Kulinaras pamokė, kaip iš paprastų produktų paruošti vasarišką patiekalą

Lietuva yra jūrinė valstybė. Alfas Ivanauskas siūlo pajusti jūrą ant savo stalo. Virtuvės mitų griovėjas tvirtina, kad menkė – viena geriausių dovanų iš šaltų Baltijos gelmių. Svarbiausia, kad žuvis būtų kuo šviežesnė. 

 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 9, 2017, 3:59 PM

Paimkite kelis menkės filė gabalėlius ir paverskite juos švelnaus skonio kukuliais, derančiais su lietuviškų obuolių rūgštele ir taure balto, natūralaus obuolių vyno „Voruta“. 

Svogūnai, krapai, salierai, morkos į jūsų virtuvę gali atkeliauti tiesiai iš lysvės, turgaus ar parduotuvės. Vasara suteikia laisvę pasirinkti įvairiausius daržovių derinius. A.Ivanauskas ragina visada išnaudoti sezono gėrybes ir mėgautis šviežiu skoniu.

O pagrindinį patiekalo ingredientą menkę galima rasti šviežią visais metų laikais. Tiesiog vasarą kukuliai iš baltos žuvies jūsų stalui bus malonus ir lengvas atradimas. 

Jūros žuvis yra turtinga baltymų, omega rūgščių ir kitų naudingų medžiagų. Rasti prie jos derančių sezoninių daržovių bus paprasta, o keptos obuolio skiltelės privers stabtelėti: ar esate ragavę žuvies su šiuo lietuvišku vaisiumi? 

Alfas Ivanauskas teigia, kad naujų skonių galima atrasti kasdien ir jais mėgautis. Virtuvės mitų griovėjas pastebi, jog skirtingos žmonių kartos skirtingai vertina skonius.

„Dabar nuo mažumės drąsiai ragaujami, pavyzdžiui, žuvies sušiai, kai mūsų tėvus ar senelius tokie skonių deriniai tikriausiai būtų išgąsdinę“, – šypsosi A. Ivanauskas.

Jam labai įdomu stebėti, kaip skirtingi produktai ir skoniai užkariauja visuomenės simpatijas, ateina ir išeina iš mados, keičiasi, susijungia į derinius ir evoliucionuoja. 

„Be abejo, kai virtuvėje praleidi daug laiko, gali neragavęs pasakyti, kaip derės skirtingų produktų skoniai, patiekalus ir įvairiausius derinius gali kurti vaizduotėje. Kai galvoje atsiranda įdomi patiekalo idėja, apima azartas ir noras ją įgyvendinti. Tada užtenka rasti šviežių kokybiškų produktų ir įgyvendinti kūrybos planą virtuvėje“, – sako A.Ivanauskas.

Prie orkaitėje keptų menkės kukulių jis siūlo derinti  pusiau saldų natūralų obuolių vyną „Voruta“. 

Iš lietuviškų obuolių pagamintas vynas dera prie baltos žuvies, paukštienos, lietuviško sūrio ir keptų daržovių patiekalų. „Anykščių vyno“ meistrai lietuvišką obuolių derlių itin vertina – juk būtent nuo natūralaus obuolių vyno gamybos prasidėjo visa Lietuvos modernios vyndarystės istorija, kai lietuviško vyno tėvu tituluojamas Balys Karazija Anykščių apylinkėse ėmė kurti išskirtinių gėrimų receptus. 

Ambicingi jauno vyndario B.Karazijos planai Aukštaitijos žmonėms iš pradžių kėlė nuostabą. Anykščių gyventojams buvo įdomu stebėti, kaip iš sunokusių obuolių gaminamas vynas, tačiau dauguma jų B.Karazijos užsiėmimą palaikė sezonine pramoga ir netikėjo, kad savo akimis regi lietuviškos vyndarystės šaknis. 

Būtent su obuolių vyno gamyba 1926 metais prasidėjo „Anykščių vyno“ daryklos istorija – B.Karazija įsikūrė Anykščiuose ir gavo leidimą pradėti vyno gamybos dirbtuves.

Pradžiai užteko vieno preso, malimo įrangos ir jaunatviško vyndario užsispyrimo. Per kelis metus B.Karazija sugebėjo įrodyti, kad iš lietuviškų vaisių ir uogų galima pagaminti puikaus skonio kokybišką vyną – gėrimai pelnė pripažinimą Lietuvoje ir Europoje. O Anykščių apylinkių ūkininkai ėmė auginti vis daugiau obuolių rūšių, kurie geriausiai tiko vynui gaminti. 

Lietuviški obuoliai ir šiandien išlieka Anykščiuose gaminamo pusiau saldaus „Vorutos“ vyno simboliu. Apylinkių soduose sunokę vaisiai vynui atrenkami rankomis. Iš viso pernai „Anykščių vynas“ supirko net 20 tūkstančių tonų obuolių. Vyndariai naudodami modernią įrangą prižiūri bei kontroliuoja visus vyno gamybos etapus – iki pat brandinimo pabaigos.

Nuoseklus darbas ir išmanymas užtikrina aukščiausią vyno „Voruta“ kokybę. O tinkamai įkaitinta orkaitė ir kepimo inde tvarkingai išdėliotos daržovės, obuoliai ir žuvies kukuliai garantuoja dar vieną atradimą virtuvėje.

4 asmenims:

400 g menkės filė,

1 kiaušinio,

1 šaukštelio garstyčių,

ryšelio žalumynų (krapų, svogūnų laiškų),

1 saliero šaknies,

apie 250 g morkų,

2 galvučių česnako, 

kelių svogūnų,

2 obuolių,

½ citrinos,

šlakelio aliejaus,

druskos, juodųjų pipirų.

1.    Menkės filė sukapokite, sumaišykite su kiaušiniu ir garstyčiomis.

2.    Pagardinkite tarkuota citrinos žievele, druska, pipirais.

3.    Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kukulaičius.

4.    Saliero šaknį nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

5.    Skiltelėmis supjaustykite obuolius, morkas taip pat pasmulkinkite, jeigu naudojate dideles.

6.    Svogūnus ir česnako galvutes perpjaukite per pusę.

7.    Į kepimo formą sudėkite pjaustytas daržoves, kukulaičius ir žalumynus.

8.    Apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 185 °C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.