Mediko namai kvepia pyragu, kuris kepamas tiktai kartą per metus

Vilniečio plastikos chirurgo Dariaus Radzevičiaus (49 m.) ir jo žmonos medikės Jurgos (43 m.) namuose Kalėdomis pakvimpa iki švenčių likus mėnesiui. Namuose gardžiai kvepia ne tiktai miško kvapus skleidžianti šventinė eglutė, bet ir ilgai brandinamas Kalėdų pyragas.

Kad ir kaip skanėstas viliotų poros vaikus – Sofią (10 m.) ir Tomą (4 m.), juodu jo neliečia ir kantriai laukia švenčių, kol galės paragauti.<br>D.Pigagos nuotr.
Kad ir kaip skanėstas viliotų poros vaikus – Sofią (10 m.) ir Tomą (4 m.), juodu jo neliečia ir kantriai laukia švenčių, kol galės paragauti.<br>D.Pigagos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Šaltė, „Lietuvos rytas“

Dec 27, 2016, 10:40 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:39 PM

Kad ir kaip skanėstas viliotų poros vaikus – Sofią (10 m.) ir Tomą (4 m.), juodu jo neliečia ir kantriai laukia švenčių, kol galės paragauti.

„Pyragas laikomas suvyniotas folijoje ir įdėtas į maišelį. Vaikai tik atbėga pažiūrėti, kaip jis laikosi, bet net nebando paskanauti. Mat visi žinome, kad už kantrybę būsime apdovanoti, – šis pyragas turi subręsti, tuomet jis įgauna ypatingą skonį“, – pasakojo Jurga.

Kalėdų pyragą reikia brandinti ne mažiau nei mėnesį, todėl jis ir kepamas iš anksto. Ir kepamas tik kartą per metus.

Kalėdinio brandinto pyrago receptą J.Radzevičienė perėmė iš savo motinos, kepančios jį jau daug metų.

Pyragas turi istoriją – Kaune gyvenanti Jurgos mama kepti šį skanėstą išmoko iš savo draugės, kuri augo tarpukario Lietuvos karininko šeimoje. Tad šio pyrago receptas – patikrintas laiko.

Kepti jį J.Radzevičienė pradėjo ir dėl to, kad jis jai primena mamos draugystę, jos pačios vaikystę Kaune, ir dėl labai gražios tradicijos. Juolab kad į paruošiamuosius darbus ji įtraukė mažuosius šeimos narius – pyrago kepimo Sofia ir Tomas laukia ne mažiau nei Kalėdų.

Vaikų psichiatre Vaiko raidos centre dirbanti Jurga džiaugėsi ir tuo, kad iš anksto išsikepus pyragą jai nebereikia rūpintis saldumynų stalu prieš šventes, kai ir taip daug rūpesčių.

Didžiąsias žiemos šventes Radzevičių šeima dažniausiai švenčia su Jurgos ir Dariaus tėvais – puotai ruošiasi visos šeimininkės, tad nė viena nepervargsta.

Paprastai ant stalo būna tradicinės vaišės: per Kūčias valgoma silkė, mišrainės, kūčiukai, per Kalėdas – keptas veršiuko kumpis ar antis, žąsis. „Neatsiliekame nuo kitų ir dar viena tradicija – maisto ant stalo būna per daug“, – juokėsi Jurga.

Švęsti Kalėdų neretai visi renkasi Radzevičių sodyboje netoli Trakų – ten yra didžiulis kambarys, kuriame telpa gausi šeima, – atvyksta ne tik tėvai, bet ir broliai, seserys.

Kalėdų Senelis visuomet apsilanko per Kūčias.

Jau daug metų jis sugeba nepastebėtas palikti dovanas balkone, terasoje ar prie durų – kad ir kiek vaikai stengiasi jį pagauti, nepavyksta.

Beje, dešimtmetei Sofiai šios šventės bus pirmosios, kai ji žino, jog Kalėdų Senelio nėra.

„Nepasakyčiau, kad ji labai nuliūdo tai sužinojusi, tiesiog jai daug kas paaiškėjo. Tačiau dabar ir ji nuo brolio Tomo slepia tikrąją Kalėdų Senelio paslaptį“, – juokėsi J.Radzevičienė.

O atšventęs Kalėdas visas ketvertukas susikrauna lagaminus ir išskrenda sutikti Naujųjų į kitą šalį.

„Pabėgame pailsėti nuo švenčių“, – juokėsi D.Radzevičius.

Jis neslėpė, kad šurmulingasis ikikalėdinis laikotarpis gerokai išvargina, – tenka apsilankyti daugybėje renginių, vakarėlių, vaikų šventėse. Vargina net gerokai padidėjusios spūstys mieste.

„Tad jau iš anksto suplanuojame, kur vyksime po Kalėdų, – esame lankęsi Italijoje, JAV, Nyderlanduose, Ispanijoje, Prancūzijoje, Pietų Afrikos Respublikoje. O šiemet vėl pasirinkome Italiją“, – pasakojo gydytojas.

Tokios galimybės jis neturėjo, kol dirbo valstybinėje ligoninėje, per šventes visuomet bent vieną parą tekdavo budėti.

„Dabar galiu visuomet planuoti atostogas“, – pasidžiaugė privačioje klinikoje dirbantis plastikos chirurgas.

Brandintas pyragas

Reikės:

350 g džiovintų uogų (tinka razinos, spanguolės, vyšnios);

300 g džiovintų vaisių (ananasų, abrikosų, slygų, figų ir kitų);

270 g miltų;

250 g sviesto;

4 kiaušinių;

230 g cukraus;

200 ml brendžio;

150 g riešutų;

1 apelsino (žievelės ir sulčių);

1 citrinos (tik žievelės);

2 šaukštelių kepimo miltelių;

2 šaukštelių cinamono;

0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių;

0,5 šaukštelio imbiero.

Brandinimui:

0,5 stiklinės brendžio.

Dideliame dubenyje sumaišykite džiovintas uogas, vaisius, riešutus ir 200 ml brendžio. Palikite per naktį brinkti. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Pasiruoškite apvalią kepimo formą nuimamais kraštais. Dugną išklokite kepimo popieriumi, šonus patepkite sviestu ir uždenkite dvigubu kepimo popieriaus lakštu, kad būtų aukšti kraštai.

Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius, nutarkuotą apelsino ir citrinos žievelę.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais. Berkite į sviesto ir kiaušinių masę ir maišykite, kol neliks sausų miltų.

Į džiovintų vaisių ir riešutų masę išspauskite apelsino sultis ir sumaišykite su miltų mase, kol vaisiai ir riešutai pasidengs tešla. Sukrėskite į kepimo formą.

Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepkite apie valandą. Tada sumažinkite temperatūrą iki 140 laipsnių ir kepkite dar 1,5–2 valandas. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku. Jeigu jo viršus ima ruduoti, uždenkite kepimo folija.

Atvėsinkite pyragą ant grotelių. Kai atvės, ruoškite jį brandinti: pusėje puodelio brendžio sumirkykite marlę ir apvyniokite ja pyragą. Užpilkite dar keletą šaukštų brendžio, suvyniokite pyragą į foliją ir dėkite į maišelį. Laikykite kambario temperatūroje mažiausiai dvi savaites, geriausia – mėnesį.

Pastaba: vietoj brendžio galite naudoti ataušusią stipraus skonio arbatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.