Kiek kiaušinių galima suvalgyti sveikiems, ir kiek – ligotiems?

Neatsiejamas Šv. Velykų stalo atributas – kiaušiniai. Kuo pasižymi šis maisto produktas?

Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys yra gerai išvirę.<br>123rf nuotr.
Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys yra gerai išvirę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2015, 8:32 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:48 PM

Kiaušinis mitybine verte – puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, taip pat yra nekaloringas, jei yra virtas ir jo nevalgome su majonezu.

Kiaušiniuose gausu nepakeičiamųjų amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurios stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų ( B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino, riebaluose tirpių vitaminų – vit. A, D, E, K, seleno, magnio, cinko, kalcio, mangano, kalio ir kitų mikroelementų. Tai mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių šaltinis.

Mitas paneigtas

Pasak Centro poliklinikos gydytoja dietologės Eugenijos Česaitytės, mitas, neva kiaušiniai yra pavojingi sveikatai dėl juose esančio cholesterolio, – paneigtas. Nors kiaušinyje jo yra nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, lemia ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje.

Taip pat naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo.

Mūsų organizmui reikalingas tam tikras cholesterolio kiekis, nes iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis taip pat svarbus augimui, todėl reikalingas augančiam organizmui.

Kiek suvalgyti?

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, taip pat tiems, kurių kraujyje yra daug cholesterolio, užtenka 2 kiaušinių per savaitę. Kiti juos gali valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip vieną per dieną.

Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir nuo kito maisto, kurio persivalgoma. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys yra gerai išvirę“, – tvirtina Centro poliklinikos gydytoja dietologė E. Česaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.