Po įnirtingos kovos paskelbtas geriausias šių metų Lietuvos virėjas

Praėjusį savaitgalį tarptautinės svetingumo parodos „Taste Vilnius HoReCa 2022“ metu paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas. Juo tapo Ignas Damanskas, dirbantis Danijoje ir pirmą kartą Lietuvos gastronomijos pasaulyje sublizgėjęs dar 2016 m., kai užėmė trečiąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate. 

 I. Damanskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I. Damanskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I. Damanskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I. Damanskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I. Damanskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I. Damanskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
I.Damansko paruoštas veganiškas užkandis.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
I.Damansko paruoštas veganiškas užkandis.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas karštas triušienos patiekalas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas karštas triušienos patiekalas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas karštas triušienos patiekalas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas karštas triušienos patiekalas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 I.Damansko paruoštas desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Antrosios vietos laimėtojas E.Žitkauskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Antrosios vietos laimėtojas E.Žitkauskas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 E.Žitkausko veganiškas užkandis.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 E.Žitkausko veganiškas užkandis.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 E.Žitkausko paruoštas karštasis patiekalas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 E.Žitkausko paruoštas karštasis patiekalas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 E.Žitkausko paruoštas desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 E.Žitkausko paruoštas desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Geriausiojo jaunojo virėjo titulą iškovojo P.Lenkšas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Geriausiojo jaunojo virėjo titulą iškovojo P.Lenkšas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 P.Lenkšto paruošti patiekalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 P.Lenkšto paruošti patiekalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 P.Lenkšto paruošti patiekalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 P.Lenkšto paruošti patiekalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 T.Kvašytė.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 T.Kvašytė.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 T.Kvašytės desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 T.Kvašytės desertas.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Geriausio Lietuvos virėjo konkurso laimėtojai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Geriausio Lietuvos virėjo konkurso laimėtojai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Jaunojo virėjo konkurso laimėtojai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Jaunojo virėjo konkurso laimėtojai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Geriausio Lietuvos virėjo konkurso pirmųjų vietų laimėtojai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Geriausio Lietuvos virėjo konkurso pirmųjų vietų laimėtojai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Tarptautinė vertinimo komisija.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Tarptautinė vertinimo komisija.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Tarptautinė vertinimo komisija.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Tarptautinė vertinimo komisija.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (29)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 2:32 PM, atnaujinta Nov 7, 2022, 5:52 PM

Antroji vieta šiais metais atiteko Ernestui Žitkauskui, dirbančiam restorane „Amandus“, trečioji – Andriui Vasilenkai, restorano „Siesta“ šefui. 

Iš viso dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiais metais varžėsi šeši virtuvės profesionalai, į konkursą „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ patekę po Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LVVKA) vykdytos atrankos. 

Varžovams ringe trukdė jaudulys

„Didžiąją varžybų dalį teisėjai skiria stebėdami ringus ir juose dirbančius šefus, jų technikas, ingredientus, švarą ir tvarką, tačiau daugiausia balų tenka patiekalo skoniui.

Saldumas, rūgštumas, kartumas, traškumas, šilta ar šalta – tai tik keli skoniai ar technikos, kurios būtinos lėkštėse. Jų balansavimas tarpusavyje yra tikro virtuvės meistro didžiausias iššūkis ringe, jau nekalbant apie tiksintį laiką, kuris nenumaldomai tave veda link finišo tiesiosios“, – pasibaigus kovoms ringuose kalbėjo LVVKA prezidentas Jaroslav Orševski. 

Pasak jo, nors šių metų konkurse dalyvavę šefai – ne naujokai nei virtuvėje, nei įvairaus rango varžybose, jaudulys tarp varžovų buvo juntamas dar net neprasidėjus darbams. 

„Geriausio virėjo rinkimai, kaip ir dalyvavimas be kuriose kitose profesinėse varžybose, suteikia galimybę įgyti vertingos patirties. Kas kartą dalyvaujant jose, gali pamatyti kitų klaidas ar pažvelgti į savąsias, nes po konkurso gauni tikrų virtuvės profesionalų nuomonę bei kritiką apie tavo patiekalą. Taip supranti, ko ir kaip vengti kitą kartą.“

Po ketverių metų pertraukos į Lietuvos gastronomijos pasaulį sugrįžusiame konkurse geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri, sudaryta iš pasaulio šefų asociacijos „WorldChefs“ sertifikuotų teisėjų: Dennis Rafn (Danija), Taigo Lepik (Estija), Franciane Tartari (Švedija), Svetlana Riškova (Latvija), Rudolf Visnapuu (Estija). Techniniu konkurso teisėju paskirtas LVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

Laimėtojas patirties sėmėsi ir užsienyje 

Geriausio Lietuvos virėjo titulą pelnęs Ignas Damanskas ringe rungėsi kartu su kitais Lietuvos šefais – Eriku Janeriku (restoranas „SPA EGO“), Gediminu Kniūkšta (restoranas „Lavender Inn“), Edgaru Rutkausku (restoranas „Apvalaus stalo klubas“), Andriumi Vasilenka (restoranas „Siesta“) ir Ernestu Žitkausku (restoranas „Amandus“).

Pasak, LVVKA prezidento, iš visų jų I.Damanskas išsiskyrė puikiai organizuotu darbu ringe, inovatyviais kūrybiniais sprendimais, gebėjimu valdyti stresą. Virtuvės kūrėjas pristatė veganišką užkandį – „Liūto karčius“ su salierų piure, „furikake“ pabarstuku, degintu svogūnų glaistu ir bulvių traškučiu. 

Pagrindiniam patiekalui šefas paruošė triušio suktinį su Vidurio Rytų prieskoniais, peletrūnų bei kaulų padažu, mangų kario kroketu, briedžiukus, įdarytus subproduktais, „confi“ morkas, moliūgą. 

Desertui Ignas gamino plikytą pyragaitį, įdarytą džiovintų slyvų romo ir maskarponės kremu, padažu iš slyvų vyšnių bei penkių prieskonių mišiniu, grietinės kremu, liofilizuotų aviečių milteliais, migdolų ir marcipanų pabarstuku, šokoladiniu traškučiu, puošė slyvos gėle su citrinine „aloyzija“. 

Dalyvauti konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ Ignas Damanskas grįžo iš Danijos, kur šiuo metu dirba virėju „GoldFinch“ restorane. Ignas taip pat yra stažavęsis Anglijoje, Švedijoje. Anksčiau Danijoje jis dirbo geriausiu Europoje pripažintu ir 2020 m. dviem „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintame restorane „Alchemist“. Lietuvoje Ignas įgūdžius tobulino restorane „Sweet Root“.

Kova dėl titulo – daugiau nei tris valandas

Ignas Damanskas savaitgalį vykusiame konkurse taip pat laimėjo specialią nominaciją „Inovatyviausias triušienos patiekalas“, kurią įsteigė varžybų rėmėjas – įmonė „Reaton“. Varžydamiesi dėl pagrindinio – geriausio virėjo – titulo konkurso dalyviai per 3 val. 30 min. turėjo pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: karštą veganišką užkandį, karštąjį pagrindinį patiekalą bei desertą, būtinai panaudojant marcipaną, slyvas, taip pat paruošti šokoladinį papuošimą.

Savaitgalį parodų centre „Litexpo“ be geriausio šalies virėjo buvo išrinktas ir viešbučio „Novotel“ restorane apdovanotas Geriausias jaunasis Lietuvos virėjas. Šį titulą iškovojo Paulius Lenkšas, restorano „Amandus” virėjas, paruošęs triušio balotiną, saldžiarūgštę morką, grybų ir salierų tartaletę. Desertui Paulius pristatė slyvų karpačą, marcipanų kremą, tartaletę su migdolais, baltojo šokolado ledais su „Madeira“. 

Jaunojo virėjo konkurse taip pat rungėsi Airidas Bubelis (restoranas „Arrivée“), Gertis Liutkevičius (restoranas „Juoda druska“). Šiose varžybose antroji vieta atiteko Teresei Kvašytei, dirbančiai restorano „Ertlio namas“ virtuvėje, trečioji – Lilijai Putilovaitei, restorano „Arrivée“ virėjai.

Profesinių mokyklų komandų konkursinius patiekalus vertino tarptautinių čempionatų prizininkai ir patyrę virtuvės šefai Aldona Gečienė, Darius Dabrovolskas, Honorata Lyndo, Jaroslav Orševski, Tomas Rimydis.

Pirmą „Taste Vilnius HoReCa 2022“ parodos dieną, lapkričio 3-ąją, LVVKA taip pat organizavo meistriškumo ir tvarios virtuvės konkursą „Geriausia komanda Zero Waste Challenge 2022“. Jo tikslas – ugdyti mokinių profesinį meistriškumą, kūrybiškumą, laikantis tvarios virtuvės principų, skatinti profesijos mokytojų iniciatyvumą, atkreipiant dėmesį į tvarumo svarbą, atliekų kiekio mažinimą. Aukso medalius šiose varžybose laimėjo mokymo centro „Žirmūnai“ komanda: Vitalija Makarevič ir Simonas Aliukonis su mokytoja Egle Kaminskaite. Sidabro ir bronzos medalius iškovojo Klaipėdos turizmo mokyklos komandos: Eitvydas Gudauskas ir Mantas Semykinas su mokytoja Rita Baužiene bei Rytas Guntis ir Karolis Bartkus su mokytoja Inga Poškute.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.