Oro linijų bendrovės atskleidė, ko griebiasi, kad maistas lėktuvuose atrodytų skanesnis

Maistas lėktuve – ne tik malonumas ir alkio numalšinimas, bet ir stresą sumažinanti veikla. Patiekalai, patiekiami orlaivių keleiviams, ruošiami kiek kitaip – pirma, dideliame aukštyje susilpnėja mūsų uoslė ir skonio pojūtis, antra – lėktuve šildomas maistas gali išsausėti ir tapti nebeskanus. Kelios oro linijų bendrovės atskleidė valgiaraščių lėktuvuose paslaptis, pagrįstas moksliniais tyrimais.

 Norint patiekti skanius patiekalus lėktuve reikia atsižvelgti į keleivių skonio ir kvapo pojūčių pokyčius dideliame aukštyje.<br> 123rf nuotr.
 Norint patiekti skanius patiekalus lėktuve reikia atsižvelgti į keleivių skonio ir kvapo pojūčių pokyčius dideliame aukštyje.<br> 123rf nuotr.
 Norint patiekti skanius patiekalus lėktuve reikia atsižvelgti į keleivių skonio ir kvapo pojūčių pokyčius dideliame aukštyje.<br> 123rf nuotr.
 Norint patiekti skanius patiekalus lėktuve reikia atsižvelgti į keleivių skonio ir kvapo pojūčių pokyčius dideliame aukštyje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2023, 4:58 PM

Kai maistas lėktuve gardus, jis tampa ir stresą mažinančiu malonumu, o jei paruoštas neskaniai, prisiminimai apie kelionę išlieka ne patys maloniausi.

Žinių reikia ir gaminant maistą ant žemės, bet norint patiekti skanius patiekalus aukštai skrendančiame lėktuve, jų reikia dar daugiau, mat čia reikia atsižvelgti į keleivių skonio ir kvapo pojūčių pokyčius.

Taigi vieni patiekalai lėktuve tinka kuo puikiausiai, o kiti pasmerkti žlugti.

Oro linijų „Lufthansa“ užsakymu Fraunhoferio universiteto mokslininkai atliko tyrimus, susijusius su maitinimu lėktuvuose. Pasirodo, dideliame aukštyje atrodo, kad druskos yra 20–30 proc., o cukraus – 15–20 proc. mažiau. Apskritai valgydami lėktuvuose beveik 70 proc. keleivių iš viso praranda skonio pojūtį.

Tai lemia keletas veiksnių – variklio skleidžiamas triukšmas, padidinantis decibelų kiekį, ir mažesnė nei 12 proc. drėgmė – ji prilygsta dykumos atmosferai.

Žemas slėgis salone taip pat sumažina deguonies kiekį kraujyje, o tai reiškia, kad uoslės receptoriai, kurie atlieka svarbų vaidmenį suvokiant kvapus, tampa mažiau jautrūs. Apie 85 proc. to, ką mes laikome skoniu, iš tikrųjų lemia mūsų uoslė. Taigi kai žmonės kaltina oro linijas, kad jų patiekiamas maistas neskanus, tai gali būti ne visai teisinga prielaida.

Profesorius Charlesas Spence’as iš Oksfordo universiteto bendradarbiavo su oro linijų pramonės atstovais ieškodamas patiekalų, kurie tinka ir netinka dideliame aukštyje.

Jis teigia, kad lėktuvuose idealiai tinka umamio (vienas iš penkių pagrindinių skonių, ypatingas tuo, kad juntamas visu liežuvio paviršiumi) turintys maisto produktai: pomidorai, ančiuviai, grybai, brandintas sūris ir t.t. Profesorius įsitikinęs, kad dažnu atveju gelbėtų prie patiekalo patiektas padažas (ir jo turėtų būti daug), nes orlaiviuose įrengtos orkaitės, kuriose jis šildomas, itin išdžiovina maistą.

Paprastai lėktuvų keleiviams patinka visi troškiniai ir karis, patiekalai, kuriuose yra prieskonių, pavyzdžiui, imbiero, kmynų, cinamono, aitriųjų paprikų, kardamono. Gaminant, beje, prieskonių kiekio didinti nerekomenduojama.

„Visi kario patiekalai yra tinkami. Jų pagrindą sudaro padažai, juos lengva pašildyti mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje lėktuve, o patiekalo, kuriame gausu prieskonių, skonis išlieka nepakitęs. Puikiai tinka ir makaronai.

Pavyzdžiui, „VistaJet“ įmonėje makaronus kaitiname 300 laipsnių temperatūros orkaitėje uždengtus folija ir kruopščiai tikriname, kad jie būtų tik pašildyti, o ne pervirti.

Tada geras pomidorų padažas, susimaišęs su mocarelos riebumu. Taip pagaminamas šiltas nuostabus patiekalas, kuriuo galima mėgautis bet kurio skrydžio metu. Patys makaronai turi būti geros kokybės, o žolelių į padažą reikėtų dėti saikingai“, – kalbėjo kompanijos „VistaJet“ atstovas.

Jis pabrėžė, kad bene patvariausi yra „penne“ rūšies makaronai. Jei naudojami kreminiai padažai, svarbu ant patiekalo barstyti tik šviežias žoleles, nes sausos žolelės įgauna šieno skonį. Žolelių kiekį lėktuvams ruošiamuose patiekaluose galima padidinti net dukart.

Kalbėdamas apie gėrimus lėktuve profesorius Ch.Spence’as tikino, kad puikiai lėktuve tinka kokteilis „Kruvinoji Merė“, nes jame – tikras umamio smūgis. Taip pat vynas.

„Geriau rinktis vaisių vyną, ypač tą, kuriam gaminti reikalingos vynuogės auga dideliame aukštyje, pavyzdžiui, Čilės vyną. Mat vynas, pagamintas esant panašiam atmosferos slėgiui, koks yra lėktuve, orlaivyje mūsų pakitusiems skonio receptoriams bus geresnio skonio“, – sakė mokslininkas.

Pasirodo, taninų turintis vynas aukštyje nebus toks, kaip kad geriamas ant žemės.

O štai parmezano sūris lėktuve gali labai nuvilti. Nors jis – puikus umamio šaltinis, viena jo pagrindinių lakiųjų cheminių medžiagų yra tokia pat, kokia išsiskiria prakaituotose kojinėse.

Su ryžiais pagaminti patiekalai lėktuvams netinka, nes pašildyti jie tampa sausi ir lipnūs. Tačiau ryžius pakeitus alternatyviais produktais – pavyzdžiui, miežiais, patiekalas oro linijų keleiviams paliks puikų įspūdį.

„Lufthansa“ taip pat paaiškino, kodėl reikia atsargiai elgtis su tam tikromis daržovėmis. Briuseliniai, žiediniai ir rauginti kopūstai turėtų būti naudojami tik saikingai dėl stipraus kvapo. Be to, šios daržovės yra sunkiau virškinamos nei kitos.

„VistaJet“ į pavojingų medžiagų sąrašą įtraukė austres ir anties krūtinėlę: „Austrės – nuostabus jūra kvepiantis patiekalas, tačiau dėl sveikatos ir saugumo priežasčių jų orlaivyje netiekiame, nes negalime užtikrinti tinkamos temperatūros nuo virtuvės iki patiekimo. Vietoj jų siūlome rinktis lengvus, sveikus sušius arba sašimius.

O štai anties krūtinėlė su slyvų padažu, nors ir yra klasikinis patiekalas, ore sunkiai pasiekia keleivio kvapo ir skonio receptorius. Be to, aukštyje krūtinėlė tampa sausa, oda praranda elastingumą ir gali pasirodyti, kad mėsa yra pasenusi.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.