Mėsinių galvijų ūkyje darbuojasi kartu su dukromis: kokybiškos mėsos paragavo patys, tuomet nusprendė pasiūlyti visiems norintiems

Šilutėje įsikūręs mėsinių galvijų ūkis išpopuliarėjo tuomet, kai jo šeimininkė Dalia Šulskienė su dukromis ėmėsi aktyviai veikti: pirmiausia kokybiškos mėsos ieškantiems klientams prisistatė išskirtiniu pavadinimu – „Pasiutę angusai“, o jau tuomet nustebino dar kartą – ypač kokybiška produkcija, kurios paragavę būtinai grįžta dar ir dar. O dabar, pradėję prekiauti platformoje www.kaimasinamus.lt, šviežią mėsą gali išsiųsti į bet kurį Lietuvos kampelį.

Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 10:58 AM, atnaujinta Nov 23, 2023, 10:59 AM

Pradžia nebuvo lengva

Kaip juokavo Dalia, ištekėdama nieko nežinojo apie kaimo gyvenimą, tačiau pamažu su juo susipažino, o noras valgyti kokybišką maistą tapo ir dabartinio, nedidelio šeimos verslo, pradžia. 1994-aisiais su vyru pradėjo auginti pienines karves. Nors šilutiškių ūkis tuo metu buvo nedidelis, po truputį plėtėsi – nuo vienos pieninės karvės iki 45.

Laikui bėgant, pienines karves pakeitė mėsiniai galvijai, tuomet šeima ir nusprendė – metas ne tik patiems valgyti sveiką, kokybišką, be priedų, maistą, bet ir kokybiškos mėsos pasiūlyti įsigyti kitiems. Ūkyje buvo įrengtas nedidelis mėsos perdirbimo cechas, kuriame kas dieną darbuojasi pati Dalia. Mėsos etalonu laikomą mėsinių galvijų Angusų mėsą noriai perka ir senjorai ir jaunos šeimos.

Kodėl ūkis pavadintas „Pasiutę angusai“? Pasak D. Šulskienės, šeimos ūkyje dirba keturiese: ji, vyras ir dvi jau suaugusios dukros, kurioms namai ir ūkis iki šiol labai svarbūs. Svarstydamos, kaip atkreipti dėmesį socialinėje erdvėje, šeimos moterys nusprendė, jog tradiciniu pavadinimu „Angusai Šilutėje“ nieko nenustebinsi, tuomet ir kilo mintis ūkį pavadinti neįprastai – „Pasiutę angusai“.

Pirkėjų daugėja

Klientų ratas, pašnekovės žodžiais, plečiasi, nes vis daugiau žmonių supranta, kokia svarbi kokybiška mėsa, o tie, kurie jos paragauja, būtinai sugrįžta. „Dėl puikios kokybės ir skonio vertinama Angusų veislės mėsa – brangi prekė, bet juk nebūtina mėsos pirkti kilogramais, vietoje nugarinės, antrekoto ar išpjovos galima įsigyti tokio pat kokybiško malto kumpio. Mano vyras juokiasi, kiek daug turiu kantrybės ruošdama mėsą klientams. Aš ceche dirbu viena, vyras padeda atlikti sunkiausius darbus, visi kiti – mano atsakomybė. Dukros padeda mėsą vakuumuoti, klijuoti etiketes, paruošti pardavimui, bet pačią mėsą sutvarkyti tenka pačiai“, – sakė pašnekovė.

Mėsinių galvijų „Pasiutusių angusų“ ūkis – įsikūręs ne itin dėkingoje vietoje, žemupyje, kur labai drėgna, todėl ūkininkai rinkosi mėsinių galvijų veislę, atsparią ligoms.

Nors ūkyje dauguma darbų atliekami naudojant techniką, rankų darbo taip pat netrūksta. Ganyklų tvėrimas, elektrinių aptvarų įrengimas, galvijų šėrimas – šie darbai atima daugiausia augintojų laiko. Daugiau dėmesio gyvuliams prireikia ir veršiavimosi laikotarpiu. Kaip pavyksta suvaldyti mėsinių galvijų bandą? D. Šulskienė juokauja: „Duona daro stebuklus“.

Veislė populiarėja

Nors prieš kurį laiką Angusų veislės galvijų buvo įmanoma įsigyti tik užsienyje, šiuo metu jų parduoti gali ir patys ūkio šeimininkai. Šių mėsinių galvijų mūsų šalyje auginama ir daugiau.

„Pasiutusių angusų“ ūkyje auga tik grynaveisliai galvijai. Pirmieji Angusų veislės buliai ir karvės parvežtos iš Vokietijos. Vėliau su dukromis Dalia važinėjo po Vokietiją iš vieno ūkio į kitą, kur rinkosi kitus ūkio gyventojus. Kai kurie ūkiai Angusų veislės galvijų parsiveža ne tik iš Vokietijos, bet Čekijos ar Danijos.

Pašnekovė pripažįsta, kad ūkiui augti nemenka pagalba yra Europos Sąjungos (ES) parama: technikai įsigyti, aptvarams įrengti ar galvijų apsaugai nuo vilkų užtikrinti. „Be pagalbos būtų labai sunku, o dirbti norisi“, – sakė ūkio šeimininkė. Ūkininkams padeda ir tai, jog javų užsiaugina patys, tad galvijai šeriamu natūraliu pašaru, patys ūkininkai pasirūpina ir pašaru žiemai.

Žino, ką perka

Norintys valgyti kokybišką maistą, tą padaryti gali daug lengviau. „Vieni klientai nusiperka, paragauja puikaus skonio jautienos, tuomet rekomenduoja kitiems. Esu jautienos produkcija prekiavusi turguje, jos įsigiję pirkėjai, pagal etiketę ant pakuotės, vėliau, neberadę manęs turguje, susirado ūkyje“, – pasidžiaugė Šulskienė.

Kaip pastebi ūkininkė, dauguma pirkėjų nori paruoštos produkcijos, todėl įsigyti siūlo ne tik šviežios mėsos, bet ir karšto rūkymo dešros, lašinių. Ne tik jautienos, bet ir vištienos gaminių, kurią taip pat rūko pačių įsirengtoje rūkykloje.

Pašnekovė atvira: kol sekasi neblogai, kyla minčių sukurti darbo vietą, papildomai įdarbinti žmogų, tačiau neskuba, nes tiki, jog niekas visų darbų geriau neatliks nei ji pati, be to, visuomet yra tikra, jog mėsa klientą pasieks nepriekaištingos kokybės.

Ūkis vis daugiau klientų sulaukia iš didmiesčių: Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus. Anksčiau užsakytą mėsą klientams ūkininkai išvežiodavo patys, ja prekiaudavo turguje. Prisijungus prie platformoje www.kaimasinamus.lt, šviežią mėsą dabar galės išsiųsti į bet kurį Lietuvos kampelį.

Artėjant Kalėdoms vis dažniau pagalvojame, kaip prie vaišių stalo susirinks ir gardžiais valgiais mėgausis artimieji. Norintys saviškius nustebinti originaliais ir unikaliais produktais, renkasi elektroninę parduotuvę „Kaimas į namus“. Joje savo produkciją pristato 100 skirtingų pardavėjų.

Čia galima rasti visko: nuo sezoninių daržovių iki unikalių rankų darbo sertifikuotų amatininkų gaminių, edukacijų. Kiekvienas svetainės lankytojas, norintis šventiniam laikotarpiui suteikti įdomių spalvų, renkasi www.kaimasinamus.lt, juk čia su meile auginta ir gaminta produkcija atkeliauja tiesiai ant Jūsų švenčių stalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.