Iškrovos dieną J. Bartaškienė alkį malšina trintais kokteiliais

Jaunatviška ir nenustygstanti vietoje. Iš kur J.Bartaškienė (66 m.) turi tiek energijos? Moteris juokauja, kad geros nuotaikos priežastis – linksmi genai, o žvalumo ir puikios išvaizdos užtaisas – kokteiliai.

J.Bartaškienė kiekvieną rytą pradeda gerdama kokteilį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Bartaškienė kiekvieną rytą pradeda gerdama kokteilį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

Apr 10, 2016, 7:32 AM, atnaujinta May 29, 2017, 8:00 PM

Lietuvos moterų sporto asociacijos prezidentė, gimnastikos trenerė, sveikos gyvensenos lektorė įsitikinusi, kad elegantiška ir sveika yra ta moteris, kuri nuolat sportuoja ir tinkamai maitinasi, rašo žurnalas „TV antena“.

J.Bartaškienės teigimu, laikantis sveikos mitybos taisyklių svarbu vengti labai kaloringų maisto produktų, mažinti porcijas, nepiktnaudžiauti saldumynais ir paisyti sezoniškumo.

„Žiemą valgiau kiek sočiau, pavasarį maistas pradėjo lengvėti, o vasarą valgiaraštis bus dar kitoks: daug šviežių vaisių, uogų, daržovių, prieskoninių žolelių ir kitokių žalių augalų“, – pasakojo kaunietė.

– Išduokite savo jaunatviškumo ir energijos paslaptį.

– Tai kokteiliai, maistinių medžiagų gausūs gėrimai. Juos ruošiu kas rytą. Šiuo metu mano kokteiliai daugiausia iš parduotuvėje perkamų vaisių ir uogų. Juos mėgstu pagardinti ant palangės auginamų mėtų šakelėmis.

Jau netrukus pradėsiu mėgautis nuosavame darže išaugintų petražolių, salotų, kopūstų, burokėlių ir laukinių augalų lapais – jaunų beržų, dilgėlių, dobilų, žemuogių, vaiskrūmių.

Kokteilius vėlyvą pavasarį ruošiu net iš pušų spyglių. Pagardinti vaisiais ar uogomis, jie yra ne tik sveiki, bet ir skanūs.

Žalieji kokteiliai puikiai virškinami – išsuktame gėrime lapų ir vaisių ląstelės yra gerai suskaidytos, todėl organizmas lengviau įsisavina maisto medžiagas. Kartą per metus laikausi vien šių kokteilių dietos, nes juose yra skaidulų, kurios labai svarbios šalinant toksinus ir valant organizmą.

– Kaip ilgai ištveriate vien juos gerdama?

– Kadaise žaliųjų kokteilių dietos laikiausi tris dienas iš eilės. Pastaruoju metu vien kokteilius geriu kartą, kartais du per savaitę.

Pirmadieniais labai sveika leisti organizmui pailsėti, ypač jeigu savaitgalį buvo svečių. Nekenkia, kai iškrovos diena būna ir penktadienį.

– O pieno kokteilius mėgstate?

– Kartais mėgstu atsigaivinti trintų vaisių ar uogų kokteiliu su pienu ir ledo kubeliais. Esu įsitikinusi, kad daug judančiam mano amžiaus žmogui pienas – vienas pagrindinių visaverčių baltymų šaltinių.

Kelis kartus per mėnesį vietoj sotaus kepsnio pasiruošiu kaloringumu jam prilygstantį kokteilį. Tai būna avokadų, pieno ir medaus kokteilis su šlakeliu naminio juodųjų serbentų sirupo.

Taip pat mėgstu krevečių ir kokosų pieno kokteilį.

– Kokteilius patiekiate kaip nors ypatingai?

– Kai ruošiu sau, svarbiausia, kad kokteilis būtų skanus, maistingas ir įpiltas į gražų indą. O dėl svečių pasistengiu labiau.

Paprastai kokteilius patiekiu spalvingose taurėse, su šiaudeliais, įdomesnės formos ledo gabalėliais, vaisių griežinėliais. Stiklo kraštus papuošiu cukraus pudra ar net gyvomis gėlėmis.

Kokteiliams puošti labai tinka sausas ledas. Tirpdamas jis garuoja, o ne virsta vandeniu, todėl gėrimas nepraskysta ir neatšąla. Tokie kokteiliai svečiams labai patinka.

– Į kokteilių gėrimo vajų įtraukėte ir vyrą Albiną? O gal jam ruošiate tradicinius lietuviškus patiekalus?

– Vyrui dažnai ruošiu pusryčius, pietus ir vakarienę. Ir taip jau 25 metus. Neseniai atšventėme sidabrines vestuves. Valgį ruošiu ne tik jam – aš taip pat mėgstu gardžius tradicinius lietuviškus patiekalus, nors ir žiūriu į porcijų dydį.

Kai buvau jauna ir daug sportavau, neužkrimtusi lašinių su duona ir svogūnu neidavau miegoti.

Dabar lašinių nevalgau, bet kepsnio neatsisakau. Po štai tokių puotų ir tenka imtis iškrovos dienų.

– Esate saldumynų mėgėja? Dažnai juos ruošiate?

– Saldumynus mėgstame, bet valgome saikingai. Albinas vis juokiasi, kad jau 15 metų žadu liautis aktyviai gyventi ir pradėti kasdien namuose kepti pyragus.

Na, bet esu tiek visko suplanavusi, kad dar kelis dešimtmečius tų kasdienių pyragų nebus. (Juokiasi.)

Krevečių kokteilis su avokadais ir sultimis

Reikės: 500 g krevečių, 4 mažų pomidorų, 1 nedidelio svogūno, 1 avokado, kalendrų, druskos, raudonųjų pipirų, citrinų ar apelsinų sulčių, šakelės mėtų.

Krevetes išvirkite ir sumaišykite su apvirtais pomidorais.

Svogūną, avokadą supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į elektrinio plakiklio indą. Tuomet sudėkite krevetes su pomidorais ir viską gerai išplakite. Kokteilį pagardinkite kalendromis, druska, pipirais ir citrinų arba apelsinų sultimis. Papuoškite mėtomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu