Ruošdama valgį Svetlana atsižvelgia ir į savo sutuoktinio gydytojo Angelo Acquistos (65 m.) rekomendacijas, kurias galima rasti jo pirmojoje dar 2006 metais išleistoje ir bestseleriu tapusioje knygoje „Viduržemio jūros regiono receptai“ („Mediterranean Prescription“).
Knygoje pulmonologas ir vidaus ligų gydytojas A.Acquista aprašė bėdas, susijusias su persivalgymu, ir jų sprendimo būdus, patarė, kaip teisingai maitintis.
Moteris pasidžiaugė, kad dabar, praėjus beveik 15 metų po to, kai jos sutuoktinis parašė minėtą knygą, jau visi pripažįsta: Viduržemio jūros regiono mityba yra pati sveikiausia. Beje, minėta knyga – ne vienintelė, kurią parašė gydytojas A.Acquista.
Prieš aštuonerius metus jis išleido knygą „Viduržemio jūros regiono patiekalai: 25 gardūs receptai ir 7 Sicilijos superproduktai svoriui numesti“ („Mediterranean Meals: 25 Delicious Recipes and the 7 Sicilian Superfoods to Lose Weight“).
Dar viena knyga vadinasi „Viduržemio jūros šeimos stalas“ („The Mediterranean Family Table“).
„Tą knygą mes iš esmės rašėme dviese. Čia yra ir kai kurie mano valgių receptai, kuriuos aš ruošiu vaikams – tai mūsų bendri mėgstami receptai, mūsų vaikų mėgstami receptai“, – pasakojo Svetlana.
Nors pastovėti prie puodų mėgsta tiek A.Acquista, vis dėlto pusryčius vaikams dažniausiai ruošia mama.
„Visada pusryčiams valgome uogas. Taip pat dažniausiai būna pateikiami vaikų mėgstami kiaušiniai. Vaikai žino, kad tai puikus maistas smegenims ir visam organizmui vystytis, ypač jei valgomi rytą.
Kiaušinius stengiuosi ruošti kuo įvairiau – ne vien keptus ar virtus. O kiaušiniai yra iš mūsų nuosavo ūkio, esančio dvi valandos kelio automobiliu nuo Niujorko, kur vaikų pageidavimu važiuojame kiekvieną savaitgalį.
Taip pat pusryčiams dažnai kepu blynelius, verdu košę – kasdien ką nors kito. Paprastai vaikai man iš vakaro pasako, ko rytą norės, kad nebūtų jokių staigmenų ir negautų to, kas nepatinka“, – sakė S.Griaznova.
Rikotos blyneliai
Receptas iš A.Acquistos knygos „Viduržemio jūros šeimos stalas“: „Šis receptas pakels jūsų pusryčių blynelius į kitą lygį.“
Reikės (4 porcijoms):
- 170 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1/4 a. š. valgomosios sodos
- 1/4 a. š. druskos
- 1,5 v. š. cukraus
- 125 g rikotos (aš renkuosi riebią)
- 1/2 stiklinės riebaus pieno
- 1 v. š. rapsų aliejaus
- 2 kiaušinių
- klevų sirupo pagardinti
- uogų papuošti (patartina)
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą, druską ir cukrų.
Atskirame dubenyje sumaišykite rikotą, pieną, aliejų ir kiaušinius. Gerai išmaišykite.
Sumaišykite rikotos mišinį su sausų produktų mišiniu. Pakankamai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų, bet nepermaišykite. Palikite pastovėti 10 min.
Uždėkite nepridegančią keptuvę ant vidutinės kaitros. Kai ji įkaista, įpilkite į keptuvę po 1–2 v. š. tešlos kiekvienam blyneliui (vaikams patinka maži blyneliai), palikdami pakankamai vietos tarp jų, kad nesusiliestų.
Kepkite po 1 minutę iš abiejų pusių, kol paruduos.
Sudėkite blynelius į pašildytą lėkštę, apšlakstykite klevų sirupu ir, jei norite, papuoškite uogomis.