Kodėl belgiškas šokoladas tituluojamas šokolado karaliumi?

Gurmaniškas standartas. Šokolado karalius. Taip dažniausiai pristatomas burnoje tirpstantis belgiškas šokoladas. Juk ne šiaip sau Briuselis laikomas ne tik Europos politikos, bet ir pasaulio šokolado sostine.

Kiekvienas belgas vidutiniškai per metus suvalgo beveik 7 kilogramus šokolado.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kiekvienas belgas vidutiniškai per metus suvalgo beveik 7 kilogramus šokolado.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė

2015-08-29 15:03, atnaujinta 2017-10-18 09:37

Kuo belgiškas šokoladas toks ypatingas, kad jam išrankiausi smaližiai ir šokolado ekspertai nedvejodami suteikia pasaulinį šokolado karaliaus titulą? Vienareikšmio atsakymo nėra. Priežasčių tikrai ne viena!

Istorija. Belgijoje šokolado gamyba pradėjo klestėti dar XIX amžiuje, kai ambicingasis karalius Leopoldas II kolonizavo Kongą Afrikoje.

Nuo to laiko belgai pradėjo masiškai gabentis kakavmedžių vaisius – kakavos pupeles. Belgai anksčiau už visus kitus europiečius perprato, kaip geriausiai perdirbti kakavos pupeles ir iš jų pagaminti ne tik Europos karalių rūmuose jau spėjusį išpopuliarėti kakavos gėrimą, bet ir kokybišką šokoladą. Ar žinojote, kad net šveicarai, kurių šokoladas taip pat garsus, jo gaminimo paslapčių išmoko iš belgų?

Meistrystė. Belgiškas šokoladas ypatingas, nes belgai koja kojon žengia su naujausiomis technologijomis ir jas pritaiko šokolado gamybai.

Tai belgai vieni pirmųjų pasaulyje sukonstravo mašinas, galinčias labai smulkiai susmulkinti kakavos pupeles. Dėl šios priežasties belgiškas šokoladas itin švelnaus aksominio skonio ir tiesiog tirpsta burnoje. 1912-aisiais Jeanas Neuhausas Belgijoje išrado būdą, kaip pagaminti kietą šokolado kiautą, kurį buvo galima pripildyti minkšto įdaro, ir jį pavadino „praline“.

Nuo tų laikų pralinėmis belgai vadina šokoladinius saldainius su įdaru, kuris gali būti pats įvairiausias – kavos, riešutų, vaisių ar šokolado. Šis J.Neuhauso išradimas visiems laikams pakeitė šokolado istoriją. Iki pat šių dienų pralinių išradėjas laikomas garsiausiu Belgijos šokolado meistru.

Visuotinė aistra. Belgijoje nerasite nė vieno kaimelio, kuriame nebūtų bent vienų šokolado namų. Kiekviena šokolado gamintojų šeima turi savo ypatingo šokolado receptą ir jį perduoda iš kartos į kartą.

Nors sudedamosios dalys įvairėja, didžioji dalis belgiško šokolado pagaminama rankomis pagal tradicines technologijas mažuose šeiminiuose šokolado fabrikėliuose. Belgai ne tik didžiuojasi savo šokoladu ir mielai apie jį kalba, bet ir juo gardžiuojasi. Kiekvienas belgas vidutiniškai per metus suvalgo beveik 7 kilogramus šokolado. O visoje šalyje veikia daugiau nei 2000 šokolado gamintojų.

Aukščiausia kokybė. Belgai žino, koks turi būti geras šokoladas, todėl naudoja tik pačios aukščiausios kokybės sudėtines dalis. Štai todėl unikalaus skonio belgišką šokoladą labiausiai vertina šokolado mėgėjai visame pasaulyje.

Tikras kokybiškas belgiškas šokoladas nėra pigus gardėsis. Bet kartą paragavus belgiško šokolado jo rafinuoto skonio neįmanoma supainioti su jokiu kitu. Nieko keista, kad sumanę pasmaguriauti išrankiausi smaližiai renkasi Belgijoje pagamintą šokoladą. Beje, griežtos taisyklės leidžia belgišku šokoladu vadinti tik šioje šalyje pagamintą saldų burnoje tirpstantį gardėsį. Išskirtinio skonio karališku vadinamą šokoladą belgai tiekia daugumai pasaulinio garso gardumynų gamintojų. Šis šokoladas, panaudotas kitų produktų gamyboje, kiekvieną skanėstą paverčia tikra karališka palaima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.