Ko dar nežinome apie kiaušinius? Žinomos tinklaraštininkės patarimai vaikų mitybai gerinti

Nors net 78 proc. lietuvių supranta, kad kiaušiniai yra vienas svarbiausių kasdienės mitybos ingredientų, apie pusė mūsų šalies gyventojų nežino apie didelę dalį naudų, kurias šis produktas teikia mūsų organizmams.

Kiaušiniai vaikams.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kiaušiniai vaikams.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 9:47 AM, atnaujinta Mar 27, 2024, 9:46 AM

Tokius duomenis atskleidė projekto „Kiaušiniai yra jėga!“ rėmuose vykusi apklausa. Ko dar nežinome apie kiaušinius ir kaip gudriai įtraukti kiaušinius į vaikų mitybą, pasakoja tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

Pusė gyventojų nėra girdėję, kad kiaušiniuose gausu antioksidantų

Daugumai lietuvių žinoma, kad kiaušiniuose yra žmogaus organizmui svarbių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, D, E, B2, B5, B12. Vis dėlto juose gausu ir kitų naudingų medžiagų, apie kurias, kaip atskleidė vykdyta apklausa „Kiaušinių vartojimo tendencijos ir ES kiaušinių žymėjimo supratimas Latvijoje ir Lietuvoje“, lietuviai nežino.

„50 proc. apklaustų gyventojų sakė nežinantys, kad kiaušiniuose gausu galingų antioksidantų, kurie apsaugo žmogaus akis nuo neigiamo ultravioletinių spindulių poveikio, taip pat panašus kiekis žmonių pripažino nežinoję, kad šis maisto produktas turi cinklo, seleno ir smegenų veiklą, nervinę sistemą ir širdį stiprinančio choleno bei vitamino B4.

Net 40 proc. lietuvių teigė nežinoję, kad kiaušiniuose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip omega 3 ir omega 6, kurios yra itin naudingos mūsų organizmams.

Gyvenant tokiais įtemptais laikais, kokiais gyvename šiandien, itin svarbu būti susipažinusiems su maisto produktų teikiamomis naudomis tam, kad būtume stipresni ir atsparesni išorės negandoms“, – komentuoja Gytis Kauzonas, Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas.

Pavyzdžiui, vištos kiaušinyje esantis selenas svarbus normaliai imuninės sistemos ir skydliaukės veiklai, plaukų ir nagų sveikatai. Jis taip pat padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Du kiaušiniai sudaro apie 41 % šio mineralo rekomenduojamos paros normos.

Be to, kiaušiniuose esantis jodas taip pat svarbus normaliai skydliaukės veiklai, padeda palaikyti optimalią smegenų veiklą ir sveiką odą. Dviejų kiaušinių porcija sudaro apie 29 % rekomenduojamos paros normos.

Tinklaraštininkės patarimai, kaip pateikti kiaušinius vaikams, kurie jų nemėgsta

Receptų knygų ir tinklaraščio autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad rengdama receptus ir gamindama valgį savo šeimai, visada daug dėmesio skiria produktų balansavimui tam, kad pateikalai būtų kuo naudingesni sveikatai.

Vis dėlto maisto ekspertė atskleidžia, kad sudėtingiausia įtikti patiems mažiausiems, mat ne visi naudingi maisto produktai yra mėgiami vaikų, o kiaušiniai yra vieni jų.

„Kiaušinių nauda yra neabejotina, namie juos stengiamės valgyti kasdien, bet pati turėdama mažą vaiką žinau, kad kiaušinį įprasta forma įsiūlyti vaikui ne visiems yra paprasta.

Deja, kiaušiniai nėra toks dėkingas maisto produktas kaip, pavyzdžiui, daržovės, iš kurių vaikui lėkštėje gali dėlioti veidelius ir kitaip patraukliai juos pateikti. Vis dėlto būdų, kaip praturtinti vaiko mitybą kiaušiniais, tikrai yra“, – pasakoja Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

Tinklaraščio autorė dalijasi keliais patarimais tėvams, kuriems sudėtinga mažąjį valgytoją įtikinti valgyti kiaušinius: „Kiaušinį galima patiekti daugybe skirtingų formų: jei vaikas nenori įprastai virto arba kepto kiaušinio, visada galima iškepti vaflį, blyną arba varškėtį, gaminti kiaušininius makaronus, galiausiai – kepti pyragą ar sveikuoliškus sausainius.

Svarbiausia rasti formą, kaip tą kiaušinį paslėpti, jei vaikas tikrai nemėgsta gryno kiaušinio skonio. Negana to, juk ir pačių omletų yra įvairiausių: prancūziški, kreminiai plakti, su sūriu, su varške, o visų jų skoniai labai skirtingi, reikia tik eksperimentuoti ir variantų tikrai galima rasti“.

Ką reiškia kiaušinių žymėjimas?

Dar vienas itin svarbus aspektas kalbant apie kiaušinius yra jų žymėjimas. Kiekvienas kiaušinis, parduodamas Europos Sąjungoje, turi skaičių ir raidžių kodą, vis dėlto nė visi žino, ką jis reiškia.

11 simbolių derinyje pirmasis skaitmuo nurodo vištų dedeklių laikymo būdą (0 – biologinėmis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniai, 1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai, 2 – tvarte laikomų vištų kiaušiniai, 3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.), po kurio nurodomas kilmės šalies kodas, o paskutinė skaitmenų eilutė yra paukščių laikymo vietos identifikavimo numeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.