Tūkstantis ir viena žalia spalva

Vasariška projekto „52 kartai“ autoriaus Roberto Daskevičiaus fotosesija ir lietuviškos virtuvės guru Justino Misiaus iš restorano„Sweet root“ paruošti patiekalai – lietuviškų miškų ir laukų žolelių mylėtojams. Mat čia sužinosite kaip, kur ir kada vietines žoleles pritaikyti patiekaluose.

R.Daskevičiaus („I4U Studio“) stilius ir nuotr.
R.Daskevičiaus („I4U Studio“) stilius ir nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 13, 2017, 5:54 PM

Grikiai su saulėgrąžomis ir builiais

Grikiams: * 400 g grikių * 20 g sviesto daržovių sultinio arba vandens * druskos * 40 g saulėgrąžų

Saulėgrąžų padažui: * Saulėgrąžų daržovių sultinio arba vandens * druskos

Vyšnių acto padažui: * 35 ml vyšnių acto * 100 ml kanapių aliejaus * 15 g druskos * medaus (pagal skonį)

Žolelių pagardui: * 50 g builių * 20 g ridikų daigų * 20 g garstyčių daigų * 10 g kiškio kopūstų

1. Grikius užmerkite vandenyje 20 minučių. Nukoškite ir sudėkite į stiklainį. Stiklainį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir daiginkite 48 valandas. Saulėgrąžas pakepinkite ir sukapokite. Daigintus grikius ir kapotas saulėgrąžas pakepinkite ant sviesto ir vis ragaudami pilkite sultinį, kol grikiai išvirs. Paskaninkite druska.

2. Paruoškite saulėgrąžų padažą. Saulėgrąžas pakepinkite ir sutrinkite su sultiniu. Nukoškite. Kaitinkite nuolat maišydami, kol sutirštės, paskaninkite druska.

3. Paruoškite vyšnių acto padažą. Visus ingredientus, skirtus vyšnių acto padažui, sutrinkite rankiniu trintuvu.

4. Patiekite užkandį. Saulėgrąžų padažą pašildykite ir pilkite į lėkštę. Dėkite virtus grikius. Žoleles suvilgykite vyšnių acto padažu ir jomis pagardinkite patiekalą.

Eršketas su bulvėmis ir rūgštynėmis

Reikės: * 10 g rūgštynių * 1 eršketo filė (800 g) * 17 g cukraus * 1 kg bulvių * druskos

Dilgėlių ir Garšvų užtepui: * 100 g dilgėlių * 100 garšvų * 10 g moliūgų sėklų * 10 ml kanapių aliejaus * druskos

Majonezui: * 1 kiaušinio * 400 ml aliejaus * 10 ml acto druskos

Padažui: * 100 ml kanapių aliejaus * 100 ml agrastų arba kitokio vyno druskos

1. Eršketo filė supjaustykite 2 cm dydžio gabalėliais, įtrinkite druska bei cukrumi. Tada padėkite į šaldytuvą dvylikai valandų. Išėmę iš šaldytuvo džiovinkite orkaitėje 60 laipsnių temperatūroje dar 12 valandų. Džiovintą eršketą sutrinkite trintuvu.

2. Bulves nuplaukite ir nulupkite, supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštėja. Atvėsinkite ir laikykite šaldytuve iki patiekimo.

3. Paruoškite dilgėlių ir garšvų užtepą. Nuplautas dilgėles ir garšvas pamerkite į verdantį vandenį ir iškart atvėsinkite lediniame vandenyje. Žoles su moliūgų sėklomis ir kanapių aliejumi sutrinkite rankiniu trintuvu. Paskaninkite druska.

4. Paruoškite majonezą. Kiaušinį virkite 4 minutes. Nulupkite ir po truputį pildami aliejų trinkite trintuvu, kol masė sutirštės. Majonezą paskaninkite druska bei actu.

5. Rūgštynes nuplaukite ir supjaustykite šiaudeliais.

6. Paruoškite padažą. Agrastų vyną nugarinkite per pusę. Visus padažui skirtus ingredientus sutrinkite rankiniu trintuvu.

7. Sudėkite į lėkštę. Ant pusės bulvių tepkite dilgėlių ir garšvų užtepą, ant likusių – džiovintą eršketą. Įdėkite majonezo. Rūgštynes suvilgykite padažu ir uždėkite ant bulvių.

Jogurtas su rabarbarais ir ledais

Jogurto putėsiams: * 170 g jogurto * 100 ml grietinėlės * 5 g želatinos * 2 g miltelinio cukraus * 5 ml svarainių sulčių

Trapiai tešlai: * 50 g sviesto * 62 g cukraus * 62 g miltų * 1 g druskos

Grietinėlės ledams: * 42 g kiaušinių trynių * 175 g grietinėlės * 15 ml skystos gliukozės * 48 g cukraus * 175 g grietinės

Rabarbarams ir džemui: * 400 g rabarbarų * 100 g cukraus * 100 ml vandens

Lazdynų riešutų pienui: * 400 g rabarbarų * 100 g cukraus * 100 ml vandens * Vandeninių mėtų

1. Paruoškite jogurto putėsius. Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite vandens vonelėje kartu su svarainių sultimis ir sumaišykite su kambario temperatūros jogurtu.

Berkite miltelinį cukrų ir įmaišykite išplaktą grietinėlę. Putėsius supurkškite į formeles ir užšaldykite. Išimkite iš formelių ir 12 valandų laikykite šaldytuve.

2. Paruoškite trapią tešlą. Visus produktus išplakite. Tešlą iškočiokite iki 2 mm storio ir išspauskite apskritimus. Dėkite ant silikoninių kilimėlių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5 minutes.

3. Paruoškite grietinėlės ledus. Trynius, cukrų ir gliukozę plakite ant vandens vonelės (iki 82 oC). Užplikykite karšta grietinėle ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Įmaišykite grietinę. Ledus išsukite ledų aparate.

4. Paruoškite rabarbarus. Supjaustykite juos kubeliais. Užvirkite cukrų ir vandenį ir nuplikykite juo rabarbarus. Į likusį sirupą nuo rabarbarų kubelių dėkite rabarbarų nuopjovas ir virkite, kol išgaruos visas skystis. Sutrinkite rankiniu trintuvu.

5. Paruoškite lazdyno riešutų pieną. Lazdyno riešutus pakepinkite ir nulupkite. Sutrinkite su pienu ir cukrumi. Garinkite nuolat maišydami, kol sutirštės.

6. Vandenines mėtas nuplaukite, išdžiovinkite ir sutrinkite.

7. Patiekite desertą. Jogurto putėsius apibarstykite džiovintomis mėtomis. Rabarbarus sumaišykite su džemu ir dėkite į lėkštę. Šalia pašlakstykite lazdynų riešutų pieno. Ant trapios tešlos sausainių sudėkite grietinėlės ledus.

Sula su juodaisiais serbentais

Juodųjų serbentų lapų sirupui: * 20 g juodųjų serbentų lapų * 75 g cukraus * 75 g vandens

Sulai: * 1 l sulos * 100 g cukraus

1. Cukrų ir vandenį užvirkite. Atvėsusį sirupą sutrinkite su juodųjų serbentų lapais ir nukoškite.

2. Paruoškite sulą. Sumaišykite ją su cukrumi, supilkite į stiklainį ir rauginkite 5 dienas kambario temperatūroje.

3. Sumaišykite sulą su juodųjų serbentų lapų sirupu ir patiekite stiklinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.