Virėju beveik nedirbusio klaipėdiečio patiekalas sužavėjo žinomą Europos šefą

Šeštadienį Italijoje pasibaigusiame Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos profesinio meistriškumo konkurse jaunųjų virėjų rungtyje klaipėdiečio Ryto Gunčio (19 m.) komandos sukurtas patiekalas buvo įvertintas sidabro medaliu.

Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos komisijos nariams turėjo paruošti po 4 vienodas patiekalų porcijas.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos komisijos nariams turėjo paruošti po 4 vienodas patiekalų porcijas.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos komisijos nariams turėjo paruošti po 4 vienodas patiekalų porcijas.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos komisijos nariams turėjo paruošti po 4 vienodas patiekalų porcijas.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos komisijos nariams turėjo paruošti po 4 vienodas patiekalų porcijas.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos komisijos nariams turėjo paruošti po 4 vienodas patiekalų porcijas.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos pelnė sidabro medalį.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Senigalijoje (Italija) vykusiame konkurse R.Guntis ir jo partnerė iš Prancūzijos pelnė sidabro medalį.<br>Nuotr. iš R.Gunčio asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 29, 2022, 10:22 AM

Per dvi valandas keturiems vertinimo komisijos nariams pagaminti po vienodą šaltąjį užkandį, po karštąjį patiekalą iš pateiktų produktų ir ingredientų ir atkartoti tik paragautą komisijos pirmininko Marcuso Hallgreno paruoštą užkandį. Tokią užduotį klaipėdietis R.Guntis gavo konkurse dalyvaudamas kulinarinio dekatlono rungtyje.

Joje komandos nariai lyg estafetėje po tam tikro laiko keitė vienas kitą, o visus patiekalus turėjo paruošti mažiau nei per dvi valandas.

Rungtis žavi įtampa

Pavasarį vykusiame Lietuvos profesinio meistriškumo konkurse taip pat antrąją vietą užėmęs Klaipėdos turizmo mokyklos trečiakursis R.Guntis prisipažino, kad kulinarinio dekatlono rungtis jį žavi savo įtampa.

„Kad ir ką darytum, visą laiką žinai, kad tau skirtas laikas vis labiau senka, todėl prie darbastalio visi sprendimai turi būti apgalvoti iš anksto ir atliekami kuo greičiau. Jokių nereikalingų ir laiką gaišinančių veiksmų.

Be to, tai – komandinis darbas. Turi pasitikėti savo partneriu, kuris savo užduotį taip pat turi atlikti vikriai bei kokybiškai, nes nuo visos komandos pastangų priklauso galutinis rezultatas.

Bet kurio komandos nario klaida gali nulemti viską – jai ištaisyti gali pritrūkti laiko arba patiekalui skirtas produktas bus sugadintas“, – apie virėjų varžybas pasakojo klaipėdietis.

Skyrė vienodus produktus

Centrinės Italijos Senigalijos kurorte vykusio tarptautinio konkurso dekatlono rungtyje iš viso dalyvavo 12 komandų, jos burtais buvo sudarytos iš įvairių šalių atstovų.

Įprastai komandoje yra trys nariai, tačiau R.Gunčiui ir dar vienai komandai trečio nario pritrūko.

Lietuviui burtai lėmė kartu dirbti su prancūze, su kuria jis susitiko tik rungties išvakarėse ir komanda iš karto buvo supažindinta su užduotimi.

Visoms komandoms buvo skirti tie patys produktai. Užkandis turėjo būti paruoštas iš nedidelius virtinukus primenančių tortelinių, gaminamų iš makaronų tešlos, o karštajam patiekalui buvo skirta neišdarinėta didelė višta.

Būtina sąlyga – patiekalui turėjo būti panaudota vištos širdis ir kepenys.

Be to, dar buvo patiekta įvairių daržovių, vaisių, prieskonių, Atlanto skumbrė, iš kurios turėjo būti paruoštas komisijos pasiūlytas užkandis.

Lietuvis siekė originalumo

Didžiausias iššūkis buvo pagaminti karštąjį patiekalą, kuris išsiskirtų iš kitų komandų. Prancūzė pasiūlė kažką įprasto iš vištos krūtinėlės.

Tuomet vadžias į savo rankas perėmė lietuvis: „Taip gamins visi, mums reikia padaryti ką nors įdomaus.“

R.Guntis karštiesiems patiekalams pasiūlė panaudoti kuo daugiau vištos, kuriai išdarinėti buvo skirta vos 10 minučių.

Klaipėdiečio sumanytą patiekalą sudarė orkaitėje keptas šlaunelės suktinukas, kulšelės dalis, kuri, išėmus kaulą, buvo įdaryta sumalta širdimi, kepenėlėmis ir daržovėmis.

Kad dviejų vištos kulšelių ir šlaunelių užtektų visoms keturioms porcijoms, jas teko padalinti pusiau.

Trečioji patiekalo dalis – keptuvėje kepta vištienos filė, kuri baigiant kepti buvo flambiruojama – užpilta trupučiu stipraus alkoholio ir padegta.

Patiekalo garnyrui buvo patiekta bulvių piurė su flambiruotais (karščiu apdorotais) obuoliais ir orkaitėje išdžiovinta traškia vištienos odele.

R.Gunčio burtai prie virtuvės darbastalio sudomino ir vyriausiąjį teisėją, žinomą virtuvės šefą švedą M.Hallgreną, kuris nekart buvo priėjęs pasižiūrėti, kaip lietuvis patiekalui naudoja vištos skerdieną.

Koją pakišo perpiltas padažas

Lengviausia buvo paruošti tortelinius su sūrio įdaru ir atkartoti komisijos paruoštą užkandį – skumbrės gabalėlius su obuolių griežinėliais bei svogūnų kubeliais ir padažą iš jogurto, garstyčių bei krapų.

Nors tik paragavus suprasti padažo sudėtį komandai nebuvo taip paprasta.

Būtent šio užkandžio padažas ir gavo daugiausia komisijos įvertinimų – jis buvo pripažintas geriausiu. Tačiau komanda sulaukė ir priekaišto, kad jo buvo pripilta per daug.

Komisiją sužavėjo ir tai, kaip originaliai R.Gunčio komanda kulšelių įdarui panaudojo vištos širdį ir kepenis.

Visos komandos nieko originalesnio nesugalvojo, kaip tik šiuos subproduktus apkepti ir lėkštėse išdėlioti šalia garnyro.

Vis dėlto lietuvio ir prancūzės komandai buvo skirta antroji vieta. Dekatlono rungties nugalėtoja buvo pripažinta kroato, švedo ir olando komanda, o trečioje vietoje liko Slovėnijos ir Latvijos atstovai.

Virtuvėje sukasi nuo vaikystės

R.Gunčio sėkmė Italijoje nustebino dar ir dėl to, kad klaipėdiečiui iki šiol neteko rimtai padirbėti virtuvėje. Praėjusią vasarą jis neilgai darbavosi tiktai Palangos „Gabijos“ viešbučio restorane.

„Visa mano praktika – tai nesibaigiantys eksperimentai namų virtuvėje, specializuoti kulinarijos televizijos kanalai ir Klaipėdos turizmo mokykloje per pustrečių metų įgytos žinios“, – sakė Rytas.

Jis pasakojo, kad maisto ruošimas pradėjo dominti vaikystėje. Iš pradžių jis verždavosi virtuvėje padėti tėvams, o būdamas šešerių metų jau pradėjo gaminti maistą sau.

Matydami vaiko polinkį tėvai Ryto nevaržė ir mažamečiui net patikėdavo darbuotis su peiliu. Tiesa, eksperimentuodamas virtuvėje jis ne kartą yra sugadinęs šeimos maisto atsargas – jas tekdavo išmesti.

Pavyzdžiui, kol suprato, kaip turi būti ruošiama mėsa, kaip ji prieš tai turi būti supjaustoma, Rytas ne kartą ją yra perkepęs ar kramtydavo pusžalę.

Dėl to jis valgį ruošdavo tiktai sau. Tėvams pasiūlyti nedrįsdavo, nes savo patiekalų kokybe bijodavo juos nuvilti arba sulaukti pastabų.

Konkurse sėkmė lydėjo klaipėdiečius

Kasmet vykstantys tarptautinio profesinio meistriškumo konkursai organizuojami vis kitame Europos mieste. Šį kartą 35-asis konkursas vyko centrinės Italijos Markės regione esančiame Senigalijos kurorte.

Jo metu varžomasi daugelyje rungčių: kulinarinio meistriškumo, dekatlono, baristų, kokteilių, restorano aptarnavimo rungtyse.

Lietuvos atstovai iš šio tarptautinio konkurso nuolat grįžta su medaliais. Šiemet čia dalyvavo Klaipėdos turizmo mokyklos, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro, Vilniaus profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ ir Marijampolės profesinio rengimo centro komandos.

Sėkmingiausiai Italijoje pasirodė klaipėdiečiai, jie iš viso parsivežė 4 medalius.

Be R.Gunčio sidabro medalio dekatlone, kulinarinio meno rungtyje antrąją vietą laimėjo Klaipėdos turizmo mokyklos atstovas Karolis Bartkus, baristų rungtyje bronzą pelnė Liutauras Unikas, kuriam buvo skirtas ir specialus prizas už paruoštą geriausią dūminę kavą. Konditerininkų rungtyje antroji vieta buvo pripažinta Deimai Nacevičiūtei.

Penktąjį medalį į Lietuvą parvežė kaunietis Emilis Pikturnas, kuris buvo antras kokteilių rungtyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.