.

Šiemet marškinėlius puošia piešinys, primenantis euro reversą, kuriame pavaizduotas ne Vytis, o porcija cepelinų su spirgais.  „Girdėjau atsiliepimų – neva ir ant euro galėtų būti pavaizduoti cepelinai, o ne Vytis“, – juokėsi Amerikos lietuvis.

Pasaulinės cepelinų dienos iniciatyvą palaiko ir lietuviškų patiekalų restoranai. Vienas jų – Čikagoje veikiantis „Grand Duke“ – skelbia nuo 2006-ųjų pardavęs daugiau nei pusę milijono cepelinų.

Nepraleiskite naujienų – lankykitės lrytas.lt svetainėje „Skonis“ arba tapkite mūsų draugu „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.