Žinomai desertų kūrėjai tikru išbandymu tapo spurgos

Kotryna Starkienė (37 m.) žino tokių desertų receptų, kurie negali nepavykti. Vienas jų – vyšnių pyragas, kurio skoniui niekas nelieka abejingas. Bet kaip mėgaujantis desertais nepakenkti figūrai? Jų kūrėja patarė skanėstais dalytis su draugais ar kaimynais.

K.Starkienė kaskart ruošia vis kitus saldumynus – daryti tuos pačius neįdomu.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
K.Starkienė kaskart ruošia vis kitus saldumynus – daryti tuos pačius neįdomu.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
K.Starkienė kaskart ruošia vis kitus saldumynus – daryti tuos pačius neįdomu.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
K.Starkienė kaskart ruošia vis kitus saldumynus – daryti tuos pačius neįdomu.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
Vyšnių pyragas.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
Vyšnių pyragas.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
Šokoladinės Rugsėjo 1-osios bandelės.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
Šokoladinės Rugsėjo 1-osios bandelės.<br>„Beatos virtuvė“/Dovilės Jakštaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 31, 2018, 12:49 PM

Buvusi sporto, laisvalaikio ir verslo komplekso vadovė K.Starkienė, susilaukusi antros dukters Elzės, kuriai dabar penkeri metai, nebegrįžo į darbus.

Kotryna turi ką veikti ir namuose – jai svarbu, kad šeima valgytų jos paruoštą maistą.

Penktadieniais namiškiai visada palepinami pyragu, tortu, sausainiais ar ledais.

Ne veltui K.Starkienė šių skanėstų receptus ir šeimos istorijas sudėjo į pirmą kulinarinę knygą „Penktadienio desertai“, kurią vartant kiekvienam gali apsalti širdis.

„Visai nesigailiu dėl savo sprendimo pasitraukti iš darbo“, – patikino keliautojo ir televizijos laidų vedėjo bei prodiuserio Martyno Starkaus žmona, socialiniame tinkle šmaikščiai prisistatanti kepėja.

Virtuvėje besisukančią mamą labai dažnai stebi rudenį į antrą klasę eisianti Mėta ir jos sesuo Elzė.

Atžalos kartais ir pačios nori ką nors skanaus pagaminti, Kotryna joms padeda ir pataria.

Kauno technologijos universitete K.Starkienė studijavo maisto pramonės technologijų mokslus, po to Vilniaus kolegijoje – maitinimo verslą.

„Visada nemažai gaminau, bet susilaukusi vaikų pradėjau dar daugiau ruošti maistą pati. Ir tų pačių saldumynų ruošiu daugiau negu įprastai.

Taip netikėtai atsirado ir tinklaraštis – draugės vis prašydavo pasidalinti kokiu nors receptu šventei. Nelabai prisimindavau tortų ar pyragų receptus, nes vis gamindavau naujus – man neįdomu daryti tą patį per tą patį. Todėl tinklaraštis, kuris turėjo tapti kaip receptų knyga man ir šeimai, draugams, išaugo į didesnį projektėlį“, – šypsodamasi pasakojo kulinarinės knygos autorė.

Kadangi per metus įprastai būna 52 penktadieniai, tiek receptų ir galima rasti K.Starkienės knygoje.

Visi skanėstai, žinoma, skirtingi, nes tokį iššūkį priėmė pati Kotryna. Ji pažadėjo kiekvieną penktadienį paruošti po naują desertą, kurio anksčiau nebuvo bandžiusi.

Nors lietuviški tradiciniai desertai daugeliui gerai žinomi ir jų nėra tiek daug, K.Starkienė receptų sėmėsi iš savo močiutės, iš kitų knygų, kurių iš svetur parvežė keliautojas vyras, arba sujungė dviejų skanėstų receptūras.

Kadangi Kotrynos senelis taip pat nemažai keliavo, grįžęs namo pasakodavo apie ragautus desertus.

Iš pasakojimo močiutė perprasdavo, kaip jį pagaminti. Todėl anuomet Kotrynos močiutė kūrė įdomius, išskirtinius skanėstus.

Tai, kas liko iš močiutės, mamos ir tetų užrašų, neliko pamiršta – Kotryna daug ką pakartojo savo virtuvėje.

„Daugiausia įkvėpimo ieškau knygose, ne internete. Jame sunku ieškoti, ten labai daug informacijos, o knygą vartai ir už ko nors užsikabini.

Radusi receptą kartais jį perdarydavau, ko nors pridėdavau“, – pasakojo K.Starkienė.

„Penktadienio desertų“ autorei ne visada pavykdavo pagaminti skanėstą iš pirmo karto. Kai praėjusiais metais grįžo iš atostogų Ispanijoje, Kotryna namuose sumanė išvirti tradicines ispaniškas spurgas čiūras (churros), kurias su vaikais valgė toje šalyje.

Tačiau bandymas buvo nesėkmingas, o nesėkmės priežastimi tapo netinkamas tešlos paruošimas. Gaminant tešlą joje neturėtų būti oro burbuliukų, kitaip spurgos, virdamos riebaluose, sprogs. Taip ir nutiko Kotrynai – virdamos spurgos taip sprogo, kad net pakibo ant lubų.

Tik vėliau moteris internete perskaitė, kad verdant šias spurgas pirmąkart nemažai kulinarų nusidegina ir net atsiduria ligoninėse, nes nelabai žino jų ruošimo technologijos.

„Daugiau jų nebandžiau“, – prisipažino K.Starkienė.

Kotrynai nepavyksta pagaminti ir tradicinių lietuviškų spurgų, todėl ji net nebebando perprasti jų receptūros. O kai kurie desertai pavyksta puikiai iš pirmo karto, tačiau kitus kartus tokio pat rezultato nesisekdavo pasiekti. „Nebesuprasdavau, ką darau ne taip, kad saldumynai – ne tokie, kaip įprastai“, – apie nesusipratimus virtuvėje pasakojo knygos autorė.

Į knygą Kotryna sudėjo nemažai skanėstų receptų, kurie nebus per sudėtingi ir pradedančiam jų gamintojui. Bet taip pat joje yra sudėtingų, net kelias dienas gaminamų desertų receptų, tarkime, torto „Napoleonas“. Šiam konditerijos gaminiui sluoksniuotą tešlą reikia šaldyti, lankstyti, kočioti, o kremą virti.

„Lietuviai mėgsta greitai pagaminamus, paprastesnius desertus. Man patinka sudėtingai paruošiami skanėstai, patinka iššūkiai“, – tikino Kotryna, knygos puslapiuose pažėrusi lengvų, įdomių ir keblesnių receptūrų.

Kai kuriems pyragams paruošti tereikia pusvalandžio, o jų skonis – fantastiškas. Vienas jų – vyšnių pyragas.

„Kas mano namuose paragaudavo to pyrago, sakydavo: „Ne, aš tikrai neiškepsiu tokio, nes nemoku paruošti tešlos.“

Bet visiems jis pavyksta, nes pagaminti trapią tešlą labai paprasta“, – patikino K.Starkienė.

Pirmieji Kotrynos skanėstų paragauja vyras ir dukros, bet viskas iš karto nesuvalgoma. Desertų lieka draugams, kaimynams.

Kadangi dukros mato virtuvėje skanėstus gaminančią mamą, jos norėtų jai padėti. Bet Kotryna, jei pirmąkart ką nors mėgina, vaikų į virtuvę neįsileidžia.

Su atžalomis ji įprastai ruošia kalėdinius skanėstus – imbierinius sausainius, meduolinius namelius. Vyresnioji Mėta kartais pusryčiams kepa blynus ir patiekia su uogiene.

Tačiau M.Starkus prie viryklės nebesiartina – vyras žmonai juokais priekaištauja, neva ji nužudžiusi jo kulinarinį talentą.

„Kadangi gaminu aš, jam nebeliko vietos virtuvėje. Todėl sukūrus šeimą man nepavyko pamatyti jo kulinarinių sugebėjimų, nors tikino, kad iki tol jis puikiai gamindavo“, – juokdamasi pasakojo Kotryna.

Žmona pastebėjo, kad vyras anksčiau nebuvo išrankus jos desertams, o dabar toks tapo – bet kokio skanėsto jam neįsiūlysi.

Martyno mėgstamiausias gardumynas – šokoladiniai eklerai, kuriuos jis galėtų valgyti visada. Jam taip pat patinka pyragai su kremais, sunkūs, tarsi šlapi desertai.

Kadangi penktadienio vakaras – įžanga į savaitgalį, Kotrynai ši diena tarsi šventė, nes namiškiai būna namuose ir būtina juos palepinti skanumynais. Jos desertai – įvairiausi, tačiau būtinai saldūs, purūs.

„Pasisakau už sveiką gyvenseną, visur kitur labai stengiuosi laikytis sveikos mitybos principų. Bet desertas – šventė, jis skirtas ne kiekvienai dienai.

Mano manymu, jis tikrai turi būti skanus. Kol kas nesu ragavusi nė vieno sveikuoliško deserto, paruošto be miltų, cukraus, sviesto, kiaušinių, kuris būtų labai skanus.

Man atrodo, jeigu leidi sau suvalgyti desertą, leisk rinktis tokį, kokio nori. Kartais ir aš eksperimentuoju, nededu kokio nors produkto, bet šventėms tikrai ruošiu gardžius saldumynus“, – tvirtino pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.