Italas šefas išdavė tikros picos paslaptis

Kuo skiriasi lietuviški ir itališki pusryčiai? 

 Pica „Margarita“.<br> 123rf.com nuotr.
 Pica „Margarita“.<br> 123rf.com nuotr.
 Italų virtuvės pasididžiavimas – pica.<br> TV nuotr.
 Italų virtuvės pasididžiavimas – pica.<br> TV nuotr.
 G.L.Demarco ir A.Gadžijevas dalijosi savo virtuvės paslaptimis.<br> TV nuotr.
 G.L.Demarco ir A.Gadžijevas dalijosi savo virtuvės paslaptimis.<br> TV nuotr.
 Morengo desertas su maskarponės kremu.<br> TV nuotr.
 Morengo desertas su maskarponės kremu.<br> TV nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-09-15 13:41

Konditeris Ali Gadžijevas nuo vaikystės rytais pripratęs valgyti košę, ir šią tradiciją dabar puoselėja su sūnumi.  

Tuo tarpu italas virtuvės šefas Gianas Luca Demarco stebisi lietuvių įpročiu valgyti sočius pusryčius: „Jūs valgote lyg eidami į karą“. 

Ali į tai atšovė, kad italai, turėdami penkias valandas siestos, gali sau leisti dienos metu daug kartų valgyti, todėl jiems pusryčiams ir užtenka kavos puodelio. 

Šmaikščiai „pasikandžiodami“ ir vienas kitą papildydami du virtuvės šefai laidos „Gardu gardu“ filmavimo studijoje gamino patiekalus.

Gianas Luca, kažkada gavęs iš Ali pastabą, jog beveik negamina tradicinių itališkų patiekalų, šį kartą pasidalino picos receptu. Tiesiai iš profesionalaus virtuvės šefo ir dar italo lūpų sklindantys naudingi patarimai bei vaizdingi pasakojimai, kaip teisingai užmaišyti, išminkyti ir „užauginti“ tešlą, kokius ingredientus geriausiai rinktis, sugundys pabandyti tikrą itališką picą išsikepti namie net ir virtuvės naujoką.

Ali taip pat šį kartą pasidavė itališkų produktų kerams ir pagamino prancūziško morengo desertą su maskarponės kremu, kurį pagardino egzotiškų skonių deriniu. 

Kas konditerijos šefui Ali primena Karibus, koks itališkas produktas Giano Lucos nuomone yra riebiausias pasaulyje ir ką bene garsiausias italas Lietuvoje laiko prie lovos vietoj knygų – sužinosite šį šeštadienį įsijungę televizijos laidą „Gardu Gardu“. 

Ką studijoje gamino Gianas Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?

Itališka pica su mocarelos sūriu (Giano Lucos Demarco receptas)

Padui reikės:

600 g kvietinių „00“ tipo miltų,

300–400 ml šilto vandens,

15 g mielių,

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

2 šaukštelių druskos.

Įdarui reikės:

400 g (mažos skardinės) konservuotų smulkintų pomidorų,

2 mocarelos sūrio rutuliukų,

žiupsnelio druskos,

4 v. š. aliejaus,

2 a. š. džiovinto raudonėlio,

šviežių bazilikų lapelių.

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje. Iš miltų suberti ant darbastalio kauburėlį ir jame suformuoti duobutę, į kurią palaipsniui ir iš lėto pilti vandenį bei po truputį minkyti tešlą. 

Kol dar tešla sausa ir biri, suberti druską ir užpilti aliejumi. Vandens kiekis priklauso nuo miltų ir nuo patalpoje esančios drėgmės. 

Minkyti iki minkštos vientisos masės. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką lygiu paviršiumi, įdėti į miltais pabarstytą indą, uždengti maistine plėvelė, kad nekvėpuotų, ir palikti šiltai, kad iškiltų (22°C temperatūroje kyla apie 2 val.). 

Delnus ištepti aliejumi ir iškilusią tešlą pirštais paskleisti orkaitės skardoje. Jei norite storapadės picos, palikti skardoje paskleistą tešlą, kad dar kartą iškiltų. 

Prieš dedant į orkaitę aptepti smulkintais pomidorais, sumaišytais su alyvuogių aliejumi ir džiovintais raudonėliais, uždėti griežinėliais pjaustytą mocarelą. Kepti iki 200–220°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. 

Jau iškeptą picą apibarstyti plėšytais šviežio baziliko lapeliais. Skanaus!

Morengo desertas su maskarponės kremu (Ali Gadžijevo receptas)

Morengui reikės:

120 g (4 kiaušinių) kiaušinių baltymų,

5 v. š. cukraus pudros,

4 v. š. cukraus. 

Maskarponės kremui reikės:

100 ml grietinėlės,

1 v. š. (su kaupu) maskarponės sūrio,

1 a. š. vanilinio cukraus,

žiupsnelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės,

kelių šviežios mėtos lapelių.

Papuošti reikės:

1 mango vaisiaus,

žiupsnelio juodo šokolado drožlių,

kelių šviežios mėtos lapelių. 

Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų, palaipsniui suberti cukraus pudrą ir cukrų. Lopetėle tolygiai paskleisti išplaktus baltymus maždaug 2 cm storio sluoksniu ant kepimo skardoje iškloto kepimo popieriaus. Kepti iki 80°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 

Iškeptą morengą atvėsinti. Geriausia jį pasiruošti iš vakaro. 

Į plakimo indą supilti šaltą grietinėlę, suberti tarkuotą žaliosios citrinos žievelę, šviežios mėtos lapelius ir paplakti elektriniu plakikliu 3–5 sekundes. 

Tada įberti vanilinio cukraus ir vėl trumpai paplakti. Po to įdėti maskarponės sūrio ir trumpais intervalais, maždaug 3 kartus po 5 sekundes, vėl paplakti. Svarbu neperplakti, kad nesusidarytų sviestas. 

Desertinėse taurėse sluoksniuojame laužytą morengą, maskarponės kremą ir nuluptą bei kubeliais supjaustytą mango vaisių. Puošiame  šviežios mėtos lapeliais ir juodojo šokolado drožlėmis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.