Mes visi suprantame apie nesveiko maisto pavojus ir sveikatai keliamą grėsmę, tačiau vis tiek jį valgome. Esame tikri, kad žinome, kas yra pavojinga, tačiau ar tikrai?
Tam tikri maisto deriniai gali kelti grėsmę mūsų sveikatai mums to nė nenutuokiant. Pristatome jums pavojingiausius maisto derinius, kurių reikėtų vengti.
Vaisiai su kitu valgiu ar po jo
Kodėl? Vaisius organizmas pasisavina labai greitai. Per skrandį jie greitai patenka į žarnyną.
Kai vaisiai vartojami kartu su grūdais, mėsa ar džiovintais produktais, jie virškinamajame trakte gali užsibūti per ilgai ir pradėti fermentuotis. Tai gali sukelti žarnyno sienelių pažeidimus ir kitus negalavimus.
Vaisiai ir jogurtas
Kodėl? Kaip interneto portalui “Healthy Panda“ teigė Tara Aldar, sveikos gyvensenos mokytoja, sumaišyti vaisiai ir pieno produktai gali sukelti kančias. Pieno produktai gali lemti sinusų užsikišimą, padidinti peršalimo tikimybę ir sustiprinti alergijų simptomus.
Maišant pieno produktus su vaisiais šie simptomai gali dar labiau sustiprėti.
Jeigu norisi jogurto, geriausia rinktis graikišką ir be jokių vaisinių priedų.
Dribsniai su pienu
Kodėl? Daugumai žmonių, kurie skaito šį straipsnį, tai sukels nuostabą, nes dribsniai ir pienas vartojami visame pasaulyje.
Tai, tiesą sakant, yra kone pusryčių sinonimas, tačiau abiejuose produktuose yra greitai virškinamų angliavandenių, kūnui sukeliančių stresą.
Abu kartu vartojami produktai gali lemti staigų cukraus padidėjimą kraujyje, kuriam staiga kritus iškart pajusite nuovargį ir norą valgyti daugiau nesveiko maisto.
Vynas ir saldumynai
Kodėl? Tiems, kas mėgsta saldumynus, ši kombinacija žarnyne gali sukelti sumaištį.
Alkoholis išbalansuoja cukraus kiekį kraujyje ir padidina insulino gamybą. Papildomai iš deserto gautą gausų cukraus kiekį organizmas ima kaupti riebalų pavidalu, o tai lemia nereikalingo kūno svorio padidėjimą.
Daug sveikiau su vynu skanauti daržoves, kurių glikemijos indeksas yra mažas, be to, jose daug ląstelienos.
Krakmolingi angliavandeniai ir pomidorai
Kodėl? Pomidoruose yra gausu rūgšties ir tai gali sukelti bėdų, jei valgysite juos kartu su krakmolingais angliavandeniais.
Pagrindiniai krakmolingi angliavandeniai yra bulvės, košės, makaronai, ryžiai, duona. Jeigu valgysite juos su pomidorais, tai gali sukelti skrandžio veiklos sutrikimus, gastroezofaginio refliukso ligą ir kitas virškinimo problemas.
Taip pat manoma, kad kartu vartojant krakmolingus angliavandenius ir pomidorus po valgio galite pasijausti apsunkę.
Mėsainis ir skrudintos bulvytės
Kodėl? Šis patiekalas mažų mažiausiai yra nesveikas. Perkeptas maistas su dideliais riebalų kiekiais, konservantais ir kitais chemikalais žarnyne tampa į anglis panašia medžiaga.
Kuomet tai susimaišo su cukrumi, esančiu skrudintose bulvytėse, susikuria citokinai, skatinantys uždegimą ir pagreitinantys senėjimo procesą.
Tad gerai pagalvokite, kai kitą kartą užsimanysite didelio mėsainio su sūriu ir bulvytėmis.
Keksiukai ir vaisių sultys
Kodėl? Tai derinys, kuriame gausu kalorijų ir mažai maistingų medžiagų.
Jeigu dieną pradėsite tokiu maistu, vėliau kils didesnis noras užkandžiauti, pasijus energijos trūkumas, subjurs nuotaika ir imsite jausti stresą.
Dėl tokių pusryčių trūks baltymų ir ląstelienos, bet gausite daug cukraus. O tai išbalansuos cukraus kiekį kraujyje.
Jeigu tikrai norite keksiuko, pasirinkite pilno grūdo kepinį ir elkitės su savo kūnu pagarbiai.
Šį sąrašą būtų galima tęsti be galo, tačiau žinodami dažniausiai sutinkamus pavojingus maisto derinius ir vengdami jų, tapsite sveikesniais. Tada kūnas ir protas veiks kartu, o jeigu su jais elgsitės tinkamai, jie jums atsidėkos tuo pačiu.