Tyrimas: sūryje esanti medžiaga naikina vėžines ląsteles

Mėgstate sūrį? Mokslininkai turi jums gerų žinių: tam tikrų rūšių sūryje esanti medžiaga naikina vėžines ląsteles ir antibiotikams atsparias bakterijas.

Tam tikrų rūšių sūryje esanti medžiaga naikina vėžines ląsteles ir antibiotikams atsparias bakterijas.<br>123rf nuotr.
Tam tikrų rūšių sūryje esanti medžiaga naikina vėžines ląsteles ir antibiotikams atsparias bakterijas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2016, 12:06 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:34 PM

Mičigano universiteto mokslininkų tyrimas, kurį paskelbė leidinys „Journal of Antimicrobial Chemotherapy“, atskleidė, kad nizinas – konservantas, kurio dedama į Kamembero, Čederio ar Bri sūrį, yra veiksmingas kovojant su vėžinėmis ląstelėmis ir bakterijomis.

Mokslininkai atliko studiją, kurios metu nizino davė laboratorinėms pelėms, turinčioms piktybinį auglį. Praėjus devynioms savaitėms maždaug 70-80 procentų vėžinių ląstelių buvo žuvusios.

Taip pat nizinas buvo veiksmingas stabdant antibiotikams atsparių bakterijų plitimą.

Nizinas – tai bespalvis, beskonis, netoksiškas konservantas, kurio dedama į sūrį, kad šis negestų.

Tyrėjai jau planuoja kitą žingsnį – atlikti tyrimus su žmonėmis. Manoma, kad į sūrį dedama medžiaga gali būti veiksminga kovojant net su trimis dešimtimis vėžio rūšių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.