Jeigu laikysitės šios taisyklės, galėsite valgyti ir nestorėti

Daugumai mūsų dieta yra tiesiog penkių žodžių žodis, skambantis kaip bausmė. Ji siejasi su saldumynų ir kitų gardžių valgių atsisakymu, alkiu ir prasta nuotaika arba valgymu tik sveikus, bet nebūtinai skanius produktus.

Svarbiausia ne riboti maisto kiekį, bet valgyti laiku.<br>123rf nuotr.
Svarbiausia ne riboti maisto kiekį, bet valgyti laiku.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 6:29 AM

Bet tiesa yra kiek kitokia. Anot sporto mitybos konsultantės Michelle Adams-Arent, dieta nėra vien suvartojamo maisto ribojimas. Svarbiau yra tinkamai paskirstyti valgius per dieną.

Interneto portalas „Bright Side“ atskleidė sveikos mitybos paslaptį, kaip numesti svorio, neatsisakant malonumo sukirsti porciją ledų ar suvalgyti gabalėlį šokolado.

Taigi, kaip dažnai reikėtų valgyti?

Įvairių dietų gairės, ką reikėtų valgyti, o ko verčiau vengti, skiriasi. Kai kurių dietų kūrėjai rekomenduoja atsisakyti riebaluose keptų produktų ir saldumynų, besilaikant kitų dietų reikia valgyti tik baltymus arba tik vaisius ir daržovės.

Visi šie maisto apribojimai, deja, gali padaryti nemažai žalos, jei ne fizinės, tai bent jau psichologinės.

Iš tiesų nėra taip jau ir svarbu, kiek valgote. Svarbiau, kada jūs tai darote.

Mūsų organizmas sukurtas taip, kad kiekvieną kartą, kai valgome, gautume tam tikrą kiekį energijos. Jeigu ši energija atitinkamu laiku neišnaudojama, suvalgytas maistas virsta riebalais, kurie kaupiasi mūsų kūne.

Bet jeigu valgome mažomis porcijomis, po kurių nesijaučiame ilgą laiką sotūs, mūsų kūnas nebekaups riebalų, nesvarbu, ką valgysime. Taigi, galime valgyti, ką tik norime (žinoma, saikingai) ir vis dėlto nepriaugti svorio.

„Kad ir kaip atrodytų keista, valgyti 6 kartus per dieną yra geriau, nei tris, jei norite numesti svorio“, – pastebėjo M.Adams-Arent.

Kai valgome kas kelias valandas mažomis porcijomis, įsisaviname daugiau naudingų maistinių medžiagų ir mūsų kūnas yra labiau linkęs tirpdyti riebalus, užuot juos kaupęs.

Tačiau maisto kokybė vis tiek išlieka svarbi. Netapsite sveikesni, suvalgydami, sakykime, po šešis mėsainius per dieną. Tad pasistenkite valgyti kuo daugiau sveikesnio maisto, pavyzdžiui, vaisius ir daržoves.

Jei norite skaičiuoti viską, kas patenka į jūsų burną, pateikiame jums apytikslius kiekius, kiek reikėtų suvartoti angliavandenių, baltymų ir riebalų kasdien, kad išliktumėte dailūs ir sveiki.

Kalorijų ( vienam kūno kilogramui) 28 vyrams ir 25 moterims.

Baltymų (gramų vienam kūno kilogramui) po 2,2 ir vyrams, ir moterims.

Angliavandenių (gramų vienam kūno kilogramui) 3 vyrams ir 2,5 moterims.

Riebalų (gramų vienam kūno kilogramui) 0,8 vyrams ir 0,7 moterims.

Kad suprastumėte, kiek per dieną reikėtų suvartoti kalorijų, padauginkite savo kūno svorį iš 25, jei esate moteris, ar iš 28, jei esate vyras.

Prisiminkite, kad tai – minimalus kalorijų skaičius, kurį mūsų kūnas privalo gauti, jei absoliučiai nieko neveikiate, tai yra, visiškai nejudate.

„Ši teorija nepasako nieko naujo“, – pripažįsta M.Adams-Arent.

Vis dėlto dauguma žmonių tiesiog nesupranta, kad ir norint turėti svajonių figūrą galima pakankamai valgyti. Štai kodėl jie apriboja maisto kiekį ar net visiškai badauja.

Iš tiesų to daryti nereikia. Žinoma, kartais teks atsispirti pagundai suvalgyti papildomą pyragėlį, bet, žinoma, jūs neliksite alkani.

Pavyzdys, kaip dažnai reikėtų valgyti:

8 val. pusryčiai.

10.30 val. priešpiečiai.

13 val. pietūs.

16.30 val. pavakariai.

18 val. vakarienė

21.30 val. naktipiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.