Sveikų patiekalų receptus kurianti Aušra: maistas – vienas didžiausių gyvenimo malonumų Tobulų salotų receptas

Sveikų patiekalų tinklaraštį „Skaniai sveikai“ kurianti vilnietė Aušra Petronienė (33 m.) prisipažįsta, kad jos šeimoje ilgą laiką maistas nebuvo sureikšminamas, o studijuodama ji neturėjo laiko ir noro gaminti: ant stalo tuomet karaliavo makaronai ir koldūnai.

 A. Petronienė dalijasi įvairių daržovių ir bolivinių balandų salotų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 A. Petronienė dalijasi įvairių daržovių ir bolivinių balandų salotų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 Daržovių ir bolivinių balandų salotos.<br> Asmeninis albumas.
 Daržovių ir bolivinių balandų salotos.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-06 06:25

„Nesididžiuoju tuo, bet smagu prisiminti! Dar ir dabar jaučiu užpilamų makaronų skonį! O su maistu susidraugavome, kai teko keisti mitybos įpročius, – tuo metu gyvendama Londone vieną dieną pamačiau, kad angliškas maistas labai pakeitė mano kūną, ir nusprendžiau, jog nebenoriu taip atrodyti.

Teko pradėti nuo pradžių, skaityti etiketes, valgyti daržoves ir susigaudyti, ką su kuo derinti, kad patiekalas išeitų skanus“, – pasakojo anglų filologijos studijas baigusi Aušra.

– Kaip laikui bėgant keitėsi jūsų požiūris į patiekalus ir produktus?

– Po angliškos virtuvės, kuri mano kūno nepagražino, padariau drastišką pokytį savo mityboje. Nuo visiškos netvarkos greitai šokau į sveiko maisto pasaulį. Ši kelionė buvo įdomi, nes teko susipažinti su įvairiais produktais, mokytis gaminti, eksperimentuoti. Gaminau namuose, žiūrėjau įvairias kulinarines laidas, vaikščiojau po restoranus, skaičiau knygas ir ieškojau įkvėpimo.

– Gal dėl padidėjusio svorio laikėtės dietų?

– Laikiausi, bet ilgiausiai ištvėriau tik keletą dienų.

Dietos – ne man, nes maistas yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų, tai kam jo atsisakyti? Su laiku ir patirtimi išmokau reguliuoti svorį be dietų, valgydama viską, ko norisi. Tiesa, neseniai gavau užduotį mėnesį pasilaikyti hipoalerginės dietos dėl naujagimės sveikatos problemų, bet vėl ištvėriau tik 9 dienas ir pasidaviau! Gerai, kad bėda buvo ne mano mityba, o aš į dietų pusę net nebenoriu žiūrėti.

– Kokius patiekalus labiau mėgstate – miltinius, bulvinius, mėsos ar žuvies?

– Mėsos, bet negaliu be šviežių daržovių. O šiaip esu už viską, kas kokybiška ir skaniai pagaminta.

– Kada ėmėte kurti tinklaraštį ir kokią žinutę norite perduoti savo sekėjams?

– Tinklaraštį sukūriau prieš 6 metus, kai pradėjau mokytis gaminti.

Pagalvojau, jog būtų smagu užsirašyti geriausius receptus, kad jų niekada nepamirščiau, o netyčia šis užsiėmimas išsirutuliojo į patį mėgstamiausią pomėgį, darbą ir svarbią mano šeimos gyvenimo dalį.

Sekėjams visada sakau: maistas yra džiaugsmas, valgykite, mėgaukitės, nesilaikykite jokių dietų, bet rinkitės kokybiškus produktus ir klausykite savo kūno. Už šlamštą jis nepadėkos. Valgyti reikia sveikai, vadinasi, sąmoningai.

– Kaip šeima vertina jūsų kulinarinius eksperimentus?

– Gimus vaikams ir jiems paaugus tenka dažniau laikytis klasikos, nes mažieji ne itin linkę į eksperimentus ir ryškesnius skonius. Šiuo metu motinystė kiek atitraukė mane nuo didesnių eksperimentų virtuvėje, bet vos tik randu tam akimirką, jaučiu begalinį džiaugsmą. Šiemet pasižadėjau, kad galiu ir turiu tam atrasti laiko, net jei vaikai ir nevalgys, valgysiu aš! Tad pagaliau vaiko pietų likučiams sakau „ne“ ir grįžtu prie eksperimentų virtuvėje.

– Kaip įtinkate su maistu vyrui Deividui, dukrai Liepai ir savęs nenuskriaudžiate? Gal per tuos kulinarinius atradimus kyla ir kuriozų?

– Visą laiką stengiausi jiems įtikti ir tik neseniai supratau, kad nebegaminu to, kas patinka man. Tad vieną dieną išsikepiau anties krūtinėlę sau, nes pagalvojau, kodėl nebevalgau to, ką mėgstu?

Juk daryti ką nors dėl savęs ne mažiau svarbu. Ir tai buvo nuostabus sprendimas! Skaniai pavalgiau, buvau laiminga ir dabar tik sau gaminuosi vis dažniau.

Geriausias momentas buvo, kai vyras paklausė, kodėl kepu antieną, jei niekas jos nevalgo, o aš atsakiau: „Valgau aš!“ Tai padėjo prisiminti save ir savo poreikius, kuriuos dažnai mes, mamos ir žmonos, nustumiame į antrą planą.

– Ar vaikams gaminami patiekalai kuo nors išskirtinesni?

– Mano ruošiamas maistas per tinklaraščio gyvavimo laikotarpį labai keitėsi, pradedant nuo beveik sportinės mitybos, Azijos įkvėptų patiekalų, įvairių regionų patiekalų išmėginimo, kol galiausiai gavau vyrą, dievinantį kotletus ir dešreles. Gyvenimo ironija!

Šiuo metu mėgaujuosi gamindama dukrytei Liepai, stebiu, ką ji mėgsta, stengiuosi nustebinti, domiuosi vaikų mityba, išmėginu ir kuriu įvairiausius patiekalus mažiesiems. Gera matyti valgantį vaiką, tad treniruojuosi ir ruošiuosi gaminti tuoj pradėsiančiai valgyti antrajai dukrytei.

Vaikų patiekaluose slepiu daržoves (toks scenarijus tinka vaikams, nevalgantiems nieko ryškaus, negražaus arba be priežasties net neliečiantiems daržovių) ir stengiuosi kurti maistingus patiekalus, bet taip, kad viską suvalgytų su pasimėgavimu.

– Neretai moterims suktis prie viryklės diena iš dienos nėra didelis malonumas. Ką darote, kad maisto gaminimas netaptų rutina?

– Nori ar nenori maisto gaminimas tampa rutina, ypač kai esi vaikų priežiūros atostogose keletą metų. Kai tai nustojo teikti džiaugsmą, pakeičiau požiūrį.

Nesu nuskriausta, niekas manęs nepastatė prie viryklės, gaminu savo noru, nes noriu, kad šeima valgytų kokybišką maistą, noriu matyti namiškių šypsenas valgant ir girdėti prašymą įdėti dar.

– Kai ėmėtės šios veiklos, kokių produktų atsisakėte?

– Anksčiau buvau itin sveikos mitybos šalininkė, maistą kruopščiai atsirinkdavau, skaičiuodavau maistingąsias medžiagas. Dabar tenka derintis ir prie vyro, kuris ne visada nusiteikęs valgyti sveikai ir subalansuotai, tad bandome rasti visiems tinkamą aukso viduriuką.

Atsisakiau cukraus, jau paruoštų su juo produktų, stengiuosi pirkti produktus ir viską gaminti pati. Kiek leidžia galimybės, renkamės ekologiškus produktus, ūkininkų produkciją. Jau nebegaliu valgyti saldinto jogurto, vartoju tik natūralų, saldumynus pakeitė vaisiai ir riešutai. Ilgiausiai užtrukau mokydamasi skaityti produktų etiketes, ypač vengiu pridėtinio cukraus, didelio kiekio druskos ir visko su neaiškiais pavadinimais.

– Ar turite maisto gaminimo planą?

– Be savaitės meniu jaučiuosi lyg būčiau nuoga! Kai nesusiplanuoju, apima panika, nebežinau, ką gaminti. Mėgstu tvarką ir aiškumą. Ėjimas apsipirkti su pirkinių sąrašu ne vien sutaupo pinigų, bet ir mažina maisto švaistymą, neprisiperkame nereikalingų produktų.

– Ko visada galima rasti jūsų šaldytuve, spintelėse?

– Spintelėse turiu įvairiausių kruopų, kokosų kremo, makaronų ir supermaisto pusryčiams bei kokteiliams. Šaldytuve – alyvuogių ir sūrio.

– O kokio produkto niekada nebus jūsų namuose?

– Vengiame rūkytų produktų ir itin riebių.

– Kokių patiekalų nemėgstate?

– Negaliu valgyti žalios mėsos, pavyzdžiui, jautienos tartaro arba nevisiškai iškepto kepsnio. Nesuprantu masinės psichozės dėl austrių, greičiausiai niekada neragaučiau svirplių ir panašių dalykų.

– Koks jūsų firminis patiekalas?

– Dabar labai nuobodūs – kotletai ir burokėlių sriuba, nes tik su jais patenkinsiu šeimos poreikius ir paruošiu greitai. O šiaip tai mano tobulosios – lapinių kopūstų salotos, po kurių lengva ir gera, receptu pasidalinsiu ir su jumis.

– Kokių kuriozų yra pasitaikę virtuvėje?

– Ten, kur maistas, klaidų negali būti! Nebent per skubėjimą ką nors sudaužau, įsipjaunu ar įspiriu į pradarytą indaplovę, nusideginu ranką imdama ką nors iš orkaitės, pamirštu puodą ir sudeginu patiekalą, bet tai – kasdienybė.

– Jei sužinote, kad vakare į namus sugužės svečių, ką dedate ant stalo?

– Greitai iškepu firminį obuolių pyragą su karamele, padarau ledų iš užsišaldytų uogų bei vaisių ir sumaišau gaivias salotas, o vyrą siunčiu kurti grilio.

Daržovių ir bolivinių balandos salotos

Reikės (4 porcijoms):

  • 1 puodelio smulkinto raudonojo kopūsto
  • 1 puodelio tarkuotų morkų
  • 1 puodelio smulkintų lapinių kopūstų
  • 1 puodelio virtų bolivinių balandų
  • 1/2 puodelio smulkintų laiškinių svogūnų
  • 2 v. š. sezamų sėklų
  • 1/2 puodelio skaldytų migdolų

Padažui reikės:

  • 7 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. ryžių vyno acto
  • 1 v. š. medaus
  • 1 a. š. sojų padažo
  • 1/2 a. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • žiupsnio druskos ir juodųjų pipirų

Skaldytus migdolus ir sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol paskleis aromatą ir lengvai paskrus.

Lapinius kopūstus smulkiai suplėšykite, stenkitės palikti kuo mažiau kotelių ir gyslelių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir rankomis minkykite, kol suminkštės (arba keletą minučių padaužykite buku įrankiu, pvz., kočėlu). Suminkštintus lapinius kopūstus lengviau valgyti.

Smulkintus kopūstus, lapinius kopūstus, morkas, virtas atvėsintas bolivines balandas ir smulkintus svogūnų laiškus sumaišykite, suberkite skrudintus migdolus ir sezamų sėklas.

Pasigaminkite padažą: alyvuogių aliejų, ryžių vyno actą, medų, sojų padažą, skrudintų sezamų aliejų, druską ir pipirus gerai sumaišykite. Pilkite ant salotų, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta druskos, galbūt šiek tiek citrinų sulčių.

Salotas galima laikyti šaldytuve sandariai uždarytame inde 2–3 dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.