Lietuviai netrukus galės mėgautis ypatinga kava

Kavos mėgėjai Lietuvoje netrukus galės mėgautis viena iš geriausių pasaulyje 2016 metais pripažintų kavų.

Vaizdai iš kavos ūkio.
Vaizdai iš kavos ūkio.
Vaizdai iš kavos ūkio.
Vaizdai iš kavos ūkio.
Vaizdai iš kavos ūkio.
Vaizdai iš kavos ūkio.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 26, 2017, 1:13 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:57 AM

Kavos „Oskarais“ vadinamame konkurse „Cup of Excellence“ kasmet įvertinamos geriausios ūkininkų užaugintos kavos ir brangiai parduodamos interneto aukcione. Siūlydami kuo didesnę kainą, šiame aukcione konkuruoja kavos mėgėjai iš viso pasaulio.

Dešimtyje šalių vykstantis konkursas gruodžio mėnesį buvo surengtas daugiausiai kavos eksportuojančioje ir suvartojančioje šalyje – Brazilijoje. Iš ten kavos aistruoliai „Huracan Coffee“ aukciono metu įsigijo vieną iš konkursą laimėjusių derlių – lygiai 330 kg ypatingos 2016 m. braziliškos kavos.

„Nieko nuostabaus, kad gauti bet kurios šalies „Cup of Excellence“ konkursuose laiminčios kavos yra taip sunku. Ji turi ypatingą vertę, ją drąsiai galima apibūdinti aukščiausiu laipsniu – pati geriausia metų kava pasaulyje“, – įsitikinęs „Huracan Coffee“ vadovas, tarptautinių kavos konkursų teisėjas Vytautas Kratulis. Geriausios kavos aukcionas internete yra prieinamas visiems, tačiau bandyti ją nupirkti ryžtasi tie, kas turi tikrą aistrą kavai ir pakankamai azarto varžytis dėl kainos su kitais pirkėjais. Jos kiekis yra ribotas, o kavos „Oskarą“ gavusios kavos vidutinė kaina kasmet auga. Pasitaiko ir taip, kad aukcione ji nuperkama 50 kartų brangiau nei buvo pasiūlyta iš pradžių.

Pirmieji rūšinę kavą į Lietuvą nuo 1999 m. pradėję importuoti „Huracan Coffee“ konkurso „Cup of Excellence Brazil“ aukcione už daugiau nei 8 tūkst. dolerių įsigijo visą „Sitio Armadillo – Pedro Brás“ ūkio mikro-derlių. Tai konkurso „Natural“ kategorijoje 7 vietą pelniusi kava, atrinkta iš 700 Nacionalinei atrankai pateiktų kavos rūšių. Brazilijoje toks konkurso mastas yra įprastas – ten savo kavas pristatančių kavos augintojų skaičius yra daugiau nei dukart didesnis, lyginant su kitomis „Cup of Excellence“ konkursą rengiančiomis šalimis. Pasak V. Kratulio, braziliškos kavos skonis yra vienas iš tų, kuris patinka beveik visiems. Priešingai nei, pavyzdžiui, ryškesnis, gėliškesnis Kenijos skonis, kurį mėgsta nedaugelis. „Huracan Coffee“ įsigytą „Cup of Excellence“ kavą gurmanams pristatys savo kavinėse, o dalį kiekio pasiūlys ir kitiems šio verslo atstovams Lietuvoje ir užsienyje.

Nenuostabu, kad gurmanai ir ekspertai tokią kavą vertina ir greitai išperka. Visų pirma, ji kruopščiai užauginama, ir patį geriausią savo metų derlių ūkininkai dedikuoja būtent „Cup of Excellence“ konkursui. Čia ją degustuoja 12 nacionalinės ir 28 tarptautinės ekspertų komisijos nariai. Iš maždaug 300 vertinamų rūšių atrenkamos ir COE ženklą gauna tik geriausios, kurios ir parduodamos aukcione. Būtent aukcione gautos didžiulės premijos ir motyvuoja ūkininkus puoselėti savo pupelių kokybę, investuoti į jų auginimą, modernią techniką, skirti kuo daugiau dėmesio visam procesui. Tokiu būdu „Cup of Excellence“ konkursas skatina pažangą kavos versle ir išlaiko aukštai iškeltą kavos kokybės kartelę. Tad kuo noriau žmonės ją perka, kuo reiklesni jai tampa, tuo labiau vystosi kavos ūkiai ir kavos kultūra.

Neseniai Brazilijoje įvykusio konkurso rezultatai stebina ir pačius jo organizatorius. Pasak Laurie Linn, „Alliance for Coffee Excellence“ rinkodaros ir narių tinklo atstovės, „Cup of Excellene Brazil“ 2016 metų „Natural“ kategorijoje užfiksuoti net 2 rekordai: visų 19 laimėjusių kavų vidutinė pardavimo kaina buvo aukščiausia per visą šios kategorijos istoriją – 12 dolerių už beveik pusę kilogramo, o aukciono metu taip pat buvo pasiekta aukščiausia vidutinė kaina – apie 40 dolerių už beveik pusę kilogramo. Tai beveik dvigubai brangiau, lyginant su ankstesniais metais, kuomet ta pati kava aukcione buvo parduota po 23 dolerius už beveik pusę kilogramo.

2016 m. „Natural“ kategorijos kavos „Cup of Excellence Brazil“ aukcione iš viso įsigijo 10 šalių. Vienose iš jų kavos rinka turi senas, nusistovėjusias tradicijas, kitose dar tik vystosi: tai Japonija, Pietų Korėja, Australija, Saudo Arabija, Norvegija, Lietuva, Ispanija, JAV, Kinija ir Taivanas.

„Šviežia kava“ ir „Huracan Coffee“ – šviežios kavos ekspertai, nuo 1999 m. kavos aistruoliams siūlantys tik rinktinę, savo pačių skrudintą kavą. „Huracan Coffee“ vykdo mažmeninę ir didmeninę prekybą kavos pupomis, arbata. Taip pat yra oficialūs aukščiausios kokybės kavos įrangos atstovai Lietuvoje bei Baltijos šalyse ir puoselėja gurmaniškos kavos kultūros tradicijas. „Huracan Coffee“ tinklą sudaro aštuonios kavinės, naujausia – atidaryta Medininkų pasienio poste. „Huracan Coffee“ įkūrėjas ir vadovas Vytautas Kratulis yra tarptautinių kavos čempionatų teisėjas, ekspertas ir keliautojas, didelę dalį produkcijos perkantis tiesiogiai iš Brazilijos, Bolivijos, Meksikos ir kitų egzotiškų pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.