Septyniolikamečio virtuvės meistro receptai vakaronei su draugais

Projekto „52 kartai“ autorius Robertas Daskevičius šį kartą įamžino virtuvės šefo Mantvydo Riškaus receptus. Jam vos septyniolika, jis dar mokosi mokykloje, tačiau jo noras ir entuziazmas gaminti – begalinis.

 R.Daskevičiaus nuotr.
 R.Daskevičiaus nuotr.
 R.Daskevičiaus nuotr.
 R.Daskevičiaus nuotr.
 R.Daskevičiaus nuotr.
 R.Daskevičiaus nuotr.
 R.Daskevičiaus nuotr.
 R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-01-18 16:28

Todėl šį kartą – jo meniu draugų vakarienei.

Mini picos

Raugui: 50 g aukščiausios rūšies miltų, 50 ml vandens, 1 g šviežių mielių.

Tešlai: 500 g aukščiausios rūšies miltų, 335 ml vandens, 8 g šviežių mielių, 10 g sauso miežinio salyklo ekstrakto, 10 g smulkios jūros druskos, 5 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus, 100 g raugo.

Padažui: 1 skardinės konservuotų pomidorų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, žiupsnio raudonėlių, žiupsnio druskos.

Picų įdarui: įvairių vyšninių pomidorų, kumpio, alyvuogių aliejaus, parmezano, mocarelos, gražgarsčių lapelių.

1. Iš pradžių užmaišykite raugą: vandenyje išmaišykite mieles ir suberkite miltus. Palikite kambario temperatūroje apie 8 valandas. Geriausia raugą užmaišyti vakare, o rytą įdėti į šaldytuvą, kol jo prireiks tešlai gaminti.

2. Kitą dieną gaminkite tešlą: į didelį dubenį suberkite miltus ir salyklą (jei neturite, dėkite tiek pat cukraus). Pamaišykite, kad salyklas būtų tolygiai pasiskirstęs. Tada į kitą mažesnį dubenį supilkite vandenį, jame rankomis ar virtuvine šluotele įmaišykite mieles. Į miltų mišinį supilkite vandenį su mielėmis, raugą ir išmaišykite, kol tešla sutirštės. Įberkite druskos ir toliau maišykite, kol masė taps vientisa ir nebeliks neišmaišytų miltų (jei šaukštu sunku maišyti, minkykite rankomis, bet nenustebkite, kad tešla lips prie rankų). Kai tešla taps vientisa, supilkite aliejų, dar paminkykite ir išėmę tešlą iš dubens padėkite ant stalo. Minkykite ją apie 3–4 minutes, kol taps elastinga. Tada sudėkite tešlą į dubenį, uždenkite dangčiu ar maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.

3. Picos tešlą suformuokite į rutuliukus po 50 g, juos kildinkite uždengtus kambario temperatūroje apie 2 valandas.

4. Pagaminkite padažą. Pomidorus supilkite į sietelį ir palikite 10 minučių, kad nusausėtų. Tada sudėkite likusius produktus ir viską sutrinkite trintuvu.

5. Įkaitinkite orkaitę iki maksimumo, tada išminkykite tešlą į apskritimus, užtepkite padažo, sudėkite sūrį ir kepkite orkaitėje. Ant iškepusios picos sudėkite kumpį, pomidorus, patarkuokite sūrio ir pabarstykite žolelių, pašlakstykite aliejaus.

Biskvitas su šaltalankių kremu

Biskvitui: 25 g kukurūzų krakmolo, 25 g aukščiausios rūšies miltų, 2 kiaušinių, 50 g cukraus, 20 g sviesto, 20 ml pieno, šlakelio vanilės ekstrakto, žiupsnelio druskos, šlakelio citrinos sulčių.

Vaisiams: apelsino, greipfruto, 10 g romo, 20 g cukraus, 100 ml vandens.

Šaltalankių kremui: šaltalankių, 200 ml grietinėlės, 50 ml šaltalankių tyrės, 10 ml romo, 50 g cukraus, šiek tiek vanilės, 2 g želatinos.

Riešutams: 50 g pekaninių karijų, 100 g cukraus, šiek tiek vandens.

1. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus išplakite su šiek tiek citrinos sulčių. Kitame inde išplakite lydytą sviestą su cukrumi, pienu, kiaušinių tryniais, vanile, druska. Į šį mišinį lengvai įmaišykite baltymus, o tada įsijokite kukurūzų krakmolą ir miltus. Visą mišinį sudėkite į kepimo popieriumi išklotą mažą torto formą, prieš tai ją ištepę sviestu. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes arba kol įkišus pagaliuką jis liks švarus.

2. Paruoškite sirupą vaisiams mirkyti iš romo, cukraus ir vandens. Padalinkite į dvi dalis: į vieną sumerkite apelsinų skilteles be odelių, į kitą – greipfrutų.

3. Šaltalankių uogas pakaitinkite su cukrumi pagal skonį ir įpilkite šiek tiek vandens. Pavirinę susmulkinkite trintuvu ir perkoškite per smulkų sietelį – gausite tyrę. Tada gaminkite šaltalankių kremą. Želatiną ištirpinkite rome bei šaltalankių tyrėje, įdėkite cukrų. Kai želatina ištirps, išplakite grietinėlę ir švelniai įmaišykite į plaktą grietinėlę šaltalankių bei romo mišinį. Sudėkite į konditerinį maišą arba patiekite paprastai – įdėkite keletą šaukštų šalia biskvito gabalėlio ir sirupe mirkytų vaisių.

4. Paruoškite riešutus – visus jiems skirtus ingredientus sudėkite į nedidelį puodą ir kaitinkite, kol cukrus pradės karamelizuotis. Kelis gražius riešutus atidėkite, o likusius išpilkite ant kepimo popieriaus ir leiskite atvėsti. Juos vėliau sutrinkite trintuvu. Desertą pagardinkite sveikomis ir maltomis pekaninėmis karijomis.

Rizotas su burokėliais

Rizotui: 4 saujų rizoto ryžių, 1 svogūno, 1 saliero lapkočio, 50 g sviesto, stiklinės raudonojo vyno, 1 l vištienos sultinio, 1 didelio burokėlio, 25 g parmezano, 2 šaukštų balzaminio acto, kumpio, 1 rūgštaus obuolio.

Ropei: 1 ropės, 2 šaukštų baltojo vyno acto, 25 g cukraus, žiupsnio druskos, kelių šaukštų vandens.

1. Svogūnus ir salierus supjaustykite kubeliais ir kepkite su sviestu ant vidutinės ugnies. Kai suminkštės (maždaug po 5 min.), berkite ryžius ir dar pakepinkite tris minutes. Pilkite vyną, padidinkite ugnį ir nugarinkite. Po samtį pilkite sultinį ir nuolat maišykite. Supylę 5 samčius sultinio, suberkite pusę smulkiais kubeliais pjaustyto burokėlio. Jį prieš tai reikia kepti neluptą suvyniotą į foliją iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas. Toliau pilkite sultinį ir virkite rizotą nuolat maišydami, kol ryžiai taps „al dente“. Tada suberkite parmezaną, įpilkite pusę samčio sultinio, išmaišykite ir palikite kelioms minutėms pastovėti uždengę.

2. Kitą pusę burokėlio supjaustykite riekelėmis ir pakepinkite keptuvėje su balzaminiu actu.

3. Prieš ruošdami rizotą paruoškite ropę. Supjaustykite ją plonomis riekelėmis ir užmarinuokite tirpale iš acto, cukraus, druskos ir vandens.

4. Supjaustykite obuolį, paruoškite kumpį – suplėšykite jį mažais gabalėliais.

5. Į lėkštę dėkite burokėlių rizotą, ant viršaus – kumpio gabalėlius, ant jų – pakepintą burokėlį, obuolį ir ropės riekeles. Galite pagardinti žalumynais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.