Ką valgo karališkoji šeima? Ir keisti, ir žemiški įpročiai

Ką per dieną valgo Didžiosios Britanijos karališkoji šeima? Pasirodo, ant jų stalo niekada nebūna angliškų pusryčių, makaronų, česnakų ar vėžiagyvių. Jie niekada nevalgo pomidorų ir agurkų su sėklomis – jos turi būti pašalintos, nes gali įstrigti tarp dantų. Apie Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos kasdienį maistą, gėrimus bei neįprastus reikalavimus patiekalams rašo thedailymeal.com.

Karalienė Elizabeth II – saldumynų mėgėja.<br>ViDA Press nuotr.
Karalienė Elizabeth II – saldumynų mėgėja.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:28 AM

Jokių angliškų pusryčių!

Karalienės Elizabeth II diena prasideda 8 valandą ryto, kai tarnaitė atneša puodelį juodos „Earl Grey“ arbatos ir kelis „Marie“ sausainius, pavadintus princo Alfredo žmonos garbei. Monarchė pusryčiaudama skaito laikraštį. Nors jos apetitas tebėra geras, karalienė nebevalgo sočių angliškų pusryčių ir renkasi skrudintos duonos riekeles, marmeladą bei arbatą – tačiau nemaža dalis skrudintos duonos atitenka šalia esantiems šunims.

Elizabeth II retkarčiais pusryčiams valgo ir plaktos kiaušinienės. Anksčiau liokajumi dirbęs „Daily Mirror“ žurnalistas atskleidė, kad ant Didžiosios Britanijos monarchės stalo būna ir dribsnių, avižų kruopų bei vaisių dubenėlis.

Princas Charlesas – kur kas išrankesnis. Jis pusryčiams reikalauja ką tik išspaustų apelsinų sulčių, dubenėlio ką tik nuluptų ir supjaustytų vaisių, specialiai jam pagamintų dribsnių su vaisiais, Vindzoro pilies karvių pieno, grūdėtos duonos ir 6 skirtingų medaus rūšių.

Bet koks sumuštinis netinka

Princo bičiulė Devonšyro kunigaikštienė Deborah kartą pasipiktino tuo, kad pas ją svečiuodamasis princas Charlesas valgė savo atsivežtą maistą. Princo asmeninė virėja Carolyn Robb pasakojo, kaip ji turėjo vežti daugybę dėžių naminių maisto produktų, kai Charlesas keliavo po pasaulį – princas nenorėjo rizikuoti ir išbandyti kitų šalių produktų.

Kad jam sunku įtikti, atskleidė ir karališkajai šeimai maistą gaminęs virėjas. Jam įstrigo princo Charleso reikalavimai idealiam pikniko sumuštiniui.

„Charlesas pageidavo naminio iš organiškos grūdėtos duonos pagaminto per pusę perpjauto sumuštinio, kurio skersmuo – lygiai 8 centimetrai, – sakė jis. – Sumuštinis negalėjo būti nei mažesnis, nei didesnis. Ant vienos pusės užtepdavau majonezo, pridėdavau pesto padažo, salotų lapų ir iš abiejų pusių apkepto kiaušinio. Pridėdavau prieskonių ir dvi plonas riekeles griujerio sūrio.“

Prieš uždedant antrąją duonos riekę ant viršaus reikėdavo ant jos užtepti majonezo ir šiek tiek „Marmite“ pastos. Tačiau Charlesas vis vien nebūdavo patenkintas – jis teigė, jos sumuštinis atrodo pernelyg paprastas, todėl virėjas turėdavo ant viršaus užbarstyti šiek tiek baltų miltų.

Kas šiandien pietums?

Elizabeth II pietūs paprastai gaminami iš produktų, užaugintų tuose rūmuose, kuriuose monarchė gyvena. Ji mėgsta tradicinius patiekalus – virtą lašišą, veršienos kotletus, skrudintą jautieną, antieną su apelsinais ar žuvį su gruzdintomis bulvytėmis.

Karalienės mėgstamiausias patiekalas – menkė su duonos trupinių plutele, kuri patiekiama su tvarkingai, plonai supjaustytomis gruzdintomis bulvytėmis.

Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas paprastai nevalgo pirmojo patiekalo, tačiau monarchė retkarčiais prieš maistą išgeria rožinio vermuto arba „Gin Martini“ kokteilį. Jos vyrui labiau patinka alus.

Princo Charleso mėgstamiausias pietų patiekalas – minkštai virti kiaušiniai su baravykais, traškios bulvių odelės su špinatais bei rizotas su Balmoralyje surinktais grybais. Princas kartą pasikvietė italą Antonio Carluccio, kad jis parodytų, kurie netoli pilies augantys grybai tinkami valgyti, o kurie – nuodingi.

Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos atstovas mėgsta valgyti pyragus, pagamintus su gyvūnų, kuriuos nušovė jis pats arba jo sūnūs, mėsa. Jie taip pat patys susižvejoja lašišos.

Karalienė yra smaližė, ji mėgsta šokoladinius putėsius, vasaros uogų pudingą, saldžias kriaušes, mėtinius ledus su šokoladu ir citrinų pyragą.

O princui Charlesui ne itin patinka desertai – jis verčiau renkasi šviežius vaisius iš savo sodo. Jam itin rūpi sveika mityba. Jei tik įmanoma, princas renkasi maistą, kurį jo virėjai pagamino iš organiškų daržovių, užaugintų jo gimtosiose vietose.

Charlesas mėgsta alkoholį

Karalienė per dieną išgeria nuo dviejų iki trijų didelių butelių vandens. Alkoholį dienos metu ji vartoja tik ypatingomis progomis. Nors karališkuosiuose rūsiuose gausu puikaus vyno, Elisabeth II mieliau geria raudoną portugališką „Mateus“ arba vokišką „Hock“ vyną.

Princas Charlesas neabejingas alkoholiui, bet jo negeria per daug. Princas itin mėgsta „Laphroaig“ viskį. Vyras itin mėgsta kalbėti apie alkoholio gėrimą. Jis apie tai užsimena visada, kai susitinka su kitomis įžymybėmis. Jis kitų neretai klausia, ar mėgsta po darbo nueiti išgerti.

„Norėčiau apsilankyti Airijoje ir išgerti bokalą „Guinness“, bet mane gali susprogdinti ar padaryti ką nors panašaus,“- Charlesas kartą sakė vienam airiui, kurį sutiko Didžiojoje Britanijoje.

Mėsa – be kaulų, pomidorai – be sėklų

Nieko keisto, kad karališkoji šeima labiausiai mėgsta arbatą. Pasak princo Charleso, šeima dėl jos kadaise buvo taip pamišusi, kad jie 17 valandą mesdavo visus darbus ir pradėdavo arbatos gėrimo ritualą. Kasdienė užkandėlė – dailūs vienodo dydžio sumuštiniai užapvalintais kampais be plutelės, konservuotos krevetės, vaisinis pyragas ir stipri arbata.

„Karališkoji šeima niekada nevalgo keturkampių sumuštinių, nes sakoma, jog tie, kurie patiekia maisto su smailais kraštais, nori  nuversti juos nuo sosto,“- seną posakį prisiminė virėjas Grahamas Newbouldas, anksčiau dirbęs karalienei ir princui Charlesui.

Taip pat karaliams negalima patiekti česnakų, svogūnų, pomidorų padažo, kiautuotų vėžiagyvių bei tokio netvarkingo maisto, kaip makaronai. Pomidorų ir agurkų sėklos turi būti pašalintos, nes jos gali įstrigti tarp dantų. Dėl tos pačios priežasties uždraustos ir minkštos uogos, pavyzdžiui mėlynės ir avietės.

Žuvis ir vištiena būna be kaulų. Dar niekas nepamiršo atvejo, kai karalienės motinai 1986-aisiais gerklėje įstrigo žuvies ašaka. Moterį reikėjo sraigtasparniu skraidinti į ligoninę, buvusią už 209 kilometrų.

Nemėgsta švaistyti pinigų

Nors Elizabeth II – viena turtingiausių pasaulio moterų, ji mielai valgo vakarykščius patiekalus ar pagamintus iš maisto likučių. Karalienė pirmadieniais valgo panašų maistą, kaip ir jos tarnai – pyragą, kurį kepant sunaudota po sekmadienio likusi mėsa, kotletus arba patiekalą iš skrudintų daržovių likučių. Monarchė nemėgsta švaistyti pinigų.

Karalienė net savo puikiojo vyno gauna už nedidelę kainą. Seną, tūkstančių svarų vertą vyną Bekingemo rūmai pagal seną sutartį iš Lankasterio namų rūsių perka už tiek, kiek jis kainavo prieš dešimtmečius.

Kartą Elizabeth II bankete patiekiamą brangų šampaną pakeitė paprastu iš parduotuvės. Pasak jos, niekas nepastebėtų skirtumo, nes butelis būna apvyniotas baltu audiniu. Pačiai karalienei nepatinka šampanas – pasakiusi tostą ji prie gėrimo prisiliečia lūpomis.

Tenka ragauti keistenybių

Karališkajai šeimai kelionių metu virėjai iš viso pasaulio patiekia nuostabių patiekalų. Tačiau pasitaiko ir siaubingų. Monarchai turi juos suvalgyti, kad neįžeistų vaišinančiųjų.

Žiurkės, šliužai, avių galvos – delikatesai, kurių karališkoji šeima būtų norėjusi atsisakyti. Karalienei Centrinės Amerikos šalyje Belize patiektas žiurkienos troškinys. Po to ji pasakojo, kad skonis buvo panašus į triušienos.

1986-aisiais karalienei buvo patiektas jūros šliužas – violetinis, glitus, beveik 8 centimetrų ilgio augalo ir gyvūno hibridas. Moteris buvo pasiruošusi – ją dar prieš kelionę įspėjo, kad Pekino bankete gali būti keistų patiekalų, be to, ji praleido ne vieną valandą mokydamasi valgyti lazdelėmis. Valgis ant stalo atvežtas rudame moliniame puode. Visi stebėjo Elizabeth II, kai ji pakėlė dangtį. Karalienės išraiška nepasikeitė, kai ji šliužą įsidėjo į burną ir jį nurijo.

„Skanu,“- pasakė monarchė.

Ji buvo daug drąsesnė už savo patarėją, kuris apsimetė, jog netyčia išmetė šliužą ant grindų ir jo neberanda.

Pasak karalienės, skonis buvo panašus į krevetės.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.