Nuo vaikystės pyragais stebinusi grafikos dizainerė gardumynus kepa net augintinei

Sekmadienio pyragai virto tradicija, o saldžios nuotaikos aprašymai – atskira socialinio tinklo paskyra. Dešimtmetį reklamos srityje nardanti grafikos dizainerė-maketuotoja Domantė Čyžaitė (34 m.) neseniai taip įsisuko į sveikų desertų pasaulį, kad sausainius pradėjo kepti ir savo augintinei Tapai.

 Pomėgį eksperimentuoti virtuvėje Domantė turi nuo vaikystės, tik jį buvo užleidusi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pomėgį eksperimentuoti virtuvėje Domantė turi nuo vaikystės, tik jį buvo užleidusi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pūstų ryžių pyragėliai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pūstų ryžių pyragėliai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pyragėliai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pyragėliai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pomėgį eksperimentuoti virtuvėje Domantė turi nuo vaikystės, tik jį buvo užleidusi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pomėgį eksperimentuoti virtuvėje Domantė turi nuo vaikystės, tik jį buvo užleidusi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Ryžainiai avietainiai<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Ryžainiai avietainiai<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Imbierinės meduolinės eglutės<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Imbierinės meduolinės eglutės<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 13, 2021, 7:13 PM

Pomėgį eksperimentuoti virtuvėje Domantė turi nuo vaikystės, tik jį buvo užleidusi. Būdama visai maža ji padėdavo mamai gaminti maistą, o apie šešiametės keptus obuolių pyragus su nuostaba jau kalbėjo visi kaimynai.

Prieš kelerius metus šis pomėgis tarsi atgijo – Domantė iškepė morkų pyragą draugės mergvakariui. Merginos juo tiesiog mėgavosi! Toks įvertinimas Domantei patiko ir ji pamanė – reikia kepti dažniau.

Visai netrukus ant stalo jau garavo burokėlių braunis.

Kitą sekmadienį – citrininis cukinijų keksas, dar kitą – kakavinis keksas su baltojo šokolado glaistu. Taip atsirado sekmadienio kepinių tradicija, kuri tęsiasi iki šios dienos.

Kadangi Domantė stengiasi kuo daugiau judėti, sportuoti, nevartoja alkoholio, nerūko ir bando kuo švariau maitintis, ėmė galvoti, kaip desertus paversti sveikesniais.

Ji ėmė bandyti gaminti desertus, kuriuose kvietiniai miltai pakeičiami įvairių riešutų ir avižiniais miltais, o cukrus – sveikesniais pakaitalais (medumi, agavų ir klevų sirupu, datulėmis).

„Nesu mitybos specialistė ir viskas, kuo dalijuosi, yra mano patirtis ir nuomonė. Nesiekiu įrodyti, kad vieni ar kiti produktai yra sveiki ar nesveiki, kad ko nors galima ar negalima vartoti. Stengiuosi kartkartėmis iškepti ir tokį pyragą, kuriame yra kvietinių miltų, cukraus, šokolado“, – paaiškino Domantė.Juk jei norisi, kodėl neparagavus? Net tinklo „Instagram“ paskyroje „Skaniai kepa“ ji dažnai savo sekėjams pabrėžia, jog kartais tai ne tik galima, bet tiesiog reikia!

„Nieko sau nedraudžiu, tik pagalvoju, ar mano kūnui tuo metu vieno ar kito reikia, ar jis padėkos už tai, ar atvirkščiai – sakys, kad jau per daug čia visko prikišai“, – šypsojosi grafikos dizainerė.

Mintis kurti paskyrą „Skaniai kepa“ Domantei kilo pradėjus sekmadienio kepinių tradiciją ir ėmus dalintis nuotraukomis asmeninėje paskyroje.

„Sekmadienio tradicijos rezultatais dalydavausi su arčiausiai manęs gyvenančiais draugais. Sulaukdavau daugybės pagyrų. Taip kilo vis didesnis noras kepti ir dalintis“, – apie prieš metus pradėtą dar vieną tradiciją pasakojo Domantė.

Čia ji dalijasi receptais ir nori žmonėms parodyti, kad pasigaminti sveiką desertą namie gali būti paprasta.

Turėti šaldytuve arba šaldymo kameroje desertą visai savaitei – irgi puikus dalykas.

„Su šia paskyra atsiskleidė dar kelios mano profesijos: kepėja, maisto fotografė ir tekstų rašytoja.

Kartais žmogus net pats negali žinoti, kiek visko moka ir gali! Žinoma, iki profesionalių kadrų ir tekstų dar daug kelio reikia nueiti, bet mažais žingsneliais ir po truputį. Tikiuosi savo kasdienybėje tam rasti vis daugiau laiko“, – sakė Domantė.

Moteris juokavo, kad kartu su ja kepa ir jos augintinė – 10 metų mišrūnė Tapa. Tiksliau, labiau padeda tvarkytis virtuvėje – vis laukia nosį iškėlusi, kada galės kokį nukritusį trupinuką sulaižyti.

Pasak šeimininkės, Tapa yra gurmanė ir mėgsta įvairų ėdesį. Žinoma, tą, kurį gali ėsti šunys. Todėl neseniai Domantei kilo mintis ką nors iškepti ir jai.

„Iškepiau sausainių, paragavau jų ir pati. Supratau, kad, pagardinti tirpintu šokoladu ar uogiene, jie puikiai tiktų ir žmonėms. Kepsiu dar!“ – planus išdėstė Domantė.

TRAŠKŪS PŪSTŲ RYŽIŲ PYRAGĖLIAI

Patiekalui reikia:

- 1 puodelio pūstų ryžių

- 1/2 puodelio moliūgų sėklų

- 1/2 puodelio kapotų migdolų

- 1/4 puodelio ispaninių šalavijų sėklų

- 1/2 puodelio riešutų sviesto

- 1/3 puodelio agavų sirupo

- 4 v. š. kokosų aliejaus

- žiupsnelio druskos

- 3 v. š. kakavos

- 1 a. š. cinamono

- 100 g juodojo šokolado

Paruošimas:

Pūstus ryžius, moliūgų sėklas ir kapotus migdolus apie 20 minučių pakepinkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (pakepus 10 minučių pamaišykite). Tada juos sumaišykite su ispaninių šalavijų sėklomis. Riešutų sviestą, agavų sirupą, 3 šaukštus kokosų aliejaus ir druską maišydami kaitinkite nedideliame puode. Kai viskas išsilydys, išjunkite viryklę ir įmaišykite kakavą su cinamonu. Tuomet greitai suberkite ryžių, sėklų bei riešutų masę ir viską gerai išmaišykite. Gautą masę lygiomis dalimis sudėkite į keksiukų formeles (galima rinktis ir kitokias) ir dėkite į šaldymo kamerą, kad šiek tiek pastingtų.

Išlydykite šokoladą su kokosų aliejumi. Pilkite maždaug po pusantro šaukštelio šokolado ant kiekvieno pyragėlio, papuoškite ir dėkite nakčiai į šaldymo kamerą.

RYŽAINIAI AVIETAINIAI

Patiekalui reikia:

- 0,5 puodelio virtų laukinių arba rudųjų ryžių

- 1 puodelio mirkytų datulių

- 0,5 puodelio kokosų drožlių

- keleto žiupsnelių druskos

- 1 puodelio šiek tiek pasmulkintų šaldytų aviečių

Paruošimas:

Visus produktus, išskyrus šaldytas avietes, dėkite į maisto smulkintuvą ir smulkinkite tol, kol masė taps vientisa. Sluoksniuokite. Pusę gautos masės dėkite į kepimo popieriumi išklotą maždaug 7x12 cm kepimo formą ar kitokį indą (aš naudojau paprasčiausią plastikinį indą).

Ant viršaus dėkite avietes ir ant jų likusią dalį ryžių masės. Rankomis ar mentele šiek tiek paspauskite. Dėkite į šaldymo kamerą. Geriausia palaikyti per naktį. Ištraukę iš kameros supjaustykite gabalėliais, pabarstykite kokosų drožlėmis, ragaukite.

IMBIERINĖS MEDUOLINĖS EGLUTĖS

Patiekalui reikia:

- 125 g avižų miltų

- 100 g migdolų miltų

- 115 g cukraus

- 1 a. š. kepimo miltelių

- 1,5 a. š. cinamono

- 1 a. š. malto imbiero

- 0,5 a. š. malto muskato

- 0,5 a. š. maltų gvazdikėlių

- 0,5 a. š. druskos

- 100 ml pieno

- 55 ml aliejaus

- 2 kiaušinių

- 1 a. š. romo aromato

Paruošimas:

Dideliame inde sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą, muskatą, gvazdikėlius ir druską. Kitame inde kiaušinius išplakite su pienu, aliejumi ir romo aromatu. Į gautą masę supilkite sausus produktus. Viską gerai išmaišykite. Dėkite masę į keksiukų formeles, kad užsipildytų maždaug trys ketvirčiai.

Kepkite apie 30 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusias eglutes traukite iš orkaitės, palaukite, kol atvės. Viršų galite pabarstyti milteliniu cukrumi arba papuošti glajumi.

PYRAGĖLIAI BE ŽODŽIŲ

Patiekalui reikia:

- 1 puodelio baltojo šokolado gabalėlių

- 2 v. š. kokosų aliejaus

- 0,5 puodelio riešutų sviesto

- 40 g vanilės skonio proteino miltelių

- aviečių ir ispaninių šalavijų (chia) sėklų džemo

Paruošimas:

Iš 200 g šaldytų aviečių, 2 v. š. ispaninių šalavijų sėklų ir 2 v. š. medaus pasigaminkite džemą. Džemo bus šiek tiek daugiau, nei reikia, bet šaldytuve jį galima laikyti apie savaitę. Jis liks su blynais ar varškėčiais. Šaldytas avietes suberkite į nedidelį puodą ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol uogos atitirps ir išskirs sultis. Užvirus dar pavirkite apie 2–3 minutes. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite medų ir sėklas. Tegul atvėsta.

Baltojo šokolado sluoksnis. Baltą šokoladą išlydykite kartu su kokosų aliejumi. Į keksiukų (galima naudoti ir kitokias) formeles pilkite po gerą arbatinį šaukštelį gautos masės ir dėkite į šaldymo kamerą, kad pastingtų. Nesupilkite visko, nes šokoladu dar reikės apipilti pyragėlių viršų.

Sausainio sluoksnis. Imkite riešutų sviestą ir proteino miltelius. Gerai išmaišykite, kad būtų vientisa masė. Padalykite į tiek rutuliukų, kiek yra formelių su pirmuoju sluoksniu. Šiek tiek suplokite ir sudėkite ant sustingusio pirmojo sluoksnio.

Aviečių džemo sluoksnis. Dėkite po šaukštelį aviečių džemo į kiekvieną formelę ir viską užpilkite likusiu šokoladu. Nakčiai dėkite formeles į šaldymo kamerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.