Egzotiškas pagardas suteiks nepakartojamo skonio bet kokiems patiekalams

Kilęs iš Indijos ir paplitęs po visą pasaulį, egzotiškasis pagardas čatnis vis dažniau atsiduria ir Lietuvos gyventojų virtuvėse. Įvairiausių skonių čatnis gali būti suderinamas kone su kiekvienu patiekalu.

 Obuolių ir slyvų čatnis.
 Obuolių ir slyvų čatnis.
 Sumuštinis su šonine.
 Sumuštinis su šonine.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 5:30 PM

Jo gamybai dažniausiai naudojami švieži vaisiai ir daržovės, tačiau puikiai tinka ir konservuoti bei džiovinti produktai. Čatniai įprastai yra saldūs arba aštrūs, o svarbiausias vaidmuo tenka prieskoniams: cukrui, druskai, imbierui ir daugeliui kitų. Jis gali būti patiekiamas kaip pagardas prie ryžių, duonos ar sūrio, bei vartojamas kaip atskiras patiekalas, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Gali atrodyti, jog čatnis yra panašus į kitą dažnai naudojamą pagardą – adžiką. Vis dėlto tam tikrų skirtumų yra: adžika dažniausiai yra sūri, o jos pagrindą sudaro paprikos. Tuo metu čatnis yra saldus, ir gali būti pagamintas iš beveik bet kokių daržovių bei vaisių – netgi iš lietuviškų obuolių.

Vos šaukštelis pagardins mėsą ar ledus

Tiršta, saldžiai aštri, uogienę primenanti užtepėlė – čatnis – ypač dera tiek su minkštaisiais, tiek ir kietaisiais sūriais. Jis puikiai pagardina ir įvairius mėsos patiekalus bei gaminius iš jos: rūkytą, vytintą kumpį, dešras ir dešreles.

Norint pajusti ypatingas čatnio savybes, mėgstamam patiekalui pagardinti prireiks vos vieno šaukštelio – tiek užtenka, kad atsiskleistų ryškus bei intensyvus pagardo skonis.

Vakarų Europoje, taip pat ir Lietuvoje, itin mėgstamas raudonųjų svogūnų čatnis pasitelkiamas gardinant sumuštinius, mėsainius, taip pat įvairiausius pikantiškus pyragaičius ir pyragus su mėsa bei daržovėmis.

Prie mėsos patiekalų puikiai dera „lietuviškesni“ čatniai: geriausios gaivaus obuolių pagardo skonio savybės atsiskleidžia jį valgant su kumpiu. Tuo metu sodresnio skonio slyvų gaminys puikiai derės prie taip pat ryškaus skonio čederio sūrio ir antienos.

Čatniais pagardinti galima net ir desertus, pavyzdžiui, iš mangų pagamintas čatnis puikiai dera su ledais. Jame juntamas saldumas nukels į egzotinių kraštų virtuvę, o ryškus bei spalvingas mango skonis išryškės ragaujant juos su klasikiniais vaniliniais ledais.

Per daug egzotikos? Išmėginkite džemą

Mėgstantys kiek švelnesnius ir ne tokius įmantrius skonius, patiekalus gali pagardinti džemu. Šis pagardas neturi čatniui būdingo aštrumo. Be to, džemai gali būti gaminami ne tik iš vaisių ir uogų: prekybos vietose galima rasti džemų, pagamintų iš svogūnų, moliūgų, burokėlių ir netgi iš alyvuogių aliejaus.

Nors ir be galo saldus, jis puikiai tinka tiek prie mėsos ar žuvies, tiek prie įvairiausių vegetariškų gardumynų. Tinkamai pasirinktas džemas taip pat gali pagardinti minkštuosius avių ir ožkų pieno sūrius bei kietuosius sūrius, pavyzdžiui, čederį.

Pikantiškas sumuštinis su rūkyta šonine ir šviežiomis daržovėmis

„Lidl“ ekspertai priešpiečiams kviečia pasigaminti rūkyta šonine ir šviežiomis daržovėmis praturtintą sumuštinį, kuriam pikantiškumo suteiks egzotiškasis čatnis.

Dviem gardiems sumuštiniams reikės:

  • 4–6 rūkytos šoninės su medumi juostelių
  • 4 riekelių brandinto čederio sūrio
  • 4 riekių mėgstamos duonos
  • 2 šviežių pomidorų
  • 4–6 salotų lapų
  • 2 a. š. čatnio
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, kurioje be aliejaus iš abiejų pusių paskrudinkite duonos riekes, kol abi pusės paruduos. Jei turite duonos skrudintuvą, riekes skrudinkite ne ilgiau kaip 3 minutes.

Maždaug 1 cm storio griežinėliais supjaustykite pomidorus, rankomis suplėšykite salotų lapus.

Apskrudintas duonos riekes iš vienos pusės suvilgykite alyvuogių aliejumi. Vieną riekę pirmiausia užklokite šoninės juostelėmis. Tada sudėkite pomidorus ir salotų lapus, užberkite druskos ir pipirų. Ant viršaus uždėkite čederio riekeles.

Kitą alyvuogių aliejumi suvilgytą duonos riekę iš tos pačios pusės sutepkite čatniu, apverskite ir uždėkite ant sūrio. Švelniai spustelkite sumuštinį, jog visi ingredientai susispaustų. Tokia pat seka paruoškite ir kitą sumuštinį. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.